Aardappelpuree (basisrecept + 4 variaties)

AardappelpureeHet koken van een ingewikkeld recept is leuk en vaak ook lekker. Maar soms wil je even terug naar de basis. Bijvoorbeeld met een lekkere aardappelpuree.

Ik ben er gek op, aardappelen. En eigenlijk eet ik het in iedere vorm. Gekookt, gebakken, uit de oven, uit de frituur en ook gestampt of gepureerd. Met een lekkere aardappelpuree kun je me net zo blij maken als met de lekkerste aardappeltjes uit de oven.

Aardappelpuree kun je verwerken in stamppotten en ovenschotels. Maar je kunt het ook bij de maaltijd serveren, als bijgerecht. In dat geval is het leuk om net even iets anders met de aardappelpuree te doen.

Ik geef je mijn basisrecept voor het maken van een heerlijke aardappelpuree, plus 4 variaties. Zo zet je een lekkere puree op tafel bij iedere gelegenheid.

Variaties aardappelpuree

Aardappelpuree basisrecept

Aardappelpuree basisrecept

20 minuten

Ingrediënten

  • 1 kilo aardappelen
  • 50 gram boter
  • eidooier
  • scheutje warme melk
  • 1 eetlepel fijne mosterd
  • peper en zout

Bereiding

  • Schil de aardappel en snijd eventueel in stukken. Kook de aardappelen gaar. Giet de gekookte aardappelen af laat ze even uitstomen.
  • Verwarm de melk in een pannetje of magnetron (niet koken).
  • Voeg de melk, eidooier en boter toe aan de aardappelen en stamp ze fijn zodat een mooie puree ontstaat.
  • Voeg mosterd en peper en zout toe om de puree op smaak te brengen en meng dit goed door.
Pin dit recept
Afdrukken

Variaties op de basis aardappelpuree

De basis aardappelpuree is heerlijk, ideaal om bijvoorbeeld in stamppotten of ovenschotels te verwerken. Maar aardappelpuree kun je ook als bijgerecht serveren. In dat geval is het extra lekker om er iet extra’s aan te geven door extra ingrediënten toe te voegen.

Ik geef je 4 variaties om je op weg te helpen:

Variatie 1 hartige puree:
Meng geraspte kaas, een in ringetjes gesneden bos uitje en gebakken spekjes door de puree.

Variatie 2 knoflook- en rozemarijnpuree:
Meng aangebakken knoflook, kerrie, tijm en rozemarijn door de puree. Een variatie van de lekkerste aardappeltjes uit de oven, maar dan in de puree.
(klik hier voor het recept van de lekkerste aardappeltjes uit de oven) 

Variatie 3 gegratineerdepuree:
Ook lekker om de aardappelpuree in de oven te gratineren met bovenop geraspte kaas of (grof) paneermeel. In dit laatste geval is het ook lekker om de bovenkant in te smeren met eidooier zodat de korst lekker krokant wordt.

Variatie 4 zoete aardappelpuree:
Maak de puree hetzelfde als hierboven, maar dan van zoete aardappel. In dit geval is de puree wel een stuk zoeter van smaak, houd hier rekening mee.

(Visited 67 times, 8 visits today)

Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
9 comments
  1. Ik ben gek op aardappelpuree! Alleen een stuk minder gek op klontjes… Ik stamp daarom altijd eerst de aardappelen fijn en ga er daarna nog flink met een garde doorheen. Zo krijg ik de lekkerste en luchtigste aardappelpuree!

  2. Ik zou graan een tip willen hebben.

    Met kerst is mijn opdracht puree te maken voor 12 personen, aardappelen puree moet bij hertenstoofpotje , ik heb twaalf emaille mini stoofpotje gekocht.
    mijn vraag is:

    wat is het lekkerste puree (
    moet ik het koud vervoeren en dan de pannetjes in de oven?
    ik zou iets er boven op willen doen om het wat extra te maken….peterselie of het liefst iets bijzonders
    eerlijk gezegt wil ik met de puree ook een beetje uitblinken ze maken allemaal ets bijzonders

  3. Heerlijk, nooit gedacht dat mosterdpoeder zo’n subtiele passende smaak kan bewerkstelligen! En je mag idd best veel toevoegen (ik begon voorzichtig). Dit is nu mijn to-go-basis recept, bedankt!

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk