Tomatenfalafel
Falafel kun je kant-en-klaar kopen in de supermarkt. Maar wist je dat het helemaal niet moeilijk is om dit zelf te maken? Vooral met een keuken- of hakmachine is het een fluitje van een cent. En het voordeel van homemade falafel is dat je er je eigen draai aan kunt geven. Dus dat deed ik.Tomatenfalafel
Bewaren
Falafel kun je kant-en-klaar kopen in de supermarkt. Maar wist je dat het helemaal niet moeilijk is om dit zelf te maken? Vooral met een keuken- of hakmachine is het een fluitje van een cent. En het voordeel van homemade falafel is dat je er je eigen draai aan kunt geven. Dus dat deed ik.
Op Zakynthos aten we afgelopen zomer de lekkerste falafel ever. Falafel in een tomatensausje. We aten het als onderdeel van de voorgerechtjes, als een soort tapas. Het leek me lekker het gerecht na te maken zonder sausje, maar mét een lichte tomatensmaak. Zo ontstond deze tomatenfalafel.
Een aanrader! Lekker tussen een broodje met hummus maar ook in bijvoorbeeld een couscoussalade.
Tomatenfalafel
Bereidingstijd 30 minuten
Ingrediënten:
- 80 gram zongedroogde tomaten
- 100 ml water
- 300 gram kikkererwten (uit pot, blik of geweekt)
- 1 teentje knoflook
- 1,5 theelepel olijfolie
- 1 theelepel chillipoeder
- 1 theelepel currypoeder
- snuf zout
- snuf cayennepeper
- 90 gram bloem (plus extra bloem om mee te paneren)
- 2 stengels lente ui
- 1 eetlepel peterselie
- 1 eetlepel citroensap
Bereiding:
Maal in een keukenmachine de zongedroogde tomaten met de kikkererwten, knoflook en lente ui fijn.
Voeg de specerijen, water, olijfolie, bloem en citroensap toe (alle overige ingrediënten dus) en meng dit goed door elkaar.
Verdeel bloem op een bord zodat je de falafel hier zo door kunt wentelen.
Pak met een lepel een hoopje van de mix op en wentel dit door de bloem. Kneed er met je handen een mooi falafel koekje van.
Bak de falafel in een frituurpan, oven, of in een laag (1 tot 2 centimeter) olijfolie rondom bruin.
Serveer de falafel met brood of pitabroodjes met hummus (deze of deze) of verwerk het in een salade. Ook lekker met tomatensaus en pasta.
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
6 reacties
Demi | DE KOOKFABRIEK
Word het mengsel voor de falafel door water toe te voegen niet te dun? Ik heb namelijk zelf vaak dat door het pureren van de kikkererwten het "beslag" al bijna lopend is.. Hier baal ik dan van en eigenlijk zoek ik hier een oplossing voor. Ik neem aan de je flexibel kunt zijn met het toevoegen van water? Bijvoorbeeld iets meer of iets minder.
Aleida
Tip: nooit maken van kikkererwten uit pot of blik. Die zijn namelijk gekookt en dan mislukt het gegarandeerd! Gewoon de kikkererwten zelf een nacht laten weken in water. Goed afspoelen en dan zijn ze klaar voor gebruik. En goed droog deppen. Bloem is eigenlijk ook niet nodig. 1 of 2 eieren er door werkt ook goed.
Brenda Kookt
Ik heb deze keer wel kikkererwten uit blik gebruikt, ging perfect. Maar met niet-voorgekookte kikkererwten gaat het vaak wel gemakkelijker, bedankt voor de tip Aleida
Emily van Kampen
Falafel is zó heerlijk! Dit is de eerste keer dat ik er een recept voor zie, dus die ga ik gelijk opslaan voor later gebruik! Thanks!
Marijke
Oh, goed idee om het met tomaten te maken. De gewone vind ik al heel lekker, maar dit moet volgens mij nog beter zijn. Ga ik zeker eens proberen!
Melissa Charlotte
Ah dit lijkt me zo lekker.