Witlofovenschotel met ham en kaas

Witlof uit de oven met ham en kaas

Het is maandag, tijd voor een lekker receptje voor deze week. Witlofovenschotel met ham en kaas.

Witlofovenschotel

Dat ik gek ben op witlof met ham en kaas dat is inmiddels algemeen bekend. Meestal eet ik het zoals ik bij dit recept (klik) deed. Maar iedere keer hetzelfde is een beetje saai, het is juist leuk om lekker te variëren. Deze keer maak ik er een complete ovenschotel van. Extra lekker door de aardappelpuree aan te vullen met hamblokjes en lente ui.

 

witlof ovenschotel

Witlofovenschotel met ham en kaas

+ 25 minuten
4 personen

Ingrediënten

  • 500 gram aardappelen
  • 4 stronken witlof medium
  • 8 plakken achterham
  • 150 ml melk
  • 1 eetlepel fijne mosterd
  • 4 stengels lente ui
  • 100 gram hamblokjes
  • 100 gram geraspte kaas jong belegen
  • 2 eetlepels panko of paneermeel

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 ºC en vet een ovenschaal in.
  • Schil de aardappel en kook ze gaar. Halveer de stronken witlof en kook deze 10 minuten voor. Giet de aardappelen en de witlof af. Laat de stronken witlof goed uitlekken.
  • Stamp de aardappelen fijn. Verwarm de melk in een pannetje of magnetron. Voeg 2/3 van de melk bij de aardappelen, samen met de mosterd en een beetje peper en zout. Roer goed door elkaar en bepaal of de consistentie goed is of dat er nog een beetje extra melk bij kan.
  • Snijd de lente ui in ringen en voeg dit samen met de hamblokjes bij de aardappelpuree, roer goed door elkaar. Verdeel de aardappelpuree over de ovenschaal.
  • Rol de stronken witlof in de ham. Leg de rolletjes witlof op de aardappelpuree. Bestrooi met geraspte kaas en de panko.
  • Verwarm de ovenschotel 20 minuten in de oven.
witlofovenschotel
Hoofdgerecht
Witlof, Witlof ham en kaas, Witlof ovenschotel, Witlof recept
Hoofdgerecht
Pin dit recept
Afdrukken

Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
11 comments
  1. Hm.. niet zo’n witlof-lover hier. Mijn moeder maakt het ook altijd in een schotel maar dan gerold in de ham, kaas erover heen en dan nog een flinke laag aardappelpuree juist er bovenop. Dat is de enige manier waarop ik het echt lust haha!

    1. de witlof vooraf zachtjes bakken in een anti-aanbakpan met een heel klein beetje olijfolie. de puree wordt dan niet zo nat als bij gekookte witlof, hoe goed je’m ook uit laat lekken (ik kneep hem zelfs een beetje uit tot ik de tip kreeg om even te bakken).

  2. Ik zie bij de ingrediënten in totaal 12 plakken ham + 100 gram blokjes. In de bereidingswijze kom ik op 8x een halve plak om de witlof en de blokjes in de puree. Wat te doen met de rest van de ham?

  3. Ben er laatst achter gekomen dat ik allergisch ben voor witlof… Heb jij toevallig een goede en lekkere vervanger? X Viv

    1. Wat goed dat je daar achter bent gekomen. Moet zeggen dat ik deze allergie nog niet eerder heb gehoord. Je kunt witlof ook vervangen door prei. Zo kun je preirolletjes maken met ham en kaas.

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk