Zuurkooltaart

Zuurkooltaart

Inmiddels heb je misschien gemerkt dat ik dol ben op ovenschotels en hartige taarten. In het januari-nummer van Delicious. staat deze lekkere zuurkooltaart op de cover. Toen ik het blad zag wist ik dat ik deze taart moest gaan maken.

Zuurkooltaart!

Ik was een beetje bang dat de taart ‘te zuurkoolig’ (te zuur zeg maar) zou worden. Maar dat valt reuze mee, het is heerlijk. Je proeft niet teveel zuurkool, maar precies goed.

Zuurkooltaart

De Delicious. gebruikt in dit recept slagroom en bladerdeeg. De slagroom leek me niet zo’n goed idee. In januari wilde ik namelijk ‘gezond’ eten, of in ieder geval proberen gezonde keuzes te maken. Voor mijn gevoel paste de slagroom hier niet goed bij. Daarom heb ik aan Tally (Voedingsdeskundige bij Nutri-Help) gevraagd wat ik het beste kon doen. Tally raadde me aan de slagroom te vervangen door soja-room. Dit is me goed bevallen. Ik wil soja-room vaker  gebruiken in de keuken als vervanger van slagroom of kookroom. Het bladerdeeg is door hartige taartdeeg vervangen. Dit bevat namelijk 3 keer minder vet dan bladerdeeg, hiervoor in de plaats wordt meer bloem gebruikt

Zuurkooltaart

Ook heb ik hamblokjes aan het recept toegevoegd. De volgende keer voeg ik er als extraatje ook ananasblokjes bij. Ananas en zuurkool vind ik een heerlijke combinatie, als ik een zuurkoolschotel met aardappelpuree maak gaat er ook altijd ananas bij.In het recept dat ik op mijn blog plaats ik de ananas er alvast bij gezet.

Zuurkooltaart

Zuurkooltaart met aardappel en hamblokjes

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 plakjes hartige taart deeg
  • bloem
  • 400 gram uitgelekte zuurkool
  • 3 middelgrote vastkokende aardappels
  • 4 eieren,  plus een eidooier
  • 150 gram oude geraspte kaas
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kleine ui
  • 150 ml halfvolle melk of sojamelk
  • 150 ml sojaroom (Alpro)
  • 15 gram gesneden bieslook
  • 100 gram hamblokjes
  • extra: 140 ananasblokjes (een klein blikje)

Bereiding

Ontdooi het deeg. Verwarm de oven voor op 190°C graden.

Schaaf of snijd de aardappels in dunne plakjes, snipper de ui, pers het teentje knoflook.

Plak de plakjes deeg aan elkaar zodat er een groot vierkant ontstaat. Plak de randjes vast met water. Leg het vierkant op een dun met bloem bestrooid werkvlak en rol het deeg groter dan de vorm uit. Bekleed de vorm met het deeg, laat extra deeg over de rand van de bakvorm hangen.
Doe de zuurkool in een zeef en druk (of knijp, dat werkte bij mij beter) vocht er heel goed uit. Haal de zuurkool los met een vork en meng de ingrediënten (behalve de aardappel en eidooier)  in een kom. Breng op smaak met peper en zout.

Schep de helft van het mengsel in de vorm en verdeel er de plakjes aardappel over. Strooi hierover de ananasblokjes. Schep de rest van het mengsel hierover heen en rol het overhangende deeg terug. Bestrijk de randjes met de losgeklopte eierdooier. Bak de taart 65 tot 70 minuten in het midden van de oven tot hij gaar, goudbruin en stevig is. Dek de taart eventueel na 55 minuten af met aluminiumfolie als de taart te donker wordt.

Strooi voor het serveren de gesneden bieslook over de taart.

Bron: Delicious.Magazine 1 2013


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
21 comments
  1. Ik HOU van zuurkool dus dit ga ik ook vast heerlijk vinden. Nadeel: vriendlief lust geen zuurkool en dan zit ik met zo’n hele taart…

    1. Dan vind je deze taart zeker lekker! Ja, dat is lastig. Dat heb ik ook met een aantal dingen hier in huis ;-)
      Misschien eten als je ‘eters’ krijgt? Of de helft van de taart aan iemand geven die ook van zuurkool houdt.

      1. Als je wat over houdt, kan je het altijd aanbieden via thuisafgehaald.nl, dan kunnen er nog meer mensen genieten.
        De zuurkooltaart staat bij mij op de planning voor komende week, klinkt echt superlekker en ook ik ben fan van zuurkool!

        1. Hoi Evelien, dat kan ook inderdaad. Zelf heb ik nog nooit iets aangeboden via thuisafgehaald. Misschien moet ik dat eens doen. Ik kook ik vaak bewust voor 4 personen. De twee extra porties gaan de vriezer in. Op dagen dat we niet zoveel tijd hebben om te koken eten we uit de vriezer.

  2. Ooit heb ik bij de tover-kookfee uit mijn familie al eens zuurkooltaart mogen proeven. Het is echt verrukkelijk! Jouw versie zal vast ook zo gesmaakt hebben.

  3. De smaak van deze zuurkooltaart was heerlijk, echter hij viel uit elkaar toen ik ‘m ging aansnijden. Wat heb ik niet goed gedaan? Hij heeft 65 min in de oven gestaan. Waarvan de laatste 10 min in zilverfolie.

  4. Hoi Brenda,

    Deze zuurkooltaart staat voor morgen bij mij op het menu. Ik heb er nu al zin in! Ben erg benieuwd of jij weet of ik hem van te voren kan klaarmaken? Het liefst maak ik hem vandaag, zodat hij morgen snel klaar is als we uit ons werk komen.

    Hoor graag!

    Gr. Jeanet

    PS: ik geniet van al je recepten!, het hele gezin smult mee!

  5. De zuurkooltaart stond hier vanavond op het menu. Was echt ontzettend lekker! Gelukkig zijn we hier met 2, dus morgen kunnen we weer genieten van een stukje.

  6. ik ga hem gebruiken voor de kookworkshop die ik geef. het zijn 6 heren die van lekker eten houden dus als zij het lekker vinden .. dan is ie zeker goed gekeurd

  7. Dag Brenda,

    Bedankt voor je site, er staan veel goede ideeën op.
    Bij dit recept waren de aardappels niet gaar. Mijn vrouw zei: je kunt ze beter eerst 10 minuten voorkoken. Herken je dat?

    Groeten van Paul

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk