Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Witlofovenschotel met ham en kaas

Witlof uit de oven met ham en kaas

Het is maandag, tijd voor een lekker receptje voor deze week. Witlofovenschotel met ham en kaas.

Witlofovenschotel

Dat ik gek ben op witlof met ham en kaas dat is inmiddels algemeen bekend. Meestal eet ik het zoals ik bij dit recept (klik) deed. Maar iedere keer hetzelfde is een beetje saai, het is juist leuk om lekker te variëren. Deze keer maak ik er een complete ovenschotel van. Extra lekker door de aardappelpuree aan te vullen met hamblokjes en lente ui.

 

witlof ovenschotel

Witlofovenschotel met ham en kaas

+ 25 minuten
4 personen

Ingrediënten

  • 800 gram aardappelen
  • 4 stronken witlof
  • 8 plakken achterham
  • 150 ml melk
  • 1 eetlepel fijne mosterd
  • 4 stengels lente ui
  • 100 gram hamblokjes
  • 100 gram geraspte kaas jong belegen
  • 2 eetlepels panko of paneermeel

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 ºC en vet een ovenschaal in.
  • Schil de aardappel en kook ze gaar. Halveer de stronken witlof en kook deze 10 minuten voor. Giet de aardappelen en de witlof af. Laat de stronken witlof goed uitlekken.
  • Stamp de aardappelen fijn. Verwarm de melk in een pannetje of magnetron. Voeg 2/3 van de melk bij de aardappelen, samen met de mosterd en een beetje peper en zout. Roer goed door elkaar en bepaal of de consistentie goed is of dat er nog een beetje extra melk bij kan.
  • Snijd de lente ui in ringen en voeg dit samen met de hamblokjes bij de aardappelpuree, roer goed door elkaar. Verdeel de aardappelpuree over de ovenschaal.
  • Rol de stronken witlof in de ham. Leg de rolletjes witlof op de aardappelpuree. Bestrooi met geraspte kaas en de panko.
  • Verwarm de ovenschotel 20 minuten in de oven.

witlofovenschotel
Hoofdgerecht
Witlof, Witlof ham en kaas, Witlof ovenschotel, Witlof recept
Hoofdgerecht

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

11 Reacties

  1. Gerard Pronk 20 april 2016 om 07:49

    Ziet er lekker uit. Een variantie voor de ingerolde witlof is deze vooraf om en om bakken in braadboter :-)

  2. Salina 20 april 2016 om 09:16

    Hm.. niet zo’n witlof-lover hier. Mijn moeder maakt het ook altijd in een schotel maar dan gerold in de ham, kaas erover heen en dan nog een flinke laag aardappelpuree juist er bovenop. Dat is de enige manier waarop ik het echt lust haha!

  3. Roos 20 april 2016 om 09:58

    Ahh wat lekker oldschool! Mijn moeder maakte vroeger heel vaak witlof met ham & kaas <3

    1. Ans Peijnenborg 21 april 2016 om 10:43

      de witlof vooraf zachtjes bakken in een anti-aanbakpan met een heel klein beetje olijfolie. de puree wordt dan niet zo nat als bij gekookte witlof, hoe goed je’m ook uit laat lekken (ik kneep hem zelfs een beetje uit tot ik de tip kreeg om even te bakken).

  4. Lizzy 19 maart 2017 om 13:56

    Ik zie bij de ingrediënten in totaal 12 plakken ham + 100 gram blokjes. In de bereidingswijze kom ik op 8x een halve plak om de witlof en de blokjes in de puree. Wat te doen met de rest van de ham?

    1. Brenda Kookt 19 maart 2017 om 19:37

      De blokjes gaan door de puree, zie beschrijving. En nu je het zegt heb ik inderdaad 8 plakken ham en 4 plakken ham bij de ingrediënten staan, heb het aangepast.

  5. Hilda 23 januari 2018 om 12:55

    Kan ik het ook maken met aardappelschijfjes i.p.v. puree? En werkt her dan het zelfde. 20 minuten op 180 graden?

  6. Margreet 8 maart 2018 om 09:14

    Gieteren gemaakt, ik vond het érg lekker!

  7. vivianne 16 juli 2019 om 18:18

    Ben er laatst achter gekomen dat ik allergisch ben voor witlof… Heb jij toevallig een goede en lekkere vervanger? X Viv

    1. Brenda Kookt 17 juli 2019 om 06:34

      Wat goed dat je daar achter bent gekomen. Moet zeggen dat ik deze allergie nog niet eerder heb gehoord. Je kunt witlof ook vervangen door prei. Zo kun je preirolletjes maken met ham en kaas.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept