Zalmcocktail met filodeeg
Bewaren
Yes, we hebben Sinterklaas uitgezwaaid. Tijd om door te gaan naar de volgende feestdagen, kerst! Als er een gerecht is dat ieder jaar met kerst bij ons op tafel stond (en nog steeds staat) dan is zalmcocktail. Het is een vrij simpel recept, waar ik je hieronder graag meer over vertel. Maar voor deze kerst leek het mij leuk om juist een iets anders met onze geliefde zalmcocktail te doen. Ik noem het zalmcockatail 3.0. Zalmcocktail met filodeeg, gerookte zalm en avocado.
Een feestje op het bord, of in het (filo)bakje!
De zalmcocktail is bij ons thuis (mijn ouders) een echte klassieker die ieder jaar op tafel komt met de kerstdagen. Nu moet je daar niet te veel bij voorstellen hoor. Het is zalm uit blik met de aller lekkerste whisky cocktailsaus. Dat is het. Vooral lekker veel saus met daarbij zalm. Eerder ben ik al voor de website met dit recept aan de slag gegaan en heb ik het wat uitgebreid. Het resultaat hiervan is dit recept dat ik in 2013 op de website publiceerde. Een variant met gegrilde paprika, augurk en ijsbergsla.
Het leek me leuk om voor deze kerst nogmaals met een zalmcocktail aan de slag te gaan, maar nu met een andere twist. Een hele lekkere waardoor het echt een feestje wordt om de zalmcocktail te serveren. Het werd deze zalmcocktail met filodeeg, gerookte zalm en avocado.
Zalmcocktail met filodeeg, gerookte zalm en avocado
Geen zalmcocktail in een feestelijk glaasje, maar in een feestelijk bakje. Dat je op kunt eten, Zalmcocktail met filodeeg, gerookte zalm en avocado.
Het lastigste aan dit recept is het maken van de filebakjes. Maar het fijne is dat je dit vooraf kunt doen. Bewaar de filebakjes in een afgesloten bak of zak.
De filobakjes maak je door 2 plakjes filodeeg op elkaar in een muffintray te verdelen. Druk dit een beetje aan waardoor een mooi (diep) bakje ontstaat. Verwarm dit in de oven zodat het filodeeg krokant en goudbruin wordt. Laat het bakje van filodeeg helemaal afkoelen voor je de zalmcocktail erin serveert.
Zalmcocktail. 3.0
Dan is het bakje klaar, maar de zalmcocktail natuurlijk niet!
De smaakmaker van de zalmcocktail is (naast de zalm) whisky saus. Hiervoor meng je mayonaise met ketchup en een drupje whisky. Als je liever geen alcohol neemt is het geen probleem om de whisky achterwege te laten.
Meng een beetje van de saus door de zalm uit blik (graatjes verwijderd). De zalm verdelen we over het filebakje met hierover nog een extra lepeltje van de saus. Beleg dit met stukjes gerookte zalm, blokjes avocado en een paar sprietjes bieslook.
Serveer de zalmcocktail in filodeeg direct na je het hebt opgemaakt. Als je het te lang laat staan wordt het filodeeg zachter, en is het dus niet meer zo lekker knapperig.
Ingrediƫnten
Extra benodigd
- Muffinvorm
Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze zalmcocktail met filodeeg
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de muffinvormpjes in.Stap 2
Snijd of knip het filodeeg kleiner, in vierkanten van 15x 15 cm.Stap 3
Vet 4 plakjes filodeeg in en leg hier een plakje filodeeg op. Drappeer het filodeeg in de bakjes van de mufinvorm. Verwarm de bakjes 20 tot 25 minuten in de oven.Stap 4
Laat de filobakjes hierna afkoelen.Stap 5
Meng de mayonaise met ketchup en eventueel een drupje whisky. Meng de roze zalm met 2 eetlepels van de cocktailsaus. Verdeel het zalmmengsel over de bodem van de afgekoelde filobakjes.Stap 6
Beleg dit met een lepeltje cocktailsaus en stukjes gerookte zalm. Maak af met de blokjes avocado en verse bieslook.Ingrediƫnten
Extra benodigd
- Muffinvorm
Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze zalmcocktail met filodeeg
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de muffinvormpjes in.Stap 2
Snijd of knip het filodeeg kleiner, in vierkanten van 15x 15 cm.Stap 3
Vet 4 plakjes filodeeg in en leg hier een plakje filodeeg op. Drappeer het filodeeg in de bakjes van de mufinvorm. Verwarm de bakjes 20 tot 25 minuten in de oven.Stap 4
Laat de filobakjes hierna afkoelen.Stap 5
Meng de mayonaise met ketchup en eventueel een drupje whisky. Meng de roze zalm met 2 eetlepels van de cocktailsaus. Verdeel het zalmmengsel over de bodem van de afgekoelde filobakjes.Stap 6
Beleg dit met een lepeltje cocktailsaus en stukjes gerookte zalm. Maak af met de blokjes avocado en verse bieslook.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.