Wat eten we vanavond?

Aardappelsterren

Aardappelsterren txt

Als hoofdgerecht bij het kerstdiner kies ik vaak voor een mooi stukje vlees of vis. Daarbij vind ik het leuk om meerdere bijgerechten te serveren, het liefst een mix tussen groenten en aardappelen. Zo kun je van alles een beetje pakken en staat er voor ieder wat wils op tafel.

Ben je nog opzoek naar een lekker aardappel-bijgerecht? Maak dan deze leuke aardappelsterren! Leuk, lekker én goed voor te bereiden. Inmiddels heb ik dit recept al drie keer gemaakt en iedere keer was het een succes.

Aardappelsterren 2

De ingrediënten voor de aardappelsterren: aardappelen, boter, geraspte kaas en eidooiers. Daarbij bestrijk ik de sterren voor ze de oven in gaan met een geklutste eidooier en strooi ik er amandelschaafsel over.

Variatietip: Geef je aardappelsterren een andere twist door in plaats van de kaas en amandelschaafsel kruiden toe te voegen.

Aardappelsterren 3

Aardappelsterren

Bereidingstijd 60 minuten

Ingrediënten voor 8 personen

  • 1200 gram kruimige aardappelen
  • 200 gram margarine
  • 5 eidooiers
  • amandelschaafsel
  • peper en zout
  • 100 gram geraspte kaas

Bereiding:

Schil de aardappelen en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar. Giet ze af en laat ze even staan zodat ze uitstomen.

Verwarm de oven voor op 200ºC en bekleed twee bakplaten met bakpapier. Smelt de margarine en stamp de aardappelen fijn.

Roer de margarine, 4 eidooiers en geraspte kaas door de puree en breng dit op smaak met peper en zout. Smeer de puree uit op een grote snijplank (ongeveer 1 a 1,5 cm dik)  en steek met een koekjessteker sterren uit de puree. Plaats de sterren op de bakplaat. Bestrijk de sterren voor de ze oven in gaan met een geklutste eidooier en strooi het amandelschaafsel erover.

Bak de aardappelsterren  20 – 25 minuten in de oven, tot ze goudbruin zijn.

Tips:

  • Maak puree nooit met een keukenmachine, blender of staafmixer, dan wordt het te plakkerig.
  • Variatietip 1: maak andere vormen door de aardappelpuree te spuiten met een spuitzak of gebruik bijvoorbeeld een ijslepel om bolletjes te maken (de ijsschep werkt vooral erg snel, handig als je een hele grote groep hebt)
  • Variatietip 2: geef je aardappelsterren iets extra’s door kruiden toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan knoflook, tijm of rozemarijn.

 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

23 Comments

  1. Joke 3 december 2017 at 22:55

    Hoi Brenda, ik wil die lekkere aardappelsterren maken. Hoe warm je ze in de oven op als ze al afgebakken zijn? Hoeveel min. en hoeveel graden?

    Reply
    1. Brenda Kookt 4 december 2017 at 05:39

      Ik zou ze de eerste keer dan 5 minuten korter bakken. En opwarmen 10 minuten op 180 graden. Dan even checken of ze warm genoeg zijn, eventueel paar minuutjes er bij. (niet te lang opwarmen want dan kunnen ze droog worden)

      Reply
      1. Joke 4 december 2017 at 10:59

        Dankjewel Brenda. Moet er aluminiumfolie overheen met opwarmen?

        Reply
  2. Petra 20 december 2017 at 23:31

    Ik vind het een heel leuk recept. Ik ben alleen geen fan van margarine.
    Margarine bestaat namelijk uit grote hoeveelheden transvetzuren.
    Dus voor mij liever roomboter door de puree dan margarine.

    Reply
  3. Petra 25 december 2019 at 00:47

    Hoi, de sterren waren een succes maar de boter droop eraf. Klopt de 200 Gr margarine wel? Het is echt heel veel boter ?Gr. Petra

    Reply

Geef een reactie

Misschien vindt je dit ook leuk: