Bieten stamppot

Bietenstamppot txt

Vandaag gaan we voor stamppot! En niet zo maar eentje, een rode bieten stamppot!

Nu het nog net geen lente is buiten moeten we nog even extra genieten van lekker warm wintervoedsel. Vind je ook niet? Ik ben gek op soepen, stoofschotels en stamppotten, de komende tijd zet ik deze gerechten nog even extra vaak op tafel. Daarom vond ik dat ik er ook nog wel eentje kon delen met jullie hier op het blog. Of heb je al genoeg van het wintervoedsel?

Regelmatig eten we rode bietjes, meestal ga ik dan voor saai. AVG. Bieten met aardappelen, jus en een stukje vlees of vis. Laatst vond ik het tijd om eens iets anders met bieten te doen en besloot ik voor een bieten stamppot te gaan. Het resultaat is deze lekkere stamppot met ui, feta en spek. Eentje die hier bij ons zeker vaker op tafel komt.

Hoe eten jullie meestal rode bieten? Ga je voor standaard AVG, een lekkere bieten stamppot of iets anders?

Bietenstamppot 01

Bieten stamppot

Bereidingstijd 30 minuten

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 500 gram aardappelen (liefst kruimig)
  • 500 gram voorgekookte rode bieten
  • 1 ui
  • theelepel tijm
  • scheutje balsamico azijn
  • 3 plakjes spek
  • klontje roomboter
  • feta

Bereiding:

Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in ruim water in ongeveer 20 minuten gaar.

Snijd de ui in halve ringen en fruit dit in een koekenpan met een beetje boter aan. Voeg tijm en balsamico bij en laat dit met een deksel op de pan ongeveer 20 minuten stoven.

Bak de spek in een andere (droge) koekenpan of oven krokant.

Rasp de bieten of snijd ze in stukjes en verwarm ze in een ander pannetje.

Vang het vocht van de aardappelen op en bewaar dit. Stamp de aardappelen fijn met een klontje boter en voeg ongeveer 100 ml van het kookvocht van de aardappelen toe zodat een smeuig mengsel ontstaat. Roer de bietjes en uien er door. Plus de feta. Serveer de stamppot met de gebakken spek.

———————————————

Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

(Visited 8 times, 4 visits today)

Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
22 comments
  1. Beste Brenda,

    Wij eten een bietjesstamppot met geitenkaas en pijnboompitten, en natuurlijk een aardse rode wijn erbij. Ook heerlijk en 100% vegetarisch
    Met vriendelijke groet,
    Charles.

  2. Ik ben geen bietenliefhebber.
    Als kind vond ik ze afschuwelijk
    Maar de laatste tijd maak ik weleens bieten risotto.Grt Annie

  3. Ik vind bietjes het lekkerst geraspt met een uitje lekker met gekookte aardappelen en een bal gehakt. Daar mogen ze mij voor wakker maken! Simpel maar zo lekker.

    1. Dat klinkt als een gerechtje dat ik heel erg lekker ga vinden. Er staat ook een bietencarpaccio op de site, daarbij heb ik de bietje niet gepoft. Maar ga het eens proberen want het lijkt me nog veel lekkerder. Bedankt voor de tip Julie.

  4. M’n vriend is gek op bietjes, dus deze moet ik eens proberen!
    Ik ben zelf niet dol op dat gronderige, maar in bietensalade (met ui, appel, augurk, mayo) zijn ze best lekker!

  5. oeh, ziet er lekker uit. Met bieten ga ik meestal voor bietensoep of oosterse bietjes met gehaktballetjes en rijst, ook erg lekker

  6. Net gegeten, zelfs onze bietenhatende puber vond het lekker! Gaan we zeker vaker doen! Je eet met deze stamppot lekker veel groente! (250 gr per persoon)

  7. Beetje late reactie op dit recept van maart maar goed. Wilde toch even delen wat wij ‘s zomers doen met rode bietjes.
    Dan maak ik een salade van in dunne plakjes of kleine blokjes gesneden rode biet, een appeltje ook kleingesneden, haring in stukjes (zure of verse net wat je lekker vind) Dan wat creme fraiche erdoor en wat bieslook. Evt verder op smaak brengen met peper en zout. En smullen maar! Om er een hoofdmaaltijd van te maken kun je er ook wat afgekoelde gekookte pasta doorheen doen

  8. Heerlijk recept! Ik heb alleen ipv balsamico azijn worcestersaus gebruikt en ipv spek er een zure haring bij voor de frisse bite. Superlekker

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk