Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Witlofsoep met gerookte zalm

Witlofsoep txt

Ik ♡ witlof. Niet alleen als het lekker is gemaakt met ham en kaas uit de oven, maar ook gewoon gekookt. Kaal en met niets er bij. En de bittere kern laat ik er meestal stiekem in zitten omdat ik dat lekker vind. Dan ben je een die hard witlof fan toch? ; )

Daarom is het gewoon bizar dat ik nog nooit witlofsoep had gemaakt. Daar moest verandering in komen! En dus maakte ik deze witlofsoep.

Het witlofsoepje is lekkere afwisseling. Hij is een beetje romig en extra lekker nadat je hem garneert met snippers gerookte zalm. Of ham als je dat liever hebt. Persoonlijk vond ik de bittere witlofsmaak de tweede dag sterker aanwezig dan de eerste dag. Dus voor de niet zo die hard witlof fans is het de eerste dag ook zeker te doen.

Witlofsoep 02

Witlofsoep met gerookte zalm

4 kommen

Ingrediënten

  • 500 g witlof
  • 1 ui
  • 1 aardappel
  • 2 theelepels suiker
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • 750 ml groentebouillon
  • 125 ml kookroom
  • klontje boter
  • peper
  • zout

Ter garnering

  • gerookte zalm
  • 2 el fijngesneden prei

Bereiding

  • Halveer de stronkjes witlof, snijd eventueel de bittere kern er uit. Houd 1 struikje apart (is leuk voor de garnering) en snijd de rest in smalle reepjes. Snipper de ui.
  • Verhit een klontje boter in een pan met dikke bodem en fruit de ui hier even in aan. Voeg de witlof, suiker en tijm toe. Bak dit al roerend even mee met de ui. Schil de aardappel en snijd in blokjes. Voeg de aardappel samen met de bouillon toe aan de pan. Laat dit met de deksel op de pan 15 minuten koken.
  • Pureer de soep. Voeg de kookroom toe en laat dit nog even kort meekoken, breng de soep op smaak met peper en zout.
  • Snijd het achtergehouden stronkje witlof fijn, doe dit eventueel ook met de prei en de zalm.
  • Schenk de soep in de kommen, garneer met witlof, prei en gerookte zalm.

Tip:

In plaats van gerookte zalm kun je ook ham toevoegen
Ook lekker met een beetje geraspte kaas er door

 ———————————————
Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin.
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

9 Reacties

  1. Nicole 1 februari 2015 om 08:19

    Ik vind witlof heerlijk, maar soep heb ik nooit aangedacht. Maar dit soepje komt hier snel op tafel

    1. Brenda Kookt 1 februari 2015 om 14:38

      Wat leuk! Ben benieuwd of het bij jullie ook in de smaak valt

  2. Kelly 1 februari 2015 om 21:25

    Oehh..deze is leKker ja..laatst ook gemaakt met gebakken spekjes en philadelphia..!!!..alles met witlof is heerlijk

  3. Conja 3 februari 2015 om 16:39

    Heb je het recept Witlofsalade met Mandarijn en Walnoten via OKOKO al eens geprobeerd? Als witlof-fan moet je die eens uitproberen. Heel makkelijk, en echt een gerecht wat je gasten kan voorzetten.

    1. Brenda Kookt 4 februari 2015 om 10:08

      Die heb ik nog nooit geprobeerd, maar ga hem eens opzoeken. Bedankt voor de tip!

  4. Marijke 27 december 2015 om 04:39

    Ik vind gekookte witlof smerig, maar deze soep was zalig. Ham i.p.v. zalm toegevoegd. Ook mijn man en zus smikkelden, en waren verbaasd over mijn smaak. Voor herhaling vatbaar. Bedankt.

    1. Brenda Kookt 28 december 2015 om 13:05

      Wat goed om te horen Marijke. Ik vermoed dat het in eerste instantie niet jouw keuze was om deze soep te eten ;)

      1. Marijke 30 december 2015 om 23:50

        Jawel hoor, ik maak altijd de plannen en kook altijd. Ik had nog nooit van Witlofsoep gehoord en dacht: waarom niet. Als ik het niet lekker had gevonden, had ik het kunnen laten staan of snel een andere soep gemaakt. Het was helemaal mijn smaak. Bedankt.

  5. jojo65 17 september 2017 om 12:51

    suiker is overbodig tijm maakt het al zoet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept