High Tea. Ik vind het leuk, lekker en gezellig. Ik houd van de hartige hapjes, maar ook van de zoete hapjes die daarna komen. En bij een echte high tea mogen Engelse scones niet ontbreken. En toevallig vind ik die ook nog eens heel erg lekker. Het liefst met clotted cream en lemon curd.
Voor het Valentijnsontbijtje van de #foodswap stuurde ik ook een mix voor de scones naar mijn #swaptoffer. Het leek me lekker een keer scones bij het ontbijt te eten.
Het handige is dat scones zo klaar zijn, je hoeft geen uren in de keuken te staan voor je kunt ontbijten (of high tea-en). Het deeg van de scones is zo gemaakt, en ze hoeven maar 10 minuten in de oven. Hierdoor hoef je niet lang te wachten voor je kunt ontbijten.
Traditionele scones zijn rond. Gebruik hiervoor een uitsteker van ongeveer 5 cm. Heb je niet de beschikking over een deeguitsteker? Gebruik dan een glas, dit werkt ook prima.
Voor de foodswap heb ik de scones ook in hartjes-vorm gemaakt.
Scones zijn het lekkerste als je ze lauw-warm eet.
Maak je ze van te voren klaar? Verwarm ze een paar minuutjes in de oven voor je ze gaat eten.
Scones
Ingrediënten voor 10 scones (ik maakte meerdere kleine scones)
- 55 gram ongezouten boter
- 225 gram zelfrijzend bakmeel (plus extra om het deeg uit te rollen)
- 1,5 eetlepel lichtbruine basterdsuiker
- 150 ml melk
- 1 eidooier
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe de boter en het bakmeel in een keukenmachine (met de handen kan ook) en meng tot het op broodkruim lijkt. Doe de suiker erbij en meng dit mee. Doe het mengsel in een kom en meng de melk erdoor. Er ontstaat een zacht deeg. Kneed dit tot een samenhangend deeg, maar ga niet te lang door, anders krijg je zware scones.
Bestrooi het werkvlak en de deegroller met bakmeel. Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 0.5 cm. Neem een deeguitsteekvorm van ongeveer 5 cm doorsnede en maak rondjes.
Leg de deegrondjes op een bakplaat en bestrijk de bovenkant met de geklopte eidooier.
Bak ze in 10 minuten goudgeel.
Laat ongeveer 15 minuten afkoelen en serveer ze nog warm met clotted cream en lemon curd of jam.
Bron: Libelle kerst bakboek 2012