Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Pumpkin pie

pumpkin-pie-sweet

Laten we van deze zondag weer eens een ouderwetse bakdag maken. Want als er een dag in de week is waarop we de tijd hebben om te bakken is dat misschien wel juist de zondag. Een dag waarop je niets hoeft en lekker de keuken in kunt duiken. Daarom gaan we vandaag voor een echte herfsttaart: de pumpkin pie. Een zoete pompoentaart.

Al zeker twee jaar staat deze taart op het lijstje van dingen die ik nog wil koken/bakken. Maar iedere keer komt het er niet van omdat het best wel een werkje is. Omdat we midden in de pompoenweek zitten besloot ik dat het er nu echt van moest komen. Gisteren trok ik de stoute schoenen aan om eindelijk met het recept uit Jamie Olivers Reizen aan de slag te gaan (old school gekopieerd uit het boek uit de bibliotheek). En ik moet je zeggen, het valt hartstikke mee! Zoveel werk is het nou ook weer niet om deze taart te maken, je moet vooral regelmatig even wachten. En een dikke plus: de taart is super lekker!

Het deeg voor deze taart maken we voor de verandering zelf en daardoor moet je er wel even de tijd voor nemen.  Het oorspronkelijke recept van Jamie heb ik aangepast, ik vond het lekker om er wat extra kruiden aan toe te voegen zodat de taart nog lekkerder wordt.

Wat mij betreft is dit een ultieme herfsttaart. Zodra je een hap van de pumpkin pie neemt proef je de herfst. De structuur is zacht, romig en vol, en kruidige de smaken passen echt bij de herfst. Het is een perfecte taart. Mijn taart is wel iets kleiner uitgevallen dan het recept. Ik nam een quichevorm welke minder diep is waardoor de taart minder hoog wordt. Al vond ik dat zelf juist wel erg lekker. Anders is een puntje pumpkin pie misschien ook wel te veel, te machtig.

 

zoete-pompoentaart

Pumpkin pie

Ingrediënten

Voor de bodem

 • 250 gram bloem, plus wat extra om te bestuiven
 • 50 gram poedersuiker
 • 125 gram ongezouten, koude boter, in blokjes
 • 1 ei
 • scheutje melk
 • olijfolie

Voor de vulling

 • 500 gram pompoenblokjes
 • 500 ml volle melk
 • 200 g lichtbruine suiker
 • 1 vanillestokje
 • snuf kaneel
 • snuf nootmuskaat
 • 2 eieren

Extra benodigd: een quichevorm (of springvorm met diameter van 22 cm)

Bereiding

Meng de bloem met de poedersuiker en wrijf met je vingers de boter er door, tot het qua structuur een soort broodkruim is. Doe het ei en de melk er bij en kneed dit tot een bal. Druk de bal plat en verpak dit in huishoudfolie. Laat dit 30 minuten rusten in de koelkast.

Vet de bakvorm in. Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een grote lap van ongeveer 1/2 cm dik. Druk het deeg in de vorm. Prik met een vork gaatjes in het deeg en bekleed met huishoudfolie. Leg dit een half uur in de vriezer.

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet de bakvorm in.

Verwarm in een pan de pompoenblokjes met de melk, suiker en het vanillestokje op matig vuur. Blijf roeren en draai het vuur laag zodra het kookt. Laat dit 15 minuten pruttelen terwijl je regelmatig roert. Leg de deksel scheef op de pan en laat dit nog 15 minuten zacht koken. Tot de stukjes pompoen zacht en gaar zijn. Haal de pan van het vuur en haal het vanillestokje er uit. Pureer het met een staafmixer tot een zacht mengsel. Laat de vulling afkoelen, leg de deksel op de pan om te voorkomen dat er een vel op komt.

Terwijl het pompoenmengsel afkoelt bakken we de bodem blind. Bekleed de bodem met bakpapier en en vul dit met rijst of bakbonen, bak dit 10 minuten in de oven. Haal de vulling en het bakpapier er uit en bak de bodem nogmaals 10 minuten in de oven. Laat de bodem volledig afkoelen.

Verlaag de oventemperatuur naar 160 ºC.

Kluts 2 eieren en meng dit samen met de kruiden door het pompoenmengsel. Roer dit goed door. Verdeel het mengsel over de bodem en zet dit nog 30 minuten in de oven op 160 ºC. Tot het oppervlak is gestold, maar de vulling nog wel een beetje lobbig is. Laat de taart afkoelen en serveer met een lik slagroom.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

17 Reacties

 1. Merel 4 november 2019 om 00:18

  Ik heb deze taart vandaag gemaakt, maar ik denk dat er iets niet klopt met de suiker verhouding. Hij was mierzoet, bijna niet te eten zo zoet, zelfs voor mijn zoon van 12 die een grote zoetekauw is. Ik denk dat de helft van de suiker meer dan genoeg is. Dat zijn sowieso 50 suikerklontjes aan suiker plus de zoetheid van de pompoen. Brenda, klopt deze verhouding wel? En nu zitten we met een taart waar we erg ons best voor hebben gedaan, die ook heel lekker is, maar die we niet kunnen eten. Heb jij misschien een tip wat we ermee kunnen doen, door em bijvoorbeeld met iets anders te eten wat de zoetheid middelt, of in een ander gerecht verwerken? Ik hoop het want wil em niet weggooien! Hij smaakt wel lekker. Alvast bedankt. Groetjes Merel

 2. Merel 4 november 2019 om 00:28

  Ik vroeg me ook nog af in verband met onze veel te mierzoete taart hoeveel suiker er dan in Jamie Oliver’s recept staat dat je gekopieerd had? Ik kon maar 1 pumpkin pie recept van hem vinden en daar zaten alleen maar 6 eetlepels suiker in en een grote flespompoen, geen bolle oranje? https://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/pumpkin-pie/
  Toch heel benieuwd of je em zelf met deze ingredienten wel gemaakt hebt?

  1. Brenda Kookt 4 november 2019 om 07:36

   Wat vervelend dat je de tart zo ervaart. Het recept dat je hier linkt is niet het recept van jamie waar deze taart op gebaseerd is. Ik heb het recept er bij gepakt, en de verhoudingen zoals ik ze gebruik klopt. Het is een zoete pompoentaart, maar zo zoet als jij het omschrijft herken ik niet. Ik heb 200 gram suiker gebruikt zoals in het recept staat aangegeven.

 3. Merel 4 november 2019 om 09:21

  Dank vj snelle reactie Brenda! We hebben lichtbruine basterdsuiker gebruikt. Dat kan het ook niet zijn toch? Wij proberen em nu as we speak/eat en mijn zoon haalt de helft van de vulling van een mini reepje eraf om het zoet te kunnen eten. Misschien is onze pompoen heel zoet? Ik ben heel benieuwd hoe jij em vindt als je em weer zou maken. Wie weet komt dat er nog eens van. Heb jij een idee hoe we em toch nog kunnen verwerken? Er is ook nog een deel rauwe vulling over. Zo zonde om em weg te gooien!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *