Griekse stoofschotel: Stifado
Ik vind het heerlijk om van anderen te horen wat ze ‘s avonds eten. Zo vraag ik dit bijna dagelijks aan collega’s en soms ook via social media. Mariska gaf via Facebook aan dat ze stifado ging eten, en dit bracht me op een idee. Ik was namelijk van plan om afgelopen weekend stoofvlees te maken,Griekse stoofschotel: Stifado
Bewaren
Ik vind het heerlijk om van anderen te horen wat ze ‘s avonds eten. Zo vraag ik dit bijna dagelijks aan collega’s en soms ook via social media. Mariska gaf via Facebook aan dat ze stifado ging eten, en dit bracht me op een idee. Ik was namelijk van plan om afgelopen weekend stoofvlees te maken, ik wist alleen nog niet welke schotel het zou worden. Na de reactie van Mariska was mijn keuze gemaakt. We hebben ontzettend van de stifado genoten.
Stifado is een Griekse stoofschotel die we tijdens onze vakantie op Rhodos hebben gegeten. Deze schotel is dus niet alleen lekker in de winter, ook met warm weer wordt dit veel gegeten. Vooral in Griekenland dus. De basis van stifado (Stifatho) is stoofvlees met tomaten en kleine uitjes, al kun je het stoofvlees ook vervangen door inktvis (of konijn!). Ik ging voor magere riblappen met gepelde tomaten, rode wijn en sjalotjes. Een ideaal gerecht om Griekse vakantieherinneringen op te halen, maar ook heerlijk als je nog nooit in Griekenland bent geweest.
Aan welk Grieks gerecht heb jij goede herinneringen?
Stifado
Bereidingstijd 30 minuten plus 3 uur stooftijd
Ingrediënten voor 4 – 6 personen
- 1 kilo magere riblappen
- 2 teentjes knoflook
- 3 uien
- 300 gram sjalotjes
- 2 blikken gepelde tomaten a 400 gram
- 1 blokje runderbouillon
- 150 ml rode wijn
- 3 laurierblaadjes
- verse peterselie
- peper en zout
- feta
- olijfolie
- optioneel: 3 plakjes ontbijtkoek voor de binding
Bereiding
Snijd het vlees in blokjes van ongeveer 3 a 4 cm groot en bestrooi met peper en zout. Halveer de uien en snijd met de nerf mee in halve ringen. Verwarm een stoofpan met olijfolie en bak hierin het vlees even aan. Voeg hierna de wijn, uien en fijngesneden knoflook toe en bak dit even mee.
Voeg de gepelde tomaten, het bouillonblokje en de laurierblaadjes toe. Meng dit alles door elkaar en laat dit een 1,5 uur stoven.
Pel de sjalotjes en halveer de grotere, de kleine mogen heel bij de schotel. Leg de sjalotjes op het vlees. Laat dit op zacht vuur met deksel op de pan nog ongeveer één tot anderhalf uur stoven, tot de sjalotjes en het vlees gaar zijn. Om de saus te binden kun je maïzena gebruiken, maar ik gebruik liever ontbijtkoek. Voor deze schotel heb ik 3 plakjes toegevoegd die ik in stukjes nog even liet mee sudderen.
Voeg voor het serveren de peterselie toe en garneer de schotel met verkruimelde feta.
Serveer de stifado met aardappelpuree of gekookte aardappelen.
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.