Het is tijd voor cake, een heerlijke citroencake a la Starbucks. Of eigenlijk a la Baked Louies.
Dit is geen nieuw recept, ik heb het namelijk niet zelf ontwikkeld. Vorig weekend bedacht ik me dat ik voor een dagje varen met vrienden iets met citroen wilde bakken. Een cake ofzo. Ik googelde citroencake en toen kwam dit recept als een van de eerste naar boven. Dé citroencake van Starbucks. Dat klonk té goed dus moest ik het maken.
Ik ben geen koffielover en kom niet vaak bij Starbucks. Maar als ik er kom dan ga ik dus niet voor de koffie maar voor de lekkere snacks en de warme choco met slagroom. Denk aan muffins, carrotcake en de befaamde citroencake. Maar de citroencake kun je vanaf nu ook zelf maken, de homebaked variant is een toppertje.
De citroencake is zoo lekker dat hij niet mag ontbreken op Brenda Kookt. Ik ben niet de enige die er zo over denkt want Maris en Pauline hebben het recept inmiddels ook op hun blog geplaatst. Dus deel ik hem nog een keer, voor iedereen die nog niet bekend is met deze heerlijke frisse citroencake.Wanneer zet jij hem op tafel?
Het recept heb ik iets aangepast, ik had namelijk geen natriumcarbonaat meer in huis. Ik heb dit vervangen door bakpoeder.
Citroencake van Starbucks
Bereidingstijd 20 minuten, 45 minuten baktijd, tijd om af te koelen en 10 minuten om het af te werken
Ingrediënten
- 200 gram bloem
- 10 gram bakpoeder
- een snuf zout
- 3 eieren
- 220 gram kristalsuiker
- 40 gram boter op kamertemperatuur
- 1 theelepel citroenextract (of citroen essense)
- 75 ml citroensap (sap van 2 citroenen)
- 130 ml plantaardige olie (bijv olijfolie)
Voor het glazuur:
- 140 gram poedersuiker
- 2 a 3 eetlepels melk
- enkele druppels citroenextract
Extra benodigd: een bakvorm met de afmeting van 22×12 cm
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180ºC. Vet de cakevorm in met boter en bestuif met bloem.
Zeef de bloem met de bakpoeder en zout boven een grote kom. Mix in een andere kom de natte ingrediënten: de eieren met de suiker, boter, citroenextract, citroensap en de olie.Voeg de natte ingrediënten bij de droge ingredienten en meng tot een glad beslag. Verdeel het beslag in de bakvorm en bak de cake 45 minuten in de oven.
Laat de cake na het bakken in de bakvorm op een rooster afkoelen.
Maak ondertussen het glazuur: meng de poedersuiker met de melk en het citroenextract. Stort de afgekoelde cake uit de bakvorm op een vel bakpapier (en eventueel een rooster) en giet het glazuur er overheen.
Tips:
- Plaats de cake nadat je het glazuur er over hebt gegoten in de koelkast zodat het glazuur kan harden. Na ongeveer een uur is het hard geworden.
- De cake kun je in de koelkast ongeveer 3 dagen bewaren.
———————————————
Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via Facebook, Twitter of Bloglovin.
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!