Tot voor kort had ik nog nooit gnocchi gegeten. Ik wist eigenlijk ook niet echt waar ik het moest plaatsen. Pasta, brood, aardappel, rijst!?! Toen een collega me vertelde lekkere ‘knoedels’ te hebben gegeten was ik benieuwd. Het bleken geen noedels te zijn, zoals ik dacht, maar gnocchi. Spreek uit: Njokkie. Collega nam uit Duitsland een pakje voor me mee, dus nu moest ik het wel proberen.
Gnocchi zit tussen pasta en aardappel in. Het zijn ovalen balletjes gemaakt van aardappel met tarwemeel. Het is een Italiaans gerecht, dat vaak wordt geserveerd met een saus van tomaten.
De tomatensaus klonk me als muziek in de oren. Aardappelballetjes en pasta met tomatensaus zijn lekker, dus dat moest de gnocchi ook wel zijn. Ik herinnerde me dit recept van Ohmyfoodness en besloot dat dit het eerste gerecht zou zijn dat ik met gnocchi zou maken.
Dit bleek een goede keuze voor een eerste kennismaking met gnocchi. Ik moest wel even wennen aan de structuur van de ‘knoedels’. Zachter dan aardappel en een beetje glibberiger dan pasta. Maar wel lekker. Het is me goed bevallen, voor herhaling vatbaar!
Gnocchi in tomatensaus met balletjes
Ingrediënten voor 2 personen
- 300 gram gnocchi
- 300 gram rundergehakt
- 1 ei
- paneermeel
- Italiaanse kruiden
- rasp van een halve citroen
- mespuntje nootmuskaat
- een blik tomatenblokjes
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- chilipoeder
- 1 bol mozzarella
- verse basilicum
- peper en zout
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C.
Meng het gehakt met het ei, Italiaanse kruiden, citroenrasp, paneermeel, nootmuskaat en peper en zout. Maak hier gehaktballetjes van, ongeveer ter grootte van een pingpongballetje. Verhit een beetje olie in een koekenpan, bak de gehaktballetjes rondom mooi bruin. Omdat de balletjes nog in de oven gaan hoef je ze niet helemaal gaar te bakken.
Kook de gnocchi in gezouten water, of zoals staat aangegeven op de verpakking. Na 2 tot 3 minuten komt de gnocchi bovendrijven, dan is het gaar.
Snijd de ui in halve ringen, pers de knoflook. Fruit de knoflook en ui even aan in een koekenpan. Voeg de tomatenblokjes toe als de ui glazig is. Breng op smaak met chilipoeder.
Giet de gnocchi af en roer dit door de tomatensaus. Verdeel het tomaten/gnocchi mengsel in een ovenschaal. Verdeel hier de gehaktballetjes en basilicum over. Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel dit ook over de schotel.
Bak de schotel 10 tot 15 minuten in het midden van de oven.
Serveer de schotel met een salade of stokbrood, lekker om het stokbrood in de saus te dippen.
Bron: Oh my foodness