Shakshuka

Shakshuka txt

Shakshuka is een gerecht dat ik vaak ben tegengekomen, maar nog niet zelf had gemaakt. Daarom werd het wel eens tijd.

Ten eerste moet ik er aan denken dat ik het goed schrijf, ik schreef voor dit artikel online kwam namelijk shakashuka. Maar het is dus shakshuka.

Het is een eenpansgerecht met groenten, tomatensaus en eieren en dit wordt overal ter wereld gegeten. Van Mexico, tot Tunesië, Egypte en Marokko. Als het in zoveel landen gegeten wordt zijn er vast talloze recepten voor, en dat klopt. Bij deze deel ik de ‘Brenda Kookt variant’. Een recept dat niet te pittig is met paprika (drie kleuren), basilicum en gedroogde kruiden.

Dit gerecht gaan we zeker vaker maken. Omdat het lekker comfortvoedsel is, maar ook lekker makkelijk. Je hoeft er weinig voor te doen en het is snel klaar. Lekker met rijst. Of brood. Of allebei.

Shakshuka 02

Shakshuka

Bereidingstijd 30 minuten

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 1 grote ui
 • teen knoflook
 • 1,5 paprika (ik nam drie kleuren)
 • 1 theelepel kurkuma
 • halve theelepel gemalen koriander
 • halve theelepel komijnpoeder
 • halve theelepel kaneel
 • verse basilicum
 • laurierblaadje
 • blik tomatenblokjes (400 gram)
 • 3 eieren

Bereiding

Verwarm een grote koekenpan op het vuur. Snijd de ui en de paprika grof, pers de knoflook. Bak de ui met de knoflook in olie even aan. Voeg de paprikareepjes toe en de kruiden (kurkuma, koriander, komijn en kaneel en zout). Bak dit even mee.

Voeg de tomatenblokjes en het laurierblad in de pan en laat dit op laag vuur ongeveer 15 minuten zachtjes koken. Roer het tussendoor regelmatig door. Verwijder hierna het laurierblad.

Maak drie kuiltjes in de saus en breek hier de eieren in. Laat het nog vijf minuutjes op het vuur staan zodat het eiwit gestold is, maar de dooier nog zacht. Breng eventueel op smaak met extra peper en zout en verse basilicum.

Serveer met rijst of brood, of eventueel zelfs pasta.

 ———————————————
Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via Facebook, Twitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
8 comments
 1. Oeh oeh oeeeeh, ik stond bijna te springen in de keuken. Wát een heerlijk recept is dit zeg! Iedereen thuis was er blij mee en ze smeekten of ik dit snel weer ga maken. Ja dus. Ook fijn voor onze vegetarische dochter, die het helaas niet heeft geproefd, omdat ze niet thuis was. Dank je brenda!?

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk