Eton Mess
Bewaren
Eton Mess: een traditioneel Brits nagerecht dat zijn naam ontleent aan het beroemde Eton College in Engeland. En lekker dat het is! Dit toetje met verkruimelde meringue, verse slagroom en aardbeien is heerlijk voor in de lente- en zomermaanden.
Eton Mess met aardbeien
Dit is de perfecte traktatie op een warme dag. De eton mess met aardbeien is perfect voor een picknick, tuinfeestje of een gezellige bbq. De aardbeien zijn lekker fris, de slagroom romig en luchtig en de merengue is licht en knapperig.
Makkelijk toetje
Naast dat dit Britse toetje heel lekker is, is het ook nog eens makkelijk te maken. Ook als je geen ervaren kok bent! Het is dus een mengsel van slagroom, meringue en aardbei. En de naam zegt het al: deze ‘mess’ hoeft helemaal niet netjes gepresenteerd te worden. Al mag dat natuurlijk wel! Roer door elkaar en schep het in een kommetje, of serveer laagje voor laagje in een mooi glas. Een rommeltje, maar wel een erg lekker rommeltje!
Je kunt kant-en-klare meringue kopen of zelf meringue maken. Het is maar net waar je zelf zin in en tijd voor hebt.
Zelf meringue maken
Het maken van meringue is niet heel moeilijk, maar vereist wel wat precizie. Het bestaat uit eiwitten, fijne kristalsuiker en een snufje zout. Start met het kloppen van de eiwitten in een vetvrije kom en voeg geleidelijk de suiker toe. Blijf daarbij kloppen totdat de meringue stevig en glanzend is. Je kunt de meringue gebruiken door het in schuimpjes te spuiten en ze in de oven te bakken tot ze droog en knapperig zijn. Zo simpel is het!
Hoe lang van tevoren kun je de eton mess maken?
Dit is een dessert dat het beste direct voor het serveren kan worden bereid. De meringue in de Eton Mess kan zacht worden als het te lang van tevoren wordt gemaakt en in contact komt met de room en fruit. Het is het beste om de meringue enkele uren van tevoren te bakken en de room en het fruit kort voor het serveren toe te voegen. Op die manier behoud je de beste textuur en smaak.
Eton mess recept
De lekkerste eton mess maak je helemaal zelf, met dit eton mess recept.
Ingrediënten
Voor het zelf maken van de meringue heb je nodig
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze eton mess
Bereiding Meringue
Stap 1
Verwarm de oven voor op 110°C en bedek een bakplaat met bakpapier.
Stap 2
Scheid het ei-wit van het ei-geel.
Stap 3
Klop de eiwitten (in een vetvrije en droge kom) met een mixer tot er pieken ontstaan.
Stap 4
Voeg geleidelijk de suiker bij het eiwit en blijf tussendoor mixen.
Stap 5
Maak van het schuim hoopjes op de bakplaat (hoe groter de stukken, hoe langer ze nodig hebben in de oven).
Stap 6
Bak de meringue ongeveer een uur in de oven.
Bij mij hadden de meringue ongeveer 80 minuten nodig voor ze klaar waren. Meringue is klaar als je ze van het bakpapier af kunt trekken. De onderkant moet droog zijn (de binnenkant ook).
Stap 7
Laat de meringue afkoelen.Bereiding eton mess
Stap 1
Snijd de aardbeien in grove stukken. Hou een paar mooie aardbeitjes apart voor de garnering.Stap 2
Marineer de aardbeien in een kom met de vanillesuiker en eventueel een scheutje balsamico azijn.
Stap 3
Klop de slagroom, niet tot hij helemaal stijf is, maar wel lekker romig.
Stap 4
Neem een beetje van de gemarineerde aardbeien apart. Voeg hier een beetje extra balsamico en suiker bij en pureer dit tot een vloeibaar mengsel.
Stap 5
Brokkel de meringue in stukken. Zorg ervoor dat je fijne en grove stukken hebt (voor de structuur en smaak). Meng de brokjes meringue door de slagroom, hou een beetje apart voor de garnering.
Stap 6
Verdeel de meringue met slagroom en aardbeien over een ijscoupe, glas of bord. Maak af met de apart gehouden aardbeien en achtergehouden meringue. Garneer met een blaadje verse munt.
- Je kunt de gemarineerde en gepureerde aardbeien door de slagroom mengen en het zo serveren als een echt rommeltje. Maar je kunt ook laagjes maken zoals ik heb gedaan.
- Ook lekker: voeg Malibu toe aan je Eton Mess. Vervang de balsamico in dit recept door Malibu.
- Door de slagroom is dit niet bepaald een slank toetje. Voor een slanke versie van dit toetje kun je de slagroom vervangen door Griekse yoghurt of kwark.
- Dit zijn aardig grote toetjes, na een flink diner kun je hier ook met zijn drieën van eten.
Bron: yummyinmytummy en okokorecepten
Ingrediënten
Voor het zelf maken van de meringue heb je nodig
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze eton mess
Bereiding Meringue
Stap 1
Verwarm de oven voor op 110°C en bedek een bakplaat met bakpapier.
Stap 2
Scheid het ei-wit van het ei-geel.
Stap 3
Klop de eiwitten (in een vetvrije en droge kom) met een mixer tot er pieken ontstaan.
Stap 4
Voeg geleidelijk de suiker bij het eiwit en blijf tussendoor mixen.
Stap 5
Maak van het schuim hoopjes op de bakplaat (hoe groter de stukken, hoe langer ze nodig hebben in de oven).
Stap 6
Bak de meringue ongeveer een uur in de oven.
Bij mij hadden de meringue ongeveer 80 minuten nodig voor ze klaar waren. Meringue is klaar als je ze van het bakpapier af kunt trekken. De onderkant moet droog zijn (de binnenkant ook).
Stap 7
Laat de meringue afkoelen.Bereiding eton mess
Stap 1
Snijd de aardbeien in grove stukken. Hou een paar mooie aardbeitjes apart voor de garnering.Stap 2
Marineer de aardbeien in een kom met de vanillesuiker en eventueel een scheutje balsamico azijn.
Stap 3
Klop de slagroom, niet tot hij helemaal stijf is, maar wel lekker romig.
Stap 4
Neem een beetje van de gemarineerde aardbeien apart. Voeg hier een beetje extra balsamico en suiker bij en pureer dit tot een vloeibaar mengsel.
Stap 5
Brokkel de meringue in stukken. Zorg ervoor dat je fijne en grove stukken hebt (voor de structuur en smaak). Meng de brokjes meringue door de slagroom, hou een beetje apart voor de garnering.
Stap 6
Verdeel de meringue met slagroom en aardbeien over een ijscoupe, glas of bord. Maak af met de apart gehouden aardbeien en achtergehouden meringue. Garneer met een blaadje verse munt.
- Je kunt de gemarineerde en gepureerde aardbeien door de slagroom mengen en het zo serveren als een echt rommeltje. Maar je kunt ook laagjes maken zoals ik heb gedaan.
- Ook lekker: voeg Malibu toe aan je Eton Mess. Vervang de balsamico in dit recept door Malibu.
- Door de slagroom is dit niet bepaald een slank toetje. Voor een slanke versie van dit toetje kun je de slagroom vervangen door Griekse yoghurt of kwark.
- Dit zijn aardig grote toetjes, na een flink diner kun je hier ook met zijn drieën van eten.
Bron: yummyinmytummy en okokorecepten
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
27 reacties
Daan
Hoe lang kan je dit vantevoren bereiden? Heb een familiedag en moet voor 30 mensen een toetje maken.. Dit lijkt me heerlijk.. Of heb je een ander makkelijk idee voor zoveel gasten?
Brenda Kookt
Hoi Daan, dat is een flinke groep zeg! De meringue kun je het beste in de ochtend alvast maken. De glaasjes eton mess kun je ongeveer 2 uur van te voren opmaken, de aardbeien zou ik in dat geval wel last-minuten toevoegen.
Shanice
Hey Brenda! Lang geleden! Gaat alles goed? Ik ga dit maken voor kerst :)
Ilona
Hij was heerlijk!
Eiwit over? Geen probleem! « missFromage
[...] Eton mess Rommelige dessert van meringue, fruit en room. [...]
Kerst: Top 5 zwangerproof desserts « AugurkenMetSlagroom
[...] Eton mess Deel via:TwitterFacebookPinterestTumblrE-mailPrintVind ik leuk:LikeWees de eerste die dit leuk vindt. [...]
Lidia
Hoi Brenda, Ziet er heerlijk uit! Ik wil het gaan maken met kerst. Hoeveel balsamico gebruik je bij bovenstaande hoeveelheden? Groetjes Lidia
Brenda
Ongeveer 1 1/2 eetlepel. Zodat het niet té heftig wordt, maar de balsamico wel extra smaak aan de aardbeien geeft.
Gerda
Hallo Brenda, Ik wil het toetje eton-mess met kerst maken maar heb nog een vraagje, klop je de slagroom zonder suiker omdat de meringues het geheel al zoet maken of moet je de normale hoeveelheid suiker nog toevoegen aan de slagroom. Alvast bedankt. groetjes, Gerda
Brenda
Het toetje is aardig zoet door de meringue en vanillesuiker. Daarom doe ik geen extra suiker bij de slagroom. Hij is echt lekker, ga hem zelf ook 1e kerstdag maken.
Friday Five: je favoriete recepten « Brenda Kookt!
[...] Hier lees je hoe ik mijn Eton Mess gemaakt heb. [...]
Caroline
De meringues maak ik idd zelf. Echt heel simpel! Heb het toetje al een paar keer gemaakt en het recept doorgegeven! Het wordt een klassieker.
Caroline
Heb de Eton mess bij mijn buuf gegeten. Vandaag staan de aardbeien bij ons allebei in de koelkast te marineren. Need I say more ...... Groet, Caroline
brendakookt
Hoi Caroline, leuk dat je langskomt! Hoop dat de Eton Mess gister goed smaakte! Had je de merengue ook zelf gemaakt? Laatst bij een vriendin heb ik ook Eton Mess gegeten (tijdens cycling dinner http://brendakookt.nl/2012/06/25/cycling-diner-the-report/) Ze hadden er ijs, malibu en kokos door gedaan, ook erg lekker!
Solama
Bedankt voor je lieve berichtje op mijn blog! Heb nog maar 2 recepten maar jij bent al een stukje verder, vooral zo door gaan. Ziet er heerlijk uit zo een "Eton Mess" ! xxx Solama
Els
Wat een lekkere toet is dit, ga het zeker eens maken.Leuk blog heb je, kom zeker vaker langs:)
brendakookt
Moet je zeker doen Els! Gezellig als je vaker langskomt!
brendakookt
'@ Caroline: Ik heb hem opgezocht, lijkt me niet verkeerd met lemoncurd! Ga ik zeker een keer maken! (ben gek op (zelfgemaakte) lemoncurd!) @ Dominique: Dat is het ook: pas maar op! (al kun jij nu natuurlijk veel hebben ;-)) @ Margo: het is inderdaad niet moeilijk om te maken. Als je gekochte merengue gebruikt is het helemaal een eitje! Goed om te horen dat de spitskool lekker was! Voor herhaling vatbaar? @ Es: Daar moet nodig verandering in komen! @ Nell: Bedankt en goed idee om te variëren. Maak je het dan ook met slagroom?
Nell
Op lak-aan-alles-dagen wordt hier vaak Eton Mess gegeten. Ook vaak met frambozen of bramen en zelfs met sinaasappels. Allemaal even lekker. Dank voor het opnemen van een link naar mijn blog! Ik zal er meteen een terugplaatsen!
'Es' (@EsFactory)
Dat is het favoriete toetjes van de Puber hier thuis. Gek genoeg 'doe ik niet aan toetjes'. Moet dat ook maar eens veranderen.
Margo Welker
ziet er weer heerlijk uit, Brenda. En zoals jij het omschrijft lijkt het allemaal heel makkelijk.... Gaan we dus ook een keer proberen! Spitskool was trouwens erg lekker!
Dominique
Oei, dat ziet er gevaarlijk lekker uit!!!
Carolines Blog
Dank voor je inzending. Eton mess is inderdaad erg lekker, ik maak het meestal met een mengsel van slagroom en Griekse yoghurt. Is ook lekker met lemoncurd (zie mijn blog) Ik ga je recept er vandaag opzetten. groeten, Caroline
brendakookt
Deal meiden! (moeten we binnenkort wel plannen dan ;-))
kim
Mmmm, die lijkt me echt superlekker !! Toetje voor de volgende ladiesnight bij jou ;) ??
Merle
Ziet er weer heerlijk uit Bren!! :-)
Brenda Kookt
Wat leuk Shanice! In NL of USA? Fijne dagen! :)