Sundaynight, Pizzanight! Pizza vind ik heerlijk lazy-sunday-comfort voedsel. Makkelijk om een pizza uit de diepvries te nemen. Maar veel lekkerder om zelf een pizza te maken/beleggen. En het is niet eens veel werk. Je bepaald zelf wat je er op doet, van het ene ingrediënt iets meer, van het ander iets minder. Of juist lekker veel van alles. Precies zoals je het zelf het lekkerste vindt.
De basis is uiteraard tomatensaus en kaas, mozzarella in dit geval. En ik ging deze keer voor een vegetarische pizza met courgette, spinazie en tomaatjes.
Dit is de eerste pizza die ik op een pizzasteen heb gebakken. Al een tijdje liep ik met het idee om een pizzasteen aan te schaffen, ik houd namelijk van een lekkere krokante pizzabodem. Het kwam het er niet van, maar inmiddels heb ik er eindelijk een in mijn bezit. Via de webshop van Fonq mocht ik namelijk een product uitzoeken om te testen. Omdat ik een product wilde testen dat ik naar verwachting ook echt ga gebruiken koos ik voor een pizzasteen.
Ik heb deze steen van Jamie Oliver gekozen. Het resultaat van het bakken op een pizzasteen is wat ik ervan had gehoopt. Een heerlijke bodem. Lekker krokant, stevig, niet droog, precies goed. Ik heb een pak met mix voor pizzabodem gebruikt, zo een waar je alleen water en olie moet toevoegen. Deze bodem gebruik ik vaker. Het is altijd lekker, maar niet echt lekker krokant. Vanaf nu wel. Pizza’s uit de diepvries worden ook extra krokant door het gebruik van mijn steen.
Het enige waar ik nog aan moet wennen is dat je de steen niet schoon mag maken met water. De aangekoekte bodem mag je alleen schoon schrapen. Water wordt namelijk opgezogen door de steen, hierdoor kan de steen breken wanneer je hem in de oven verwarmt. Maar daar kan ik wel aan wennen, vanaf nu eten wij heerlijke krokante pizza’s. Verder werkt het bakken op een pizzasteen hetzelfde, enige dat je hoeft te doen is de steen goed voor te verwarmen voor je de pizza erop plaatst. De pizzasteen die ik in bezit heb kost ongeveer € 20,-, qua investering valt het dus reuze mee. De steen is ook te gebruiken voor het bakken van koekjes en brood.
Vegetarische Pizza
Ingrediënten:
- 1 pizzabodem (ik gebruikte een pak deegmix uit de supermarkt)
- half blikje gepelde tomaten
- theelepel oregano
- 4 champignons (medium)
- handje verse spinazie
- halve courgette
- eetlepel groene pesto
- 6 Cherry tomaatjes
- mozzarella
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 °c. Verwarm de gepelde tomaten in een pannetje met een beetje peper, zout en oregano. Laat dit even pruttelen. Pureer de tomaten met een staafmixer of blender als het is opgewarmd.
Snijd de champignons, courgette en mozzarella in plakjes, halveer de Cherry tomaatjes.
Bereid het pizzadeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rol het deeg uit.
Beleg de pizza met de gepureerde tomaten, verdeel hierover de mozzarella. Verspreid de spinazie over de pizza en vervolgens de plakjes courgette. Verdeel hierna de plakjes champignons en gehalveerde tomaatjes over de pizza. Maak het af door een lepel groene pesto over de pizza te verdelen.
Bak de pizza in 25 minuten mooi bruin.
Tip: Wil je een mooie ronde pizza maken? Gebruik een springvorm als mal om een mooie cirkel te snijden.