Citroencake van Starbucks

Recept Citroencake

Het is tijd voor cake, een heerlijke citroencake a la Starbucks. Of eigenlijk a la Baked Louies.

Dit is geen nieuw recept, ik heb het namelijk niet zelf ontwikkeld. Vorig weekend bedacht ik me dat ik voor een dagje varen met vrienden iets met citroen wilde bakken. Een cake ofzo. Ik googelde citroencake en toen kwam dit recept als een van de eerste naar boven. Dé citroencake van Starbucks. Dat klonk té goed dus moest ik het maken.

Ik ben geen koffielover en kom niet vaak bij Starbucks. Maar als ik er kom dan ga ik dus niet voor de koffie maar voor de lekkere snacks en de warme choco met slagroom. Denk aan muffins, carrotcake en de befaamde citroencake. Maar de citroencake kun je vanaf nu ook zelf maken, de homebaked variant is een toppertje.

De citroencake is zoo lekker dat hij niet mag ontbreken op Brenda Kookt. Ik ben niet de enige die er zo over denkt want Maris en Pauline hebben het recept inmiddels ook op hun blog geplaatst. Dus deel ik hem nog een keer, voor iedereen die nog niet bekend is met deze heerlijke frisse citroencake.Wanneer zet jij hem op tafel?

Het recept heb ik iets aangepast, ik had namelijk geen natriumcarbonaat meer in huis. Ik heb dit vervangen door bakpoeder.

Citroencake starbucks

Citroencake van Starbucks

Bereidingstijd 20 minuten, 45 minuten baktijd, tijd om af te koelen en 10 minuten om het af te werken

Ingrediënten

 • 200 gram bloem
 • 10 gram bakpoeder
 • een snuf zout
 • 3 eieren
 • 220 gram kristalsuiker
 • 40 gram boter op kamertemperatuur
 • 1 theelepel citroenextract (of citroen essense)
 • 75 ml citroensap (sap van 2 citroenen)
 • 130 ml plantaardige olie (bijv olijfolie)

Voor het glazuur:

 • 140 gram poedersuiker
 • 2 a 3 eetlepels melk
 • enkele druppels citroenextract

Extra benodigd: een bakvorm met de afmeting van 22×12 cm

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180ºC. Vet de cakevorm in met boter en bestuif met bloem.

Zeef de bloem met de bakpoeder en zout boven een grote kom. Mix in een andere kom de natte ingrediënten: de eieren met de suiker, boter, citroenextract, citroensap en de olie.Voeg de natte ingrediënten bij de droge ingredienten en meng tot een glad beslag. Verdeel het beslag in de bakvorm en bak de cake 45 minuten in de oven.

Laat de cake na het bakken in de bakvorm op een rooster afkoelen.

Maak ondertussen het glazuur: meng de poedersuiker met de melk en het citroenextract. Stort de afgekoelde cake uit de bakvorm op een vel bakpapier (en eventueel een rooster) en giet het glazuur er overheen.

Tips:

 • Plaats de cake nadat je het glazuur er over hebt gegoten in de koelkast zodat het glazuur kan harden. Na ongeveer een uur is het hard geworden.
 • De cake kun je in de koelkast ongeveer 3 dagen bewaren.

———————————————

Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin.
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
45 comments
  1. Hoi Petra, dat wordt smullen straks! In plaats van melk kun je dan beter een beetje water nemen. Met citroensap wordt het té citroenig ben ik bang, in het glazuur gaat namelijk ook nog citroenextract.
   Als je geen melk toevoegt wordt het glazuur iets minder wit van kleur.
   Eet smakelijk zo :)

 1. Hai Brenda!

  Ik ben helemaal gek op je recepten!
  Een vraagje over de cake, moet je per c de citroenextract gebruiken?
  Of kan je in plaats daarvan iets meer citroensap toevoegen ?

 2. Hoi Brena, ik wil zo de citroen cake gaan bakken. Nu heb ik wel een vraagje. Er staat in het recept citroenextract of citroenessence in de winkel zie ik alleen maar citroen aroma. Kan ik dat ook gebruiken en anders waar zijn de andere te koop?
  Voor zo ver bedankt.

  Groeten Elly

 3. Hoi Brenda,
  Heerlijk de cake! Ik wil ze ook een keer bakken als cupcakes, hoe lang moeten ze dan de oven in, en welke temp. kan ik dan aanhouden?

 4. Hoi Brenda,

  Heb je misschien een ander alternatief voof citroen extract, bijvoorbeed citroenschil? Ik weet namelijk niet waar het verkrijgbaar is.

 5. Hij ziet er in ieder geval prachtig luchtig & lichtbruin gekleurd uit en ruikt heerlijk nu ik de oven uitzet! Heb hem zonder de glazuur gemaakt, wordt me denk ik iets te zoet. Ik laat weten hoe hij smaakt, heb siciliaanse citroenen & olijfolie extra vergine van de lokale boer hier gebruikt. Geen extract te vinden hier maar ‘verse’citroenschil genomen… Grazie!

 6. Ik heb deze vandaag uitgeprobeerd, het glazuur is nu in de koelkast aan het opstijven. Hij ziet er alvast superlekker uit – en het ruikt hier zalig! Bedankt!

 7. Hey Brenda,

  mmm ziet er heerlijk uit, ik krijg de smaak al in m’n mond van er naar te kijken!
  Ik zou de cake morgen maken met de kids, maar moet me eg inhouden om er nu niet aan te beginnen. Misschien doe ik het beter wel nu aangezien ie nog moet opstijven..
  Ik laat zeker weten wat iedereen er van vond!
  groetjes

   1. Heb hem uiteindelijk diezelfde avond nog gemaakt. Volgende dag lekker gesmuld, kinderen vonden hem ook heerlijk. Zeker het krokante korstje van de glazuur!!!
    Een aanrader!
    Groetjes

 8. Ik heb deze cake eergisteren gemaakt en ik vond hem zeer lekker! Ik was eerst van plan om een ander (ingewikkelder) recept te volgen, maar toen kwam ik dit receptje tegen. Heb wel in plaats van het citroenextract citroenzeste gebruikt en heb wat meer boter en minder olie gebruikt, maar dat lukte dus ook. Zeker een aanrader!

  1. Heb hem nu 3 keer gemaakt en hij valt telkens zeer goed in de smaak. De laatste keer heb ik de plantaardige olie vervangen door een gegokte hoeveelheid boter en ook meer citroensap gebruikt, en het was de beste versie tot nu toe. Dit recept is echt een blijvertje!

 9. Helaas mislukt.
  Een te overheersende citroen smaak. Wel keurig aan het recept gehouden
  Weg gegooid. Zonde van de ingrediënten.

 10. Help! Ik heb deze cake al een paar keer gemaakt, en de smaak is top! Echter ‘verdwijnt’ m’n glazuur elke keer weer in de cake. Zoals gezegd proef je het gelukkig nog wel, maar het lijkt me zo mooi als er een mooi, wit laagje glazuur overheen zit, zoals op de foto’s bij dit recept. Wil de cake dit weekend weer gaan maken, heeft iemand tips?

  1. Als je wilt dat de glazuur dikker wordt, voeg dan naar verhouding meer poedersuiker toe. Voor het glazuur kun je water gebruiken, maar ook melk. Zo wordt de kleur van het glazuur witter.

 11. De citroencake was inderdaad heel makkelijk te maken.
  Voor de plantaardige olie gebruikte ik zonnebloemolie.
  De smaak daarvan is te veel aanwezig en ook niet lekker.
  Met alleen boter probeer ik de volgende keer.

 12. Qua smaak kan ik het moeilijk beoordelen, maar ik heb gehoord dat hij erg lekker is en hij is dan ook helemaal opgegeten! Ik heb de cake wel met baksoda gemaakt en als olie zonnebloemolie. Bij mij zakte de cake helaas in bovenin, wat goed zou kunnen komen door onze magnetron-oven, die enkel op 175° óf 200° kan. Verder een erg simpel recept en de cake ziet er ook nog eens leuk uit!

 13. Kan je dit recept ook maken door de ingrediënten van een eenvoudige quatre quart cake te gebruiken en dan daar de citroen aan toe te voegen?

 14. Helemaal ingezakt helaas! Ik weet niet wat ik fout heb gedaan. Ik heb baking soda gebruikt en twee gram meer dan in het recept, zou dat het kunnen zijn?

 15. Als plantaardige olie zonnebloemolie gebruikt. Echt geen aanrader! Had deze al eens gemaakt.. maar wist niet meer met welke olie. Toen was die ontzettend lekker. Zal dan olijfolie zijn geweest want de cake met zonnebloemolie ligt nu helaas in de afvalemmer..

 16. De cake is erg vast van structuur omdat hij bijna niet rijst. Persoonlijk vindt ik cake gebakken met roomboter veel maar dan ook veel smakelijker dan met olie.

 17. Ik had de comments niet gelezen en zie nu dat er een paar mensen zijn die de cake met zonnebloemolie gemaakt hebben. De cake blijft inderdaad heel lopend als je het maar 45 minuten in de oven zet. Ik heb ook met zonnebloemolie gebakken maar met een beetje extra geduld (+-40 minuten extra op een lagere stand in de oven laten staan) is het toch nog goedgekomen. De cake heeft een meer stevigere vorm gekregen en is super lekker!

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk