Rabarbertaart met vanillecreme

Rabarbertaart txt

Tot voor kort at ik liever geen rabarber. Maar nadat ik deze rabarbertaart heb gegeten staat rabarber de komende jaren zeker ieder jaar een keer op het menu. Hij is ontzettend lekker.

In mijn herinnering is rabarber ontzettend zuur, niet lekker. Waarschijnlijk heb ik vroeger bij mijn moeder of bij opa (die had rabarber in zijn moestuin) wel rabarber geproefd, en was dat mijn associatie. Maar na deze lekkere rabarbertaart eet ik voortaan vaker rabarber.

Het recept voor deze rabarbertaart komt uit Mijn favoriete desserts van Janneke Philippi. Ik kan er niets aan doen, ik kom steevast uit bij mijn favoriete toetjes-kookboek. Janneke wijdt een heel hoofdstuk aan rabarber, dus er was keuze genoeg. Mijn keuze viel op dit recept, omdat het niet moeilijk is om te maken en de rabarber niet gemengd wordt met ander fruit. Hierdoor proef ik écht de rabarber, al zit er natuurlijk wel suiker en custard doorheen.

Ik had niet beter kunnen kiezen. Het is een heerlijke rabarbertaart waarbij de rabarber een beetje zuur is, maar naast het zoete van het bladerdeeg en de vanillecrème is het een heerlijk fris gebakje. Ik kan je zeggen: 1,5 uur nadat ik deze taart bakte was hij op. Dat zegt genoeg. Ze hebben er een rabarber fan bij!

Heb je ook nog nooit rabarber gegeten? Of vond je rabarber de vorige keer niet zo lekker? Probeer dit recept dan eens, wat mij betreft succes gegarandeerd. Deze lente ga ik zeker vaker iets doen met rabarber. En jij?

Rabarbertaart 01

 

Rabarbertaart met vanillecrème

Bereidingstijd 20 minuten en 25-30 minuten oventijd

Ingrediënten voor 8 personen

  • 6 plakjes roomboterbladerdeeg (ontdooid)
  • 2 eetlepels custardpoeder
  • 500 gram rabarber
  • 3 eetlepels suiker
  • 1 ei
  • 200 ml crème fraîche
  • 3 – 4 eetlepels vanillevla
  • poedersuiker

Extra benodigd: bakvorm en bakpapier
De bakvorm die ik gebruik heeft een afmeting van 36 x 13 cm, de randen zijn 2,5 cm hoog.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 ºC en  Leg de ontdooide plakjes bladerdeeg op elkaar en rol het uit tot een lap die in de bakvorm past én de randen bedekt. Bekleed het bakblik met het deeg, zorg ervoor dat het deeg iets over de randen komt. Stuif met een zeefje 1 eetlepel custard over de bodem.
Snijd de uiteinden van de rabarber. Halveer dikke stengels in de lengte en snijd de rabarber in stukjes van 3 cm. Verdeel de helft van de rabarber over de bakvorm. Strooi er een flinke eetlepel suiker over en bestuif met de rest van de custard, Verdeel de rest van de rabarber over de vorm en bestrooi dit ook met een flinke eetlepel suiker.
Vouw de randen een stukje naar binnen zodat er een deegrand ontstaat. Verdeel reepjes overig bladerdeeg over de vorm zodat een patroontje ontstaat. Bestrijk het deeg met ei en strooi er de rest van de suiker over.

Bak de taart 25 tot 30 minuten in de oven tot de rabarber gaar is en het deeg goudbruin. Als het te snel gaat en het deeg te donker wordt, dek het dan af met aluminiumfolie.
Roer intussen de crème fraîche los met vanillevla. Bestrooi de taart voor het serveren met poedersuiker.

Serveer de taart warm of op kamertemperatuur met de vanillecrème.

———————————————
Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
14 comments
  1. Klinkt lekker! In het rabarberseizoen maak ik bijvoorbeeld rabarberfool, rabarbernotencrumble, pannacotta met rabarbermoes, rabarcello en stoofpot van lamsvlees met rabarber. Genieten!

  2. O die moet ik ook maar eens uitproberen. Ik ben thuis de enige die niet van rabarber houd. Maar toevallig heb ik net Mijn favoriete desserts van de bieb geleend en heel toevallig heb ik ook precies die bakvorm! Tja..geen smoesjes meer ;).

  3. Wat ook erg lekker is en waar je geen vet en extra suiker aan toevoegt is het dichte blikje gezoete gecondenseerde melk in een pan water 2 uur zachtjes laten koken. Leg het blikje wel op zijn zijkant, dan wordt de hitte goed verdeeld. Blikje af laten koelen en dan pas openmaken anders ontploft het..
    Zalige caramelpasta, veel lekkerder dan bebogeen. Houdbaar in de koelkast.

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk