Ovenschotel spinazie en zalm

zalmovenschotel-met-spinazie

Als je bovenstaande foto bekijkt dan kan dit een ovenschotel met van alles zijn. Kip, gehakt, pompoen of broccoli. Wat wel duidelijk is, is dat het een schotel is met aardappelen en een krokant dakje met kaas is. Lekker! Maar het wordt nog beter, dit is namelijk een ovenschotel met spinazie en zalm. Altijd een topcombi, zo ook in deze ovenschotel.

Spinazie en zalm zijn een match, we eten dit regelmatig samen. Vaak verwarmen we de spinazie kort in de wok, en bakken we de zalm in de koekenpan en bak ik er aardappeltjes bij. Nu deed ik zo ongeveer hetzelfde, maar dan net even anders. En daarom besloot ik er eens een ovenschotel van te maken. Alles lekker gemakkelijk in één schaal bij elkaar.

Vis combineer ik niet zo vaak in een ovenschotel omdat ik er niet van houd dat de complete schotel een ‘vissig’ bijsmaakje krijgt. In deze schotel is dat niet het geval. Dat komt doordat de zalm is voorgebakken en  de zalm ligt onderop in de schaal. Hierdoor komt de aardappel pas in contact met de vis op je bord.

ovenschotel-spinazie-en-zalm
Ovenschotel spinazie en zalm

Bereidingstijd 30 minuten plus 20 minuten oventijd 

Ingrediënten voor 4 personen

 • 600 gram aardappelen
 • 1 ui
 • 1 teen knoflook
 • 600 gram verse spinazie
 • 3 zalmfilets
 • 100 ml kookroom
 • 25 gram roomboter, in blokjes
 • 120 gram extra belegen geraspte kaas
 • 1,5 eetlepel paneermeel
 • olijfolie om in te bakken
 • zout en peper

Bereiding

Vet de ovenschaal in en verwarm de oven voor op 200 ºC.

Schil de aardappelen en kook ze in 20 minuten gaar. Giet aardappelen af maar bewaar het kookvocht.

Snipper de ui en fruit het in een koekenpan met olijfolie aan. Pers de knoflook en bak dit mee. Voeg hierna de verse spinazie toe en bak dit mee. Voeg vervolgens de kookroom toe en verwarm dit kort mee.

Bak in een andere koekenpan de zalm aan beide kanten kort aan, zodat de zalm nog rosé is en nog niet helemaal gaar. Trek de zalm met een vork uit elkaar.

Stamp de aardappelen fijn en voeg een beetje van het kookvocht toe zodat de aardappelen wat smeuïger worden. Breng op smaak met zout en peper.

Verdeel de zalm over de bodem van de ovenschotel. Verdeel hierover het spinaziemengsel en dek dit af met de aardappelpuree.

Verdeel de blokjes boter over de bovenkant van de schotel en bestrooi dit met geraspte kaas.  Bestrooi de schotel tot slot met paneermeel.

Verwarm de ovenschotel met zalm 20 minuten in de oven tot de schotel goudbruin kleurt en een krokant dakje heeft.


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
13 comments
 1. Klopt de foto wel bij het verhaal, er staat dat de smaak niet door de hele schotel gaat omdat deze onderop in de schaal ligt……. en ook de bereiding is zo geschreven, maar op de foto zie ik de toch echt bovenin de schotel verwerkt zijn.

  Grappig

  1. Dit lijkt inderdaad zo op de foto. Als je de zalm liever op de spinazie over schotel verdeeld is dit geen probleem. Omdat ze zalm al gaar is gaat de smaak evengoed niet over op de spinazie en puree.

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk