Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Couscous met makreel en tuinbonen

Couscous met makreel en tuinbonen txt

Doordat inmiddels zo’n beetje iedereen om mij heen van het bestaan van Brenda Kookt af weet ontvang ik regelmatig kookvragen van familie, vrienden en bekenden. Sommige vragen kan ik beantwoorden, maar ik weet (natuurlijk) niet alles. Mijn blog ben ik ook begonnen omdat ik meer met koken wilde doen, én wil leren over alles dat met food te maken heeft.

Een collega vroeg me of ik een lekker recept voor tuinbonen had. Meteen moest ik bekennen dat ik nog nooit (!!) tuinbonen heb klaargemaakt en dat er geen recepten met tuinbonen op mijn blog staan. De volgende ochtend stond een flinke tas tuinbonen uit de moestuin van de collega op mijn bureau. Dus ja, toen moest ik er toch aan geloven.

Om te beginnen heb ik de tuinbonen in de tuin gepeld, wat een lekker ontspannen werkje is dat zeg. Als je er de tijd voor neemt tenminste, want als je geen tijd hebt kan ik me voorstellen dat het een rot klusje is. Om aan de smaak van de tuinbonen te wennen bakte ik de helft in een koekenpan met ui en spekjes en at ik met aardappelpuree (beetje a la deze ovenschotel). De tuinbonen waren goedgekeurd, maar dit is geloof ik niet iets waar de collega in kwestie op zit te wachten.

De volgende dag maakte ik deze salade met makreel en couscous. Een schot in de roos dacht ik. Want het was lekker en het is eens wat anders dan tuinbonen met ui en spekjes.
Trots mailde ik de collega in kwestie wat ik met de tuinbonen had gemaakt én dat het recept is goedgekeurd voor Brenda Kookt. Een kleine domper dat de collega veganistisch eet. Tsja, dat wist ik niet voordat ik aan de slag ging met spekjes en makreel. Daarom als bonus bij dit recept een toevoeging voor de veganisten én voor als je geen makreel in huis hebt (of het niet lust).

Omdat de tuinbonen persoonlijk zijn goedgekeurd kun je in het vervolg vaker recepten met deze lekkere boontjes op de site verwachten :)
Koken jullie ook wel eens met tuinbonen, of gaan jullie voor de snij- en sperzieboontjes?

Couscous met makreel en tuinbonen

Couscous met makreel en tuinbonen

Bereidingstijd 20 minuten

Ingrediënten voor 2 personen

 • 75 gram couscous
 • 2 handjes gedopte tuinbonen (het liefst dubbel gedopt, dan zijn de boontje extra zacht)
 • 1 rode ui
 • 2 gerookte makreelfilets (de makreel kun je vervangen door plakjes champignons)
 • 1 eetlepel citroensap
 • peper en zout
 • olijfolie

Bereiding:

Bereid de couscous volgens aanwijzingen op de verpakking en breng het hierna op smaak met peper en zout en citroensap. Voeg ook een klein scheutje extra vergine olijfolie bij de couscous en meng dit goed door.

Snijd de ui fijn. Verwarm een beetje olijfolie in een koekenpan, en bak de ui even glazig. Zet het vuur hierna laag en verwarm hier de tuinboontjes in.
Pluis de makreel uit elkaar.

Meng de tuinbonen, ui en makreel (of champignons) voor het serveren met de lauwwarme couscous.

 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

13 Reacties

 1. Minou 14 juli 2014 om 15:31

  Begrijp ik het goed dat je de tuinboontjes alleen maar verwarmt en niet gaart?

  1. Brenda Kookt 14 juli 2014 om 16:42

   Ja, dat klopt. De tuinbonen heb ik dubbel gedopt, op zacht vuur verbranden ze niet maar worden ze wel lekker zacht (en dus gaar).
   Als je ze enkel dopt dan is het buitenste velletje iets harder. Eventueel kun je ze dan even voorkoken, maar het hoeft niet per se.

 2. Minou 14 juli 2014 om 18:12

  Bedankt, ik dacht dat je bonen nooit rauw mag eten.

  1. Brenda Kookt 14 juli 2014 om 19:38

   De meeste bonen kun je inderdaad beter niet rauw eten. Als je de boontjes op zacht vuur aanbakt zoals ik nu heb gedaan zijn ze niet rauw meer.

 3. Rosie 17 juli 2014 om 10:44

  Wat ontzettend leuk dat je zo, door je collega, weer iets nieuws uitgeprobeerd hebt. Ik moet ook toegeven dat ik ook nog nooit tuinbonen op het menu gezet heb. Vroeger at ik het wel eens bij mijn opa en oma, die hadden altijd heel veel uit hun moestuin.
  Het recept klinkt erg goed, de combinatie lijkt me erg lekker dus ik ga deze zeker even onthouden!

  Liefs Rosie

  1. Brenda Kookt 17 juli 2014 om 15:16

   Wat leuk dat je dit ook altijd uit een moestuin at. Dit is typisch een moestuin groenten denk ik ;)
   De combinatie is heerlijk, vanaf nu eten we zeker vaker tuinbonen!

 4. Tabitha 20 juli 2014 om 18:55

  Haha, mijn man lust ze alleen vers, maar pas maakte ik een tuinbonenpuree van dubbelgedopte tuinbonen, en scoorde daar goed mee. Een paar dagen later kreeg hij dubbelgedopte tuinbonen bij een etentje bij een cursus en die vond hij ook lekker. Dit recept met makreel en couscous en de andere tussen neus en lippenrecepten gaan zeker ook hier slagen.

  Ik probeer toch zeker eens per jaar aan verse tuinbonen te komen, nostalgie van oma’s moestuin, maar dubbeldoppen kun je ook met diepvriestuinbonen doen. ;-)

 5. Stephanie | Great Little Kitchen 29 april 2015 om 20:13

  Geïnspireerd door dit recept maakte ik vandaag mijn eigen versie hiervan, maar dan met lamsoren in plaats van tuinbonen. Ook een erg lekkere combinatie!

  1. Gerrit. 6 februari 2018 om 17:36

   Kan ik voor dit recept in plaats van de couscous ook een bakje overgebleven basmati rijst gebruiken Brenda.?

   1. Brenda Kookt 6 februari 2018 om 19:43

    De couscous kun je in dit geval goed vervangen door rijst.

    1. Gerrit 7 februari 2018 om 12:18

     Dank je wel voor je snelle antwoord Brenda, ik eet net als snijbonen en sperziebonen, geregeld tuinbonen, en zo is het dan toch weer eens iets anders dan anders he.

     Groet Gerrit.

 6. Gerrit. 14 februari 2018 om 16:05

  Ik mag het nog eens maken, het was lekker dus. :)

 7. Angelique 29 juli 2019 om 14:42

  Een tijd geleden voor het eerst door dit recept couscous gegeten. Mijn hele gezin was enthousiast! Heerlijk met die makreel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *