Doordat inmiddels zo’n beetje iedereen om mij heen van het bestaan van Brenda Kookt af weet ontvang ik regelmatig kookvragen van familie, vrienden en bekenden. Sommige vragen kan ik beantwoorden, maar ik weet (natuurlijk) niet alles. Mijn blog ben ik ook begonnen omdat ik meer met koken wilde doen, én wil leren over alles dat met food te maken heeft.
Een collega vroeg me of ik een lekker recept voor tuinbonen had. Meteen moest ik bekennen dat ik nog nooit (!!) tuinbonen heb klaargemaakt en dat er geen recepten met tuinbonen op mijn blog staan. De volgende ochtend stond een flinke tas tuinbonen uit de moestuin van de collega op mijn bureau. Dus ja, toen moest ik er toch aan geloven.
Om te beginnen heb ik de tuinbonen in de tuin gepeld, wat een lekker ontspannen werkje is dat zeg. Als je er de tijd voor neemt tenminste, want als je geen tijd hebt kan ik me voorstellen dat het een rot klusje is. Om aan de smaak van de tuinbonen te wennen bakte ik de helft in een koekenpan met ui en spekjes en at ik met aardappelpuree (beetje a la deze ovenschotel). De tuinbonen waren goedgekeurd, maar dit is geloof ik niet iets waar de collega in kwestie op zit te wachten.
De volgende dag maakte ik deze salade met makreel en couscous. Een schot in de roos dacht ik. Want het was lekker en het is eens wat anders dan tuinbonen met ui en spekjes.
Trots mailde ik de collega in kwestie wat ik met de tuinbonen had gemaakt én dat het recept is goedgekeurd voor Brenda Kookt. Een kleine domper dat de collega veganistisch eet. Tsja, dat wist ik niet voordat ik aan de slag ging met spekjes en makreel. Daarom als bonus bij dit recept een toevoeging voor de veganisten én voor als je geen makreel in huis hebt (of het niet lust).
Omdat de tuinbonen persoonlijk zijn goedgekeurd kun je in het vervolg vaker recepten met deze lekkere boontjes op de site verwachten :)
Koken jullie ook wel eens met tuinbonen, of gaan jullie voor de snij- en sperzieboontjes?
Couscous met makreel en tuinbonen
Bereidingstijd 20 minuten
Ingrediënten voor 2 personen
- 75 gram couscous
- 2 handjes gedopte tuinbonen (het liefst dubbel gedopt, dan zijn de boontje extra zacht)
- 1 rode ui
- 2 gerookte makreelfilets (de makreel kun je vervangen door plakjes champignons)
- 1 eetlepel citroensap
- peper en zout
- olijfolie
Bereiding:
Bereid de couscous volgens aanwijzingen op de verpakking en breng het hierna op smaak met peper en zout en citroensap. Voeg ook een klein scheutje extra vergine olijfolie bij de couscous en meng dit goed door.
Snijd de ui fijn. Verwarm een beetje olijfolie in een koekenpan, en bak de ui even glazig. Zet het vuur hierna laag en verwarm hier de tuinboontjes in.
Pluis de makreel uit elkaar.
Meng de tuinbonen, ui en makreel (of champignons) voor het serveren met de lauwwarme couscous.