Stoofschotel met kip

Stoofschotel met kip txt

Hebben jullie ook zo genoten van het weekend? Mijn weekend was een ideale combi van gezelligheid, relaxen en productiviteit. Ik ben helemaal klaar voor een nieuwe week. Jij ook? Als je nog niet weet wat je deze week allemaal op tafel gaat zetten is dit een heerlijke tip. Je moet wel even tijd hebben om het te laten stoven, minimaal een uurtje. Maar dan heb je wel wat!

Recepten als deze maak ik te weinig. Terwijl het zo gemakkelijk is. En lekker. Je kunt dit serveren met rijst, pasta of aardappelen. Zelfs couscous in een optie als je het mij vraagt. Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van kip met bot, maar voor deze kip maak ik een uitzondering. Het is zo gaar dat het zo van het bot afglijdt. Je hoeft dus niet te kluiven :)

Stoofschotel met kip 02

Stoofschotel met kip

Bereidingstijd: 15 minuten en 60 minuten stooftijd

Ingrediënten voor 4 – 5 personen:

 • 6 kippenbouten of kippendijen
 • 2 uien
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 courgette
 • 1 winter wortel
 • 200 gram champignons
 • 750 ml kippenbouillon
 • scheut witte wijn (ongeveer 30 ml)
 • blik tomatenblokjes (400 gram)
 • 2 eetlepels tomatenpuree
 • 1 theelepel tijm
 • 1 theelepel oregano
 • peper en zout
 • eventueel 1,5 eetlepel maizena om de saus de binden

Bereiding:

Bestrooi de kip met peper en zout bak dit aan in een braadpan met een beetje olie. Als de kip aan beide kanten mooi bruin is haal je hem even uit de pan zodat je de groenten kunt aanbraden.

Snipper de uien en pers de knoflook, bak dit in de braadpan aan. Snijd de wortel in plakjes en de courgette in blokjes voeg dit bij de pan en laat het even meebakken. Voeg een scheut witte wijn toe en roer het door. Doe de kip weer in de pan en voeg ook de bouillon, tomatenblokjes, tomatenpuree, tijm en oregano toe. Breng het aan de kook en laat het 50 tot 60 minuten pruttelen tot de kip gaar is. Snijd de champignons in plakjes en laat deze de laatste 10 minuten meegaren.

Als de saus van de stoofschotel met kip niet dik genoeg is, bindt het dan met ongeveer 1,5 eetlepel maizena.

Serveer de stoofschotel met rijst, pasta of brood. Of couscous.


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
73 comments
 1. Hallo Brenda,
  ik heb de stoofschotel met kip gisteren gemaakt en wij vonden het een ontzettende lekkere schotel. Weinig voorbereidingen, en een heerlijke geur tijdens het pruttelen!
  dit komt vaker op tafel. Bedankt voor dit recept

 2. Net de stoofschotel met kip gemaakt. Lekker in de oven gestoofd, en hij smaakt verrukkelijk. Doe er spercieboontjes en rijst bij. Kan niet wachten tot vanavond!
  Ik laat hem nog lekker pruttelen in de oven, wordt alleen maar lekkerder.

 3. Hi Brenda!

  Dit lijkt me zo lekker, ik ga dit zsm maken! Jum :) Ik ben alleen niet bekend met stoofpotjes, dus ik vraag me af of het erg is als de kip half op elkaar gestapeld wordt tijdens het stoven (aangezien het oppervlak van mijn pan te klein is voor 6 stuks kippenbouten)?

  Groetjes!

 4. Ik zie op de foto ook champignons, maar die staan niet bij de ingrediënten, klopt dat?
  Neem aan dat ik elke groente naar keus erbij kan doen?

  1. Wat scherp van je Nienke! Op het aller aller laatste moment voor ik de foto nam besloot ik nog champignons toe te voegen. Heb het er inmiddels bijgezet :) Je kunt met de groenten lekker variëren.

 5. Hallo Brenda, ik ga zo de stoofschotel kip maken.
  Nou is mijn vraag wanneer moet je het blik met tomatenblokjes toevoegen?
  Groet Dorina

 6. Hi Brenda,

  Ziet er heerlijk uit! Vraagje.. ik heb niet zo’n mooie pan zoals die jij gebruikt heb. Wat voor pan kan ik er verder voor gebruiken? Een grote ‘gewone’ pan? Of hapjespan? Die laatste lijkt me te laag…

  Groetjes!

 7. Ha Brenda,
  Heerlijk gegeten van deze stoofschotel. Voor herhaling vatbaar, en nog gezond ook:)
  Bedankt voor het recept!
  Groetjes en succes met je blog!
  Judith

 8. Omnomnom, dat klinkt goed! Ik ga het binnenkort uitproberen (misschien zelfs voor mijn ouders, die lusten normaal bijna alleen maar hollandse pot)

 9. zou ik het ook kunnen invriezen? Ik ben de enige kipliefhebber in dit gezin, en vind het niet de moeite waard om iets zo lang op het vuurt te zetten voor 1 persoon.

 10. Hallo, ziet er heerlijk uit. Nu zoek ik een stoofschotel recept voor 10 personen, maar is het ook mogelijk om deze schotel te maken met kipfilet (ipv kippenbouten) ?
  Groetjes Thea

 11. Was lekker alleen met met de hoeveelheid water te waterig. Met 200 ml minder is het beter. Verder zie ik iedere keer lekkere gerechten voorbij komen.

 12. Deze stoof ondertussen al zon 5x gemaakt en het is echt heerlijk. Ik maak precies bovenstaande hoeveelheid maar vind 750 ml bouillon wel veel te veel. Bij 500 vind ik de saus zelfs nog vrij dun. Bij deze hoeveelheid heb ik wel te veel maar maak er de volgende dag “pulled chicken” van en dan met toast of stokbrood bij de lunch. Bijna nog lekkerder;)

  Nu op naar de markt om weer lekker de verse spullen in te slaan om dit vandaag (en morgen;))weer op tafel te zetten

 13. Vanwege een nieuwe pan (cast iron) (ben half aan het overstappen op gietijzer, het is even wennen maar zalig om mee/in te koken/bakken) was ik op zoek naar een stoofrecept met kip. Ik heb anderhalve kippenvleugels. En hier kan ik wel wat mee. Helaas kan ik geen foto uploaden van m’n nieuwste gietijzeren aanwinst. Ik zal de vleugels dus eerst aanbakken en daarna overzetten naar de gietijzeren ‘pot’ van 5 liter.
  En vervolgens jouw recept verder volgen. Heb er zin. Kijk al uit naar morgen, zaterdag. :)
  Groetjes,
  Cees

 14. Beste Brenda,

  Ik wil graag dit gerecht maken. Lijkt mij erg lekker. Alleen vind ik het zonde om een fles wijn te kopen voor 30 ml. Ik drink verder geen wijn. Kan ik dit vervangen door iets anders.

  Groetjes Patricia Blad

 15. Hallo Brenda
  Vanavond jou recept gemaakt en was aangenaam verrast met een smaakvol eindresultaat.
  Wat ik wel iets anders heb gedaan is de paprika vooraf in hete olie aanbakken en samen met de champignons aan het einde van de stooftijd pas toegevoegd.
  Daardoor behoud de paprika nog een beetje knapperigheid.
  Afgezien daarvan, een heerlijk gerecht en zeker voor herhaling vatbaar.
  Dank je wel hiervoor.

 16. Hoi. Enkele weken geleden gemaakt, heerlijk. Vandaag nogmaals maar met eigen twist. Een mespuntje gedroogde chili tijdens het stoven. Als de poten gaar zijn het vlees er vanaf plukken en terug de saus in, dan een scheut worchester saus erin en een eetlepel bruine suiker. Heerlijk, een blijvertje

 17. Vandaag de stoofschotek gegeten (gister gemaakt) Erg lekker, helaas had ik niet voorgeproefd we vonden het gerecht flauw. Ondanks vooraf gezouten gepeperde kippenpoten ipv 750 heb ik 500 ml kippenbouillion gebruikt. Ik had er nog gekookte sperzieboontjes naast
  Verder echt een aanrader.

 18. Beste Brenda ik heb hem gisteren gemaakt en zeg, WAANZINNIG LEKKER, heb wel geleerd dat ik de volgende keer een dag tevoren maak, want nu een dag later ruik hij nog lekkerder.
  Deze resept ga ik zeker nogmaals maken.

  B.V.D Michel.

 19. Heb de schotel ook gemaakt, volgende keer een dag later pas eten, zit de smak er nog beter in. De schotel smakte waanzinnig lekker ga deze zeker meer maken.

  groetjes michel

 20. Beste Brenda,

  Gisteravond gemaakt.
  Ik heb alleen de wortel en courgette verdubbeld.
  Vandaag gegeten, echt superlekker.
  Geweldig recept ga ik zeker vaker maken.

  Jos

 21. Vanavond dit recept gemaakt op een vuurschaal met een gietijzeren ketel op houthaard. Was heerlijk een aanrader. Je moet er wel de tijd voor nemen, maar we hebben ervan genoten.

 22. Net gemaakt,halve liter bouillon is genoeg,en ik kon maar 4 grote bouten kwijt in een grote stoofpan.ruikt heerlijk en de smaak is zalig,straks met pandanrijst en sperzie boontjes,thnks voor dit heerlijke recept,heb er wel gedroogt pepertje doorgedaan en iets gebonden,groetjes een lekkerbek

 23. Hi Brenda,

  Welke veranderingen moet ik maken om dit in de slowcooker te bereiden?
  en op welke stand zou dan het beste zijn, auto?

  Savannah

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk