Wat eten we vanavond?

Aardappelpuree (basisrecept + 4 variaties)

AardappelpureeHet koken van een ingewikkeld recept is leuk en vaak ook lekker. Maar soms wil je even terug naar de basis. Bijvoorbeeld met een lekkere aardappelpuree.

Ik ben er gek op, aardappelen. En eigenlijk eet ik het in iedere vorm. Gekookt, gebakken, uit de oven, uit de frituur en ook gestampt of gepureerd. Met een lekkere aardappelpuree kun je me net zo blij maken als met de lekkerste aardappeltjes uit de oven.

Aardappelpuree kun je verwerken in stamppotten en ovenschotels. Maar je kunt het ook bij de maaltijd serveren, als bijgerecht. In dat geval is het leuk om net even iets anders met de aardappelpuree te doen.

Ik geef je mijn basisrecept voor het maken van een heerlijke aardappelpuree, plus 4 variaties. Zo zet je een lekkere puree op tafel bij iedere gelegenheid.

Variaties aardappelpuree

Aardappelpuree basisrecept

Aardappelpuree basisrecept

20 minuten

Ingrediënten

  • 1 kilo aardappelen
  • 50 gram boter
  • eidooier
  • scheutje warme melk
  • 1 eetlepel fijne mosterd
  • peper en zout

Bereiding

  • Schil de aardappel en snijd eventueel in stukken. Kook de aardappelen gaar. Giet de gekookte aardappelen af laat ze even uitstomen.
  • Verwarm de melk in een pannetje of magnetron (niet koken).
  • Voeg de melk, eidooier en boter toe aan de aardappelen en stamp ze fijn zodat een mooie puree ontstaat.
  • Voeg mosterd en peper en zout toe om de puree op smaak te brengen en meng dit goed door.

Variaties op de basis aardappelpuree

De basis aardappelpuree is heerlijk, ideaal om bijvoorbeeld in stamppotten of ovenschotels te verwerken. Maar aardappelpuree kun je ook als bijgerecht serveren. In dat geval is het extra lekker om er iet extra’s aan te geven door extra ingrediënten toe te voegen.

Ik geef je 4 variaties om je op weg te helpen:

Variatie 1 hartige puree:
Meng geraspte kaas, een in ringetjes gesneden bos uitje en gebakken spekjes door de puree.

Variatie 2 knoflook- en rozemarijnpuree:
Meng aangebakken knoflook, kerrie, tijm en rozemarijn door de puree. Een variatie van de lekkerste aardappeltjes uit de oven, maar dan in de puree.
(klik hier voor het recept van de lekkerste aardappeltjes uit de oven) 

Variatie 3 gegratineerdepuree:
Ook lekker om de aardappelpuree in de oven te gratineren met bovenop geraspte kaas of (grof) paneermeel. In dit laatste geval is het ook lekker om de bovenkant in te smeren met eidooier zodat de korst lekker krokant wordt.

Variatie 4 zoete aardappelpuree:
Maak de puree hetzelfde als hierboven, maar dan van zoete aardappel. In dit geval is de puree wel een stuk zoeter van smaak, houd hier rekening mee.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

9 Comments

  1. Marlotte 23 oktober 2015 at 07:43

    Mijn favoriete aardappelpuree recept is de gegratineerde! Vroeger maakten wij dat krokante randje altijd met stukjes beschuit.

    Reply
  2. Megan 23 oktober 2015 at 12:54

    Ik ben gek op aardappelpuree! Alleen een stuk minder gek op klontjes… Ik stamp daarom altijd eerst de aardappelen fijn en ga er daarna nog flink met een garde doorheen. Zo krijg ik de lekkerste en luchtigste aardappelpuree!

    Reply
    1. Brenda Kookt 24 oktober 2015 at 09:19

      Wat een leuke tip. Volgende keer ga ik de garde ook eens proberen

      Reply
  3. Martine 25 oktober 2015 at 19:51

    Ik ben gek op aardappelpuree. Vooral die met kaas en bosuitjes klinkt lekker!

    Reply
  4. aboon 27 februari 2016 at 09:23

    Moet aardappel puree warm zijn omte stampen of eeerstt afkoelen gr maja boon

    Reply
    1. Brenda Kookt 28 februari 2016 at 08:33

      Je kunt de aardappelen het beste stampen als ze nog warm zijn

      Reply
      1. Jm zuyderwyk 14 maart 2019 at 15:47

        Wat een goed ideen van je… ik ga ze voortaan warm stampen
        Jollie

        Reply
  5. RIKA 23 december 2016 at 14:10

    Ik zou graan een tip willen hebben.

    Met kerst is mijn opdracht puree te maken voor 12 personen, aardappelen puree moet bij hertenstoofpotje , ik heb twaalf emaille mini stoofpotje gekocht.
    mijn vraag is:

    wat is het lekkerste puree (
    moet ik het koud vervoeren en dan de pannetjes in de oven?
    ik zou iets er boven op willen doen om het wat extra te maken….peterselie of het liefst iets bijzonders
    eerlijk gezegt wil ik met de puree ook een beetje uitblinken ze maken allemaal ets bijzonders

    Reply
  6. Anne 8 november 2017 at 18:36

    Heerlijk, nooit gedacht dat mosterdpoeder zo’n subtiele passende smaak kan bewerkstelligen! En je mag idd best veel toevoegen (ik begon voorzichtig). Dit is nu mijn to-go-basis recept, bedankt!

    Reply

Geef een reactie

Misschien vindt je dit ook leuk: