Ga naar de inhoud

Aardappelpuree (basisrecept + 4 variaties)

Het koken van een ingewikkeld recept is leuk en vaak ook lekker. Maar soms wil je even terug naar de basis. Bijvoorbeeld met een lekkere aardappelpuree. En zelf aardappelpuree maken? Dat is helemaal niet moeilijk met dit lekkere recept! Ik ben er gek op, aardappelen. En eigenlijk eet ik het...
20 minuten Voorbereidingstijd
Delen op

Aardappelpuree (basisrecept + 4 variaties)

Het koken van een ingewikkeld recept is leuk en vaak ook lekker. Maar soms wil je even terug naar de basis. Bijvoorbeeld met een lekkere aardappelpuree. En zelf aardappelpuree maken? Dat is helemaal niet moeilijk met dit lekkere recept!

Aardappelpuree

Ik ben er gek op, aardappelen. En eigenlijk eet ik het in iedere vorm. Gekookt, gebakken, uit de oven, uit de frituur en ook gestampt of gepureerd. Met een lekkere aardappelpuree kun je me net zo blij maken als met de lekkerste aardappeltjes uit de oven.

Aardappelpuree kun je verwerken in stamppotten en ovenschotels. Maar je kunt het ook bij de maaltijd serveren, als bijgerecht. In dat geval is het leuk om net even iets anders met de puree te doen.

Ik geef je mijn basisrecept voor het maken van een heerlijke puree, plus 4 variaties. Zo zet je een lekkere puree op tafel bij iedere gelegenheid.

Variaties aardappelpuree

Aardappelpuree basisrecept

Variaties op de basis aardappelpuree

De basis aardappelpuree is heerlijk, ideaal om bijvoorbeeld in stamppotten of ovenschotels te verwerken. Maar aardappelpuree kun je ook als bijgerecht serveren. In dat geval is het extra lekker om er iets extra’s aan te geven door extra ingrediënten toe te voegen.

Hoe maak je aardappelpuree?

Je maakt de aardappelpuree dus met aardappelen, boter, warme melk, een eidooier, wat fijne mosterd en peper en zout. Maar je kan er ook mee variëren. Ik geef je 4 variaties om je op weg te helpen:

Variatie 1: hartige puree

Meng geraspte kaas, een in ringetjes gesneden bos uitje en gebakken spekjes door de puree.

Variatie 2 knoflook- en rozemarijnpuree

Meng aangebakken knoflook, kerrie, tijm en rozemarijn door de puree. Een variatie van de lekkerste aardappeltjes uit de oven, maar dan in de puree.
(klik hier voor het recept van de lekkerste aardappeltjes uit de oven) 

Variatie 3: gegratineerde puree

Ook lekker om de aardappelpuree in de oven te gratineren met bovenop geraspte kaas of (grof) paneermeel. In dit laatste geval is het ook lekker om de bovenkant in te smeren met eidooier zodat de korst lekker krokant wordt.

Variatie 4: zoete aardappelpuree

Maak de puree hetzelfde als hierboven, maar dan van zoete aardappel. In dit geval is de puree wel een stuk zoeter van smaak, houd hier rekening mee.

 

Ingrediënten

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze aardappelpuree (basisrecept + 4 variaties)

Voorbereiding: 20 minuten
Stap 1
Schil de aardappel en snijd eventueel in stukken. Kook de aardappelen gaar. Giet de gekookte aardappelen af laat ze even uitstomen.
2
Stap 2
Verwarm de melk in een pannetje of magnetron (niet koken).
3
Stap 3
Voeg de melk, eidooier en boter toe aan de aardappelen en stamp ze fijn zodat een mooie puree ontstaat.
4
Stap 4
Voeg mosterd en peper en zout toe om de puree op smaak te brengen en meng dit goed door.
Bekijk ook andere recepten
Bladerdeegnestjes met Nutella
Mini plaattaartjes met ham, ei en MonChou
Naan met hoemoes, falafel en groente groenten
Eiersaladecups

10 reacties

Marjan

Hallo Brenda, Dank je voor de vele heerlijke recepten. Bij aardappelgerechten mis ik vaak de soort aardappel die je moet gebruiken, bijv. bij aardappelpuree. Zelf zou ik kruimige aardappelen gebruiken. Zou je willen aangeven wanneer je welke aardappel gebruikt?.Bijv. voor gebakken aardappelen een vastkokende? alvast bedankt voor je reactie. Marjan

Laat een bericht achter

Anne

Heerlijk, nooit gedacht dat mosterdpoeder zo'n subtiele passende smaak kan bewerkstelligen! En je mag idd best veel toevoegen (ik begon voorzichtig). Dit is nu mijn to-go-basis recept, bedankt!

Laat een bericht achter

RIKA

Ik zou graan een tip willen hebben. Met kerst is mijn opdracht puree te maken voor 12 personen, aardappelen puree moet bij hertenstoofpotje , ik heb twaalf emaille mini stoofpotje gekocht. mijn vraag is: wat is het lekkerste puree ( moet ik het koud vervoeren en dan de pannetjes in de oven? ik zou iets er boven op willen doen om het wat extra te maken....peterselie of het liefst iets bijzonders eerlijk gezegt wil ik met de puree ook een beetje uitblinken ze maken allemaal ets bijzonders

Laat een bericht achter

aboon

Moet aardappel puree warm zijn omte stampen of eeerstt afkoelen gr maja boon

Laat een bericht achter

Martine

Ik ben gek op aardappelpuree. Vooral die met kaas en bosuitjes klinkt lekker!

Laat een bericht achter

Megan

Ik ben gek op aardappelpuree! Alleen een stuk minder gek op klontjes... Ik stamp daarom altijd eerst de aardappelen fijn en ga er daarna nog flink met een garde doorheen. Zo krijg ik de lekkerste en luchtigste aardappelpuree!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat een leuke tip. Volgende keer ga ik de garde ook eens proberen

Marlotte

Mijn favoriete aardappelpuree recept is de gegratineerde! Vroeger maakten wij dat krokante randje altijd met stukjes beschuit.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Je kunt de aardappelen het beste stampen als ze nog warm zijn

Laat een bericht achter

Jm zuyderwyk

Wat een goed ideen van je... ik ga ze voortaan warm stampen Jollie

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op