Ga naar de inhoud

Clotted Cream

Zeg je high tea, dan zeg je scones. En zeg je scones, dan zeg ik Lemon Curd én Clotted Cream! De eerste keer dat ik zelf scones maakte ging ik opzoek naar clotted cream. In de supermarkt kon ik het niet vinden. Niet bij de slagroom, crème fraîche, kookroom, melk en zelfs niet bij de koffiemelk.
Delen op

Clotted Cream

Clotted cream

Zeg je high tea, dan zeg je scones. En zeg je scones, dan zeg ik Lemon Curd én Clotted Cream!

De eerste keer dat ik zelf scones maakte ging ik opzoek naar clotted cream. In de supermarkt kon ik het niet vinden. Niet bij de slagroom, crème fraîche, kookroom, melk en zelfs niet bij de koffiemelk.

Wat blijkt? Het was niet te koop bij ‘mijn supermarkt’.
Maar geen paniek, je kunt dit namelijk gemakkelijk zelf maken.

Een recept kan ik het niet noemen. Je hoeft er weinig voor te doen, in feite meng je alleen twee ingrediënten met elkaar. Dat is alles. Zo ontstaat niet de originele Engelse clotted cream, maar het komt verdacht dicht in de buurt.

Ik kon het niet laten om na de scones te plaatsen hoe je zelf clotted cream ‘maakt’ of eigenlijk mengt. Voor het geval je binnenkort de scones met lemon curd van mijn blog gaat maken. Vergeet dan de clotted cream niet!

Clotted cream

Clotted Cream

Ingrediënten:

  • crème fraîche
  • mascarpone

Bereiding:

Meng 1 deel crème fraîche met twee delen mascarpone. Zorg dat het goed met elkaar gemengd is.

Bijvoorbeeld: 100 gram crème fraîche en 200 gram mascarpone. Of als je een kleine hoeveelheid nodig hebt: 50 gram crème fraîche en 100 gram mascarpone.

Snijd je scone doormidden, smeer hier clotted cream op. Verdeel hierover lemon curd.
Eet smakelijk!

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Scones met cranberry, sinaasappel en rozemarijn
Courgettequiche met pesto
Caprese quiche

32 reacties

Mathilde de Geus

Hallo Brenda, Dank je wel voor je leuke website met allerlei lekkere recepten!! Ik gebruik ze vaak en geniet van je enthousiasme. Zojuist heb ik een vriendin ook geholpen met een recept voor het maken van goede scones via jouw site ;-). Even een heel andere vraag. Op je profielfoto heb je een heel leuke blouse aan met vogels/papegaaien. Van welke lijn/merk is die? Lees t graag! (Altijd op zoek naar lijnen die goede blouses hebben) Groet!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Hoi Mathilde, bedankt voor het compliment. Dat is natuurlijk super lek om te horen. De blousse is van Numph, ik vond hem in Bovenkarspel bij Donna pasti, maar online is hij vast ook te vinden. (ik weet nl niet waar je vandaan komt ;))

Gesina

Dit heeft natuurlijk niets met clothed cream te maken, het zal best lekker zijn, en makkelijk te doen, maar clothed cream, nee, de echte is toch beter.

Laat een bericht achter

Monique

Ik heb the Devon Cream bij Jan Linders gekocht. Hij is verrukkelijk. Ik ga nog een voorraad inslaan. Na de feestdagen zal hij wel niet meer te koop zijn. Monique

Laat een bericht achter

Axel

Clotted cream kun je makkelijk zelf maken, schenk ca 0,75 liter (slag) room in een vuurvaste schaal/kom die je, evt au bain marie, 10 tot 12 uur in een warme oven van max 80 graden laat reduceren tot ongeveer de helft van het volume. (gewoon 's avonds voor het slapen gaan doen) Haal de schaal uit de oven en laat afkoelen en vervolgens nog verder afkoelen in de koelkast en klaar is je clotted cream. In potjes schenken en is ca 2 tot 3 dagen houdbaar. Op youtube staat een handige video https://www.youtube.com/watch?v=HPan8OUl9Ps Succes, Axel

Laat een bericht achter

Robert Johnson

Brenda, Thanks for this recipe. My wife was going nuts trying to find the recipe in the Dutch language. regards Betty + Robert

Laat een bericht achter

Anneke

zou je ook een recept kunnen doen met een rolcake

Laat een bericht achter

Debra

Firstly my apologies that I've had to type this up in English (my written Dutch isn't great) It's great to see the Dutch taking an interest in clotted cream!! Just a shame we can't really buy the ingredients or the real thing so easily. If you can get hold of raw milk or full fat cream then it's a pretty simple to make. Either way this is a good alternative!

Laat een bericht achter

Yvonne

Bij onze Jumbo hebben ze clotted creme, in een glazen potje bij de kaas afdeling!

Laat een bericht achter

erno

Maar natuurlijk is de originele clotted cream te koop in Nederland. Bezoek onze site voor verkoopadressen. En uiteraard zijn wij altijd op zoek naar nieuwe verkoop adressen om deze heerlijke lekkernij voor iedereen bereikbaar te maken.

Laat een bericht achter

Rick

Clotted cream is één, double cream is een ander verhaal. Deze 48% room is in Nederland niet te koop volgens mij. Ik zie wel alternatieven gebruikt worden als Crème Fraîche, maar ik kan me slecht voorstellen dat dat de smaak niet beïnvloedt. Hier nog iemand een idee? Ik kom het zo vaak tegen in Engelse recepten - die ik vervolgens dan maar niet maak :-(

Laat een bericht achter

Jerry

Ik heb dit recept geprobeerd en het leek absoluut niet op clotted cream. Waarom zou je ook zo moeilijk (en duur) doen om een zure room en een roomkaas te mengen om een simpele vette room te imiteren? In Engeland gebruikt men bij de cream tea als alternatief voor clotted cream of double cream doorgaans gewoon slagroom. Overal verkrijgbaar voor nog geen 50 cent per pakje, even kloppen, hartstikke lekker! Clotted cream is trouwens te koop bij de Jumbo.

Laat een bericht achter

Barbara P.K.

Bedankt voor alle goede adviezen. Ik heb gisteren scones gemaakt van scone meel., meegebracht uit australië. Nu moet ik verder met wat hier te koop is en ben blij met de recepten en ik woon dicht bij alkmaar dus kan nu de echte clotted cream kopen

Laat een bericht achter

Elly

Een goede kaasboer verkoopt de echte Engelse clotted cream wel. Daan Blankendaal in Alkmaar heeft clotted cream uit Devon.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Bedankt voor de tip Elly, ik ga zeker een keer langs want de echte clotted cream moet ik proeven.

sabine

Ipv clotted cream te maken/gebruiken doe ik ook wel eens verse (room)kaas (Philadelfia, st Moret oid) op scones. Laagje jam erover en smullen maar. Heb het vroeger op deze manier in Frankrijk leren eten bij een kaasplankje en nog steeds eet ik dit regelmstig als beleg op een broodje, croissantje of cracker.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Bedankt voor de tip Sabine

Anneke Fortmann

Bij je Jumbo supermarkt verkopen ze clodded cream. Even vragen anders moeilijk te vinden.

Laat een bericht achter

Leonie

Hoi, de scones zijn bij mij ook niet goed gerezen en waren in 10 minuten niet gaar. De smaak is wel goed. De clotted Cream en lemon curd zijn heerlijk. Die ga ik vaker maken. Voor de scones wil ik nog zoeken naar een recept waarin ze hoger worden. Wel een hele leuke site en goed beschreven en verduidelijkt met de foto's.

Laat een bericht achter

Leonie

Hoi, nog een ronde scones gemaakt. Nu heb ik er een zakje baking powder (backin)van dr. Oetker aan toegevoegd en de bak tijd verdubbeld. Nu zijn het mooie scones geworden. Hopelijk hebben anderen wat aan deze tip.

Hazel

Hi, ik zag nu ook dat clotted cream bij de jumbo te koop is. Geen idee hoe deze smaakt, ik weet alleen dat het een wat langer houdbare is en dat haalt het voor mij nog steeds niet helemaal bij de echte clotted cream. Wel vind ik dit recept een superhandige tip voor ál die keren dat verse clotted cream niet voor handen is. Ik ga deze week ook scones bakken omdat ik net een vesre lading heb gekregen van mijn zus uit Engeland. : ) Als ik erover ga bloggen, zal ik dit recept zeker noemen als alternatief!!

Laat een bericht achter

Brenda

Leuk Hazel, het haalt het niet bij de echte. Maar bij mijn 'vaste supermarkt' verkopen ze het nog niet. Dan is dit een goed alternatief.

Lyanne

Mmm dit klinkt goed zeg!

Laat een bericht achter

Yvonne

Bij landwinkel de kastanjeboom wordt de clotted cream (scoontjes room genoemd bij de kastanjeboom) gemaakt van de melk van eigen koeien..

Laat een bericht achter

Marieke Kersten

Ik heb gisteren ook scones gemaakt, maar die waren niet genoeg gerezen. De smaak was prima. Ik heb zelf de lemon curd gemaakt.. De clotted cream is hier bij Jumbo te koop. Je betaalt er bijna 3 euro voor. Ik maak het met geslagen room en mascarpone.Ga de scones o-nieuw proberen.Groet, Marieke

Laat een bericht achter

Conny Kerckhof

Inderdaad - clotted cream is ook te koop bij Albert Heyn ( zure room) - maar zelf maken is blijkbaar supersimpel

Laat een bericht achter

Gerry/Gewoon lekker Gewoon

Zure room/sour cream is toch niet hetzelfde als clotted cream? Sour cream is juist magerder (19 %) dan creme fraiche (35%), meer yoghurt idee met ook een beetje zure smaak. Clotted cream is juist een driedubbeldikke slagroom (55-63 % vetgehalte) en ik heb de combi mascarpone (85%)/creme fraiche ook vaker gezien als beste benadering.Ik zag tot mijn verassing dat het vaak bij Simon Levelt winkel te koop zou zijn. (kaartje: http://www.groothandelrosecottage.nl/verkoopadressen) Geen reclame hoor, zo heb ik ook weer iets geleerd!

Brenda

Zelf maken (mengen ;-)) is inderdaad super simpel. En persoonlijk vind ik het ook lekkerder dan zure room.

Johanna

Beste Brenda, Clotted cream is wel te koop in Nederland. Bij mij om de hoek wordt het verkocht door Landwinkel De Kastanjeboom. Deze scoontjes-room is heerlijk. Groet, Johanna

Laat een bericht achter

Brenda

Hoi Johanna, Sommige supermarkten verkopen inderdaad wel clotted cream. Bij mij niet. Daarom 'maak' ik het altijd op deze manier.

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op