Pompoen-aardappelpuree met paddenstoelen

Aardappel en pompoenpuree

Zoals ieder jaar staat ook deze decembermaand op brendakookt.nl in het teken van de kerstdagen. Vanaf vandaag deel ik inspiratie voor het kerstdiner. Ik trap af met een lekker en feestelijk bijgerecht: Pompoen-aardappelpuree met paddenstoelen.

Vorig jaar verzorgde ik het hoofdgerecht bij het kerstdiner met vrienden en was ik opzoek naar een lekker, maar niet standaard bijgerecht. Omdat ik zelf nog even niet de puf en inspiratie had om een gerecht te ontwikkelen (ons kleine moppie was een paar weken oud) besloot ik eens een kijkje te nemen bij mijn collega-foodbloggers. Toen ik deze pompoen-aardappeluree met paddenstoelen bij  Sabine van Ohmyfoodness zag wist ik direct dat dit hem ging worden.

Het is geen standaard aardappelpuree. De pompoen maakt het gerecht iets zoeter en de gebakken paddestoelen maken het extra feestelijk en lekker ‘herfstig of winterig’. Qua smaken is het gerecht net even spannender dan je gewend bent. Tip: je kunt het gerecht ook goed van te voren maken, zie mijn tip onder het uitgeschreven recept. 

Het was zo lekker dat we het vorig jaar in januari en februari thuis nog een paar keer hebben gegeten. En toen gewoon als vegetarische stamppot door iets minder melk toe te voegen waardoor het gerecht iets steviger werd.

Pompoenpuree met champignons

Pompoen-aardappelpuree met paddenstoelen

Bereidingstijd 30 minuten

Ingrediënten voor 6 personen

  • 500 gram aardappelen
  • 500 gram flespompoen
  • 1 teentje knoflook
  • 300 gram gemengde paddenstoelen (of champignons)
  • 1 takje verse tijm
  • scheutje halfvolle melk
  • 40 gram roomboter
  • nootmuskaat
  • zout en peper

Bereiding

Schil en snijd de aardappelen en pompoen en snijd het in blokjes. Kook dit in ruim water gaar en giet het af.

Borstel de paddestoelen schoon en hak ze grof. Pers de knoflook. Bak de paddestoelen in een klontje roomboter samen met de knoflook en geritste blaadjes tijm in een koekenpan gaar en breng op smaak met zout en peper.

Stamp de aardappel- en pompoenblokjes fijn en voeg een scheutje melk en klontje roomboter toe. Roer dit goed door zodat een mooie gladde puree ontstaat. Breng de puree op smaak met nootmuskaat, zout en peper.

Schep de puree op een bord of schaal en leg de gebakken paddestoelen er bovenop. Garneer eventueel met extra tijm.

Tip van Sabine: Mocht je de aardappel-pompoenpuree nou extra smaakvol willen maken, voeg dan een beetje geraspte Parmezaanse kaas aan de puree toe. 

Tip van mij: Deze pompoenpuree kun je heel goed van te voren klaarmaken. Maak de puree op in een ingevette ovenschaal en verwarm het voor serveren 15 minuten op 180 ºC in de oven. 


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
6 comments

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk