Aardappelsterren

Aardappelsterren txt

Als hoofdgerecht bij het kerstdiner kies ik vaak voor een mooi stukje vlees of vis. Daarbij vind ik het leuk om meerdere bijgerechten te serveren, het liefst een mix tussen groenten en aardappelen. Zo kun je van alles een beetje pakken en staat er voor ieder wat wils op tafel.

Ben je nog opzoek naar een lekker aardappel-bijgerecht? Maak dan deze leuke aardappelsterren! Leuk, lekker én goed voor te bereiden. Inmiddels heb ik dit recept al drie keer gemaakt en iedere keer was het een succes.

Aardappelsterren 2

De ingrediënten voor de aardappelsterren: aardappelen, boter, geraspte kaas en eidooiers. Daarbij bestrijk ik de sterren voor ze de oven in gaan met een geklutste eidooier en strooi ik er amandelschaafsel over.

Variatietip: Geef je aardappelsterren een andere twist door in plaats van de kaas en amandelschaafsel kruiden toe te voegen.

Aardappelsterren 3

Aardappelsterren

Bereidingstijd 60 minuten

Ingrediënten voor 8 personen

 • 1200 gram kruimige aardappelen
 • 200 gram margarine
 • 5 eidooiers
 • amandelschaafsel
 • peper en zout
 • 100 gram geraspte kaas

Bereiding:

Schil de aardappelen en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar. Giet ze af en laat ze even staan zodat ze uitstomen.

Verwarm de oven voor op 200ºC en bekleed twee bakplaten met bakpapier. Smelt de margarine en stamp de aardappelen fijn.

Roer de margarine, 4 eidooiers en geraspte kaas door de puree en breng dit op smaak met peper en zout. Smeer de puree uit op een grote snijplank (ongeveer 1 a 1,5 cm dik)  en steek met een koekjessteker sterren uit de puree. Plaats de sterren op de bakplaat. Bestrijk de sterren voor de ze oven in gaan met een geklutste eidooier en strooi het amandelschaafsel erover.

Bak de aardappelsterren  20 – 25 minuten in de oven, tot ze goudbruin zijn.

Tips:

 • Maak puree nooit met een keukenmachine, blender of staafmixer, dan wordt het te plakkerig.
 • Variatietip 1: maak andere vormen door de aardappelpuree te spuiten met een spuitzak of gebruik bijvoorbeeld een ijslepel om bolletjes te maken (de ijsschep werkt vooral erg snel, handig als je een hele grote groep hebt)
 • Variatietip 2: geef je aardappelsterren iets extra’s door kruiden toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan knoflook, tijm of rozemarijn.

 


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
23 comments
 1. Jummy, ook ik hou van ( mooie en vooral ) lekkere bijgerechten! Veel hapjes op tafel maken me altijd vrolijk :-) Deze sterren lijken me heerlijk, vooral met jou tip 2 Kun je ze ook invriezen of is dat geen succes? Deze eet ik vast veel vaker, als er geen feestdagen zijn!

   1. Wat ‘n leuke site heb je zeg!
    Op welk moment kan je ze invriezen? En ontdooi je ze daarna, of gaan ze bevroren de oven in?
    Alvast bedankt voor je reactie!

 2. De aardappelsterren lijken me heel lekker en wil ze maken voor kerst. Is het mogelijk om het pureemengsel een dag van te voren te maken en te bewaren in de ijskast? En ze dan pas voor het bakken te bestrijken met de ei en amandelschaafsel.

 3. Hallo, ik heb de aardappelsterren en ook kerstbomen gemaakt! Ze zien er prachtig uit! Maar ik kreeg ze met geen mogelijkheid van de snijplank op bakplaat dus heb ik ze op de bakplaat gemaakt en de aardappelpuree om de vormen weg geschraapt. Kun je me hiervoor nog makkelijke tips geven?

 4. Geweldig recept!
  Ik heb het deze kerst gemaakt, zelfs de ‘moeilijke’ eters vonden het lekker :)
  De sterren zijn eenvoudig een dag van te voren te maken en in de koelkast te bewaren.
  Het uitsteken van de sterren bleek bij ons niet zo’n succes, dus we hebben het vormpje op het bakpapier gezet en deze gevuld.
  Zorg er wel voor dat de puree voldoende warm is, dan glijdt het eenvoudig uit de vorm (ik had de puree ‘s middags en de sterren ‘s avonds gemaakt en de puree dus weer moeten opwarmen).

 5. Hallo Brenda,
  ik ga voor mijn kookworkshop die ik bij mensen thuis geef , het recept van de aardappel sterren gebruiken. Lijkt me heerlijk.
  Als ik het recept print hoeven van mij de foto’s niet geprint te worden. Dat kost alleen maar veel inkt. Is het mogelijk om bij het “vriendelijk printen” een keuze te kunnen maken of je wel of niet met foto’s wil printen. DAT is pas vriendelijke printen.
  Ik zou het persoonlijk heel fijn vinden.

  Bedankt voor al je inspiratie !
  Met smakelijk groeten , Rachel

 6. Wat een leuk recept! Deze ga ik misschien wel met kerst maken.
  Tot hoever kun je de sterren voorbereiden?
  Is het mogelijk om ze bv ‘s middags al af te bakken en ze dan ‘s avonds voor het opdienen alleen af te bakken?

  1. Ik zou ze de eerste keer dan 5 minuten korter bakken. En opwarmen 10 minuten op 180 graden. Dan even checken of ze warm genoeg zijn, eventueel paar minuutjes er bij. (niet te lang opwarmen want dan kunnen ze droog worden)

 7. Ik vind het een heel leuk recept. Ik ben alleen geen fan van margarine.
  Margarine bestaat namelijk uit grote hoeveelheden transvetzuren.
  Dus voor mij liever roomboter door de puree dan margarine.

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk