Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

NU VERKRIJGBAAR​
De 2021 scheurkalender 
nu met gratis bewaarmapje!
2021 scheurkalender & Brenda’s nieuwe kookboek!

Bieten stamppot

Bietenstamppot txt

Vandaag gaan we voor stamppot! En niet zo maar eentje, een rode bieten stamppot!

Nu het nog net geen lente is buiten moeten we nog even extra genieten van lekker warm wintervoedsel. Vind je ook niet? Ik ben gek op soepen, stoofschotels en stamppotten, de komende tijd zet ik deze gerechten nog even extra vaak op tafel. Daarom vond ik dat ik er ook nog wel eentje kon delen met jullie hier op het blog. Of heb je al genoeg van het wintervoedsel?

Regelmatig eten we rode bietjes, meestal ga ik dan voor saai. AVG. Bieten met aardappelen, jus en een stukje vlees of vis. Laatst vond ik het tijd om eens iets anders met bieten te doen en besloot ik voor een bieten stamppot te gaan. Het resultaat is deze lekkere stamppot met ui, feta en spek. Eentje die hier bij ons zeker vaker op tafel komt.

Hoe eten jullie meestal rode bieten? Ga je voor standaard AVG, een lekkere bieten stamppot of iets anders?

Bietenstamppot 01

Bieten stamppot

Bereidingstijd 30 minuten

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 500 gram aardappelen (liefst kruimig)
  • 500 gram voorgekookte rode bieten
  • 1 ui
  • theelepel tijm
  • scheutje balsamico azijn
  • 3 plakjes spek
  • klontje roomboter
  • feta

Bereiding:

Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in ruim water in ongeveer 20 minuten gaar.

Snijd de ui in halve ringen en fruit dit in een koekenpan met een beetje boter aan. Voeg tijm en balsamico bij en laat dit met een deksel op de pan ongeveer 20 minuten stoven.

Bak de spek in een andere (droge) koekenpan of oven krokant.

Rasp de bieten of snijd ze in stukjes en verwarm ze in een ander pannetje.

Vang het vocht van de aardappelen op en bewaar dit. Stamp de aardappelen fijn met een klontje boter en voeg ongeveer 100 ml van het kookvocht van de aardappelen toe zodat een smeuig mengsel ontstaat. Roer de bietjes en uien er door. Plus de feta. Serveer de stamppot met de gebakken spek.

———————————————

Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

22 Reacties

  1. Tineke 22 april 2015 om 19:17

    Net gegeten, zelfs onze bietenhatende puber vond het lekker! Gaan we zeker vaker doen! Je eet met deze stamppot lekker veel groente! (250 gr per persoon)

  2. Sacha 17 november 2015 om 10:41

    Beetje late reactie op dit recept van maart maar goed. Wilde toch even delen wat wij ‘s zomers doen met rode bietjes.
    Dan maak ik een salade van in dunne plakjes of kleine blokjes gesneden rode biet, een appeltje ook kleingesneden, haring in stukjes (zure of verse net wat je lekker vind) Dan wat creme fraiche erdoor en wat bieslook. Evt verder op smaak brengen met peper en zout. En smullen maar! Om er een hoofdmaaltijd van te maken kun je er ook wat afgekoelde gekookte pasta doorheen doen

  3. Sharon 18 november 2015 om 17:32

    Mmm lijkt me erg lekker! Wat voor balsamico azijn gebruik je zwarte of witte?

  4. Petra-2017 19 november 2015 om 18:47

    bietjes idd met een uitje ,m aar ik eet ze bvk met gestoofde vis èn kruimige aardappeltjes :-))

  5. Veldman 8 januari 2018 om 17:27

    Er moet geen balsamico azijn in dan ruikt het niet meer lekker

  6. F. Wazir 1 november 2018 om 00:10

    Vandaag je bietenstampot met je libanese gehaktballen gegeten. Was verrukkelijk! Bedankt voor de inspiratie!

  7. T de Vries 5 november 2018 om 19:27

    Heerlijk recept! Ik heb alleen ipv balsamico azijn worcestersaus gebruikt en ipv spek er een zure haring bij voor de frisse bite. Superlekker

  8. Ina 12 februari 2019 om 20:32

    Welke spek kun je voor het bakken gebruiken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *