Oh yeah! Ik ben zo blij dat mijn Moskovische tulband deze keer eindelijk is gelukt! Bij deze kan ik het recept voor de perfecte Moskovische tulband met jullie delen.
Al jaren probeer ik de perfecte Moskovische tulband te bakken. Zo een zoals je ook in de winkels ziet. Een zachte tulband die bijna uit elkaar valt. Ik heb meerdere recepten geprobeerd, maar geen was naar mijn zin. Soms was het een gewone cake en geen Moskovische waarbij de eiwitten en de dooiers apart geklopt worden. Soms volgde ik het recept en mislukte de tulband totaal. Niet gaar, stortte in als een pudding of was klonterig en niet mooi fijn van structuur.
Het recept van Johannes van Dam moest wel een goede zijn. En daarom heb ik deze inmiddels drie keer op rij gemaakt. Wat er de vorige keren fout ging weet ik niet. Wél weet ik dat het nu goed is gegaan én ik weet waar ik voortaan om moet denken.
Een paar tips voor het bakken van de perfecte Moskovische tulband:
- Wrijf de koude (in kleine blokjes gesneden) boter met je handen door het bloem-mengsel zodat een fijn kruimelig deeg ontstaat.
- Klop de eiwitten op in een schone en vetvrije kom, met een vetvrije mixer (maak het vetvrij door er een keukenpapiertje met citroensap doorheen te halen).
- Voeg de suiker geleidelijk toe als de eiwitten zijn opgeklopt.
- Controleer na 25 minuten of de cake gaar is. Twijfel je? Verwarm hem dan nog 5 tot 10 minuten extra.
- Dit recept is voor een kleine tulband. Je kunt hem in een grote vorm bakken, dan is de vorm alleen niet helemaal gevuld als hij uit de oven komt.
En dan nu door naar het recept van Johannes van Dam zodat jij met deze tulband de show kunt stelen:
Moskovische Tulband
Bereidingstijd: 20 minuten plus 25 – 35 minuten oventijd
Ingrediënten voor 1 kleine tulband
- 90 gram bloem
- 20 gram maizena
- 80 gram koude roomboter
- 5 eidooiers
- 1 theelepel citroenrasp
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 4 eiwitten
- snufje zout
- poedersuiker voor garnering
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 ºC. Vet de tulbandvorm in en bestuif met bloem.
Zeef de bloem, maizena en het zout. Snijd de boter in kleine blokjes en wrijf dit met je handen door de bloem zodat een fijn kruimeldeeg ontstaat.
Klop de eidooiers met de citroenrasp en 25 gram suiker schuimig tot het bijna wit ziet. Klop in een andere vetvrije kom de eiwitten op met zout en voeg beetje bij beetje de overige suiker toe.
Spatel als het eiwit stevig is de eidooiers er door en vervolgens het bloem-botermengsel. Schep het beslag in de tulbandvorm. Bak 25-30 minuten in de oven.
Prik met een satéprikker in de cake, als deze er schoon uitkomt is de cake gaar. Bestuif de onderkant van de tulband met poedersuiker en stort hem op een vel bakpapier. Laat de tulband met de vorm eromheen afkoelen. Hierdoor blijft hij sappig.
Recept: Johannes van Dam