Ga naar de inhoud

Hasselback aardappelen

Hasselback aardappels. Heerlijke knapperige aardappelen, uit de oven. Niet alleen lekker maar ook nog eens een feestje om te zien. Gek op aardappelen Ik kom uit een ‘standaard’ AVG-gezin. Een aardappelen, vlees en groenten gezin. Dat is namelijk wat er vier dagen per week bij ons op tafel stond. Ik...
20 minuten Voorbereidingstijd
50 minuten Bereidingstijd
Delen op

Hasselback aardappelen

Hasselback aardappels. Heerlijke knapperige aardappelen, uit de oven. Niet alleen lekker maar ook nog eens een feestje om te zien.

Hasselback patato 02

Gek op aardappelen

Ik kom uit een ‘standaard’ AVG-gezin. Een aardappelen, vlees en groenten gezin. Dat is namelijk wat er vier dagen per week bij ons op tafel stond. Ik heb dus heel veel aardappelen gegeten in mijn leven. Toch krijg ik er nog steeds geen genoeg van. Al eet ik inmiddels wat gevarieerder, zeker twee keer in de week eet ik nog steeds aardappelen. Gekookt, gebakken, gepureerd of een andere variatie.

Op Pinterest kwam ik een aantal keer ‘hasselback potatoes’ tegen. Een aardappel als een soort van waaier met iets er tussen. Het leek me lekker, en het leek me zeker iets dat Joost ook zou waarderen. Dus besloot ik het eens te proberen. Lekkere hasselback aardappelen. Dit is zeker geen skinny gerecht, maar soms, bijvoorbeeld op een lazy sunday moet dit kunnen toch?

Zweeds gerecht

Hasselback Potatoes is een Zweeds gerecht, vernoemd naar daar waar ze als eerste geserveerd werden: Het Zweeds Hasselback restaurant. De Hasselback aardappelen hebben een krokante buitenkant zoals frietjes, maar van binnen zijn ze lekker zacht. En op tafel ziet het er spectaculair uit.

Hasselback aardappelen

De aardappels worden eerst ‘gevuld’ met boter. Ik vertelde je al dat het geen skinny gerecht zou zijn toch? Door de aardappel ingesneden met boter in de oven de verwarmen gaat de aardappel uitzetten, als een waaier. Vervolgens heb ik het met een beetje spek en kaas gevuld. Nog even de oven in en je hebt een heerlijke vette hap.

Hasselback aardappelen maken

Deze hasselback aardappelen maken is dus helemaal niet moeilijk en wel heel lekker. Een favoriet bijgerecht op tafel. Ik vul de aardappel met spek en kaas, maar je kan het natuurlijk met van alles vullen, zoals kruidenboter, knoflook en kruiden, pesto of roomkaas. Ook heel lekker: deze zoete aardappel-hasselbacks met knoflook en tahinsaus.

Hasselback patato 03

Hasselback aardappel van de bbq

Je hoeft de hasselback aardappelen helemaal niet alleen in de oven te maken, het is ook heel lekker op de bbq! De aardappel krijgt dan een wat ‘rokerige’ smaak. Verhit de barbecue dan tot ongeveer 180-200 graden. Wikkel je hasselbacks in aliminiumfolie en laat 45 tot 60 minuten grillen. Draai ze halverwege het bakken even om. Zo lekker!

Ingrediënten

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze hasselback aardappelen

Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 50 minuten
Stap 1
Verwarm de oven voor op 220°C, vet een ovenschaal in.
2
Stap 2
Was de aardappels, snijd eventueel een dun plakje van de onderkant zodat de aardappel stevig staan. Snijd de aardappel in plakjes, maar snijd het niet helemaal tot de onderkant zodat straks een waaier ontstaat.
3
Stap 3
Vul de inkepingen met dunne plakjes boter. Dit is een secuur werkje, je kunt hiervoor bijvoorbeeld een mes of vork gebruiken om de aardappel uit elkaar te duwen.
4
Stap 4
Plaats de aardappel in de ovenschaal en bak dit 30 minuten in de oven. Bedruip de aardappels tussendoor een keer met het boter dat uit de aardappels is gelopen. Hierdoor wordt de aardappel straks mooi krokant.
5
Stap 5
Bedruip de aardappelen na de 30 minuten nog een keer met boter. Snijd het spek in kleinere plakjes en plaats dit tussen de aardappelplakjes, strooi de kaas ook over de aardappel. Bak de aardappel hierna nog 20 minuten in de oven zodat het spek mooi krokant wordt, de aardappel verder gaart en de kaas smelt.
Bekijk ook andere recepten
Eton mess met lemoncurd
Caesar salad recept
Bladerdeegnestjes met Nutella
Mini plaattaartjes met ham, ei en MonChou

7 reacties

Willem

Wanneer je de aardappel tussel twee houten lepels op de snijplank legt, is het makkelijker om de snedes even diep te maken en de aardappel niet helemaal door te snijden

Laat een bericht achter

Komrij

Ik las een tip om een sate prikker in de aardappel te steken en in te snijden tot op de sate prikker, lijkt mij de meest simpele manier bij het snijden van een hasselback potato.

Janneke

Nou dat ziet e lekker uit..ik ga et zeker proberen!! Leuk!!

Laat een bericht achter

Lisanne

En de kaas moet er tegelijk met spek overheen en dan in de oven?

Laat een bericht achter

leeuwtje (Gea)

Lijkt me ook lekker met kruidenboter ertussen. ipv gewone boter. Ga t zeker een keer proberen.

Laat een bericht achter

nicole

Lijkt me heerlijk met een frisse salade

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op