Bolognesesaus!

Dit recept is een van de eerste recepten op het blog. En dit is de eerste pastasaus die ik (inmiddels alweer jaren geleden) helemaal zelf maakte. Een mijlpaal, en een extra lekkere bolognesesaus. 

Eigenlijk is het maken van deze pastasaus heel simpel. In fases “gooi” je ingrediënten in de pan, af en toe roer je wat… en op een gegeven moment is het klaar en kun je genieten van een heerlijke bolognesesaus 

Bolognesesaus

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 uien
  • wortel
  • 3 vleestomaten (ik had hele flinke)
  • 250 gram champignons
  • paprika
  • 300 gram rundergehakt
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 200 ml vleesbouillon
  • 100 ml droge witte wijn
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper (peper uit de molen kan ook)
  • zout
  • 4 el slagroom
  • nootmuskaat
  • boter

Bereiding

Pel en snipper de ui. Schraap de wortel, borstel de champignons en was de paprika. Snijd de wortel en paprika in stukjes en de champignons in plakjes. Snijd de tomaten in kleine stukjes.
Pers de knoflook en snijd het pepertje fijn (ik heb geen zaadjes gebruikt).
Verhit de boter in een pan (wok) en bak de ui, knoflook en peper even aan. Voeg het gehakt toe, roerbak dit circa 4 minuten rul. Voeg de tijm, wortel en tomaat toe en bak dit even mee.

Schenk de wijn bij het gehaktmengsel. Laat de vloeistof op hoog vuur al roerende inkoken tot het vocht vrijwel verdampt is (bij mij lukte dit niet helemaal). Voeg de tomatenpuree, bouillon en zout naar smaak toe.

Breng de saus op hoog vuur aan de kook, draai het vuur vervolgens laag en laat dit 20 minuten zachtjes pruttelen. Roer dit af en toe door.
Voeg de champignons en paprika bij de saus en laat dit nog 10 minuten pruttelen.

Roer de slagroom door de gehaktsaus, verwarm de saus al roerende.

Serveer met spaghetti of andere pasta.

Buon appetito!

Bron: basis uit Kook Ook

———————————————

Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
17 comments
  1. Ha Brenda.. ziet er heerlijk uit joh!
    Eerlijk gezegd maak ik niets uit pakjes dus echt schokkend is je gedachte niet voor mij. Ik mis nog wel de kruiden ;-) De beste tip die ik ooit kreeg is om twee eetlepels kaneel aan de saus toe te voegen (geheim van de italiaanse kok..) en als de saus klaar is verse basilicum toe te voegen.. Mjam.. drie keer raden wat wij vanavond gaan eten! Je bent zo inspirerend!

  2. @ Wilma: bedankt voor de tip! (neem het mee voor de keer dat ik zelf pasta ga maken)

    @ Nienke: bedankt voor het compliment en de tips! De kaneel ga ik de volgende keer doen! (ben benieuwd naar het effect ;-)) En basilicum is inderdaad ook heerlijk!
    Leuk dat je zo enthousiast bent! Ik hoop dat je saus goed gelukt is! (al twijfel ik daar uiteraard niet aan!)

  3. Hoi Brenda,
    Die saus ziet er super lekker uit, en wat denk je….? Hij staat nu te pruttelen en ruikt voortreffelijk, benieuw of hij ook zo lekker smaakt en of de heren hier in huis het ook vinden.
    Heb nu al trek…

  4. Goeiedag!

    Ik heb dit recept een tijdje terug gemaakt en hij was heerlijk! Ik had alleen courgette toegevoegd i.p.v. wortel (hier hou ik niet zo van) en volgens mij had ik geen slagroom gebruikt. Ik weet ook niet meer of ik dat had vervangen voor iets anders of gewoon compleet heb weggelaten… Heb jij daar eventueel een alternatief voor? Misschien crème fraîche?

    Bedankt, en je hebt echt heerlijke recepten hier staan!

  5. Hallo,

    Ik heb zojuist deze saus gemaakt. Maar is dit ook in te vriezen? Vond het behoorlijk wat werk (dubbel portie). Vandaar deze vraag.
    Hij is overigens wel heeel erg lekker :D

  6. Hoi Brenda,
    Ik heb sinds kort je site ontdekt, wat een geweldige recepten. Ik heb drie kleine kinderen en ze vinden alles wat ik van jouw site maak lekker! (dit zegt wat ;-)) Kan ik in dit recept de wijn gewoon weglaten of vervangen voor iets anders? Groetjes Marisa

  7. Extra tip, laat m langer doorkoken, 2 tot wel 8 uur (zoals eigenlijk hoort bij een authentieke bolognese), wordt ie nog veel lekkerder van.

  8. Hoi Brenda,

    Ik zie nootmuskaat in het ingrediëntenlijstje staan, maar dat komt niet terug in het recept. Is het lekker om dat toe te voegen, en zo ja, hoeveel en wanneer? Alvast bedankt!

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk