Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Kaasfondue

Kaasfondue receptTwee jaar geleden stond er in het hotel tijdens de wintersport fondue op het menu. Met zijn alleen na een dag skiën, en de apres ski in een pan met olie met prikkertjes je vlees en groenten bakken. Succes gegarandeerd ;)  Toen bedacht ik me wel dat ik eens wilde kaasfonduen. Nu twee jaar later is dat er van gekomen, en bij deze deel ik het kaasfondue basisrecept met jullie.

Kaasfonduen kan met allerlei verschillende kazen, zelfs de Hollandse goudse kaas is hiervoor geschikt. Omdat dit de eerste keer was dat ik kaasfondue klaarmaakte heb ik gekozen voor de klassieke combinatie van emmentaler en gruyèrekaas. En bij een klassieke kaasfondue hoort ook wijn en Kirsch. Als je niet van de kirsch houdt (het is best overheersend) kun je dit ook vervangen door een beetje water. En wil je de kaasfondue alcoholvrij maken zodat de kids het ook kunnen eten? Vervang de wijn dan door melk (en de Kirsch laat je in dat geval ook weg).

De kaasfondue vond ik de eerste happen best wel machtig. Maar na een paar hapjes wende ik er aan en werd het steeds lekkerder. Je kunt blokjes brood en stukjes groenten gebruiken om in het kaasmengsel te dippen, maar er is nog veel meer mogelijk. Hierover vertel ik meer in een ander artikel (deze publiceer ik zondag).

Volgens mijn kaasboer heb je met normale eters voldoende aan 200 gram kaas per persoon. En ben je bij de kaasboer? Laat dan direct je kaas even raspen, dat scheelt je een hoop werk. En vraag dan ook meteen welke wijn hij bij de kaasfondue adviseert, mijn kaasboer gaf me zelfs een wijntje mee.

Nog een tip, en fout dit ik zelf ook heb gemaakt: maak je kaasfondue niet van te voren klaar. Het is echt niet mogelijk om het opnieuw op te waren, het wordt een grote klont waar je niet meer in kunt dippen.

Kaasfondue maken

Kaasfondue

Kaasfondue

30 minuten
4 personen

Ingrediënten

 • 1 teen knoflook
 • 300 ml droge witte wijn
 • halve eetlepel verse citroensap
 • 400 gram geraspte gruyère
 • 400 gram geraspte emmertaler
 • 3 eetlepels maizena
 • 3 eetlepels kirsch
 • 1 mespunt nootmuskaat
 • snuf peper

Bereiding

 • Snijd de knoflook doormidden en wrijf de fonduepan hiermee aan de binnenkant in. Verwarm de wijn in de fonduepan samen met de citroensap tot het bijna kookt. Zet het vuur hierna lager en roer met een houten lepel de geraspte kaas er in delen door tot alles gesmolten in.
 • Roer in een kopje de maizena met de kirsch tot een papje. Meng dit door de kaasfondue en laat dit binden terwijl je roert.
 • Breng op smaak met een mespunt nootmuskaat en peper.
 • Serveer de kaasfondue direct.
 • Serveer kaasfondue met bijvoorbeeld blokjes brood en stukjes groente.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

7 Reacties

 1. Inge 17 maart 2017 om 11:40

  Hier gaan we van smullen thuis! Alle ingrediënten passen ook binnen mijn dieet.

  Groeten

 2. Janneke 17 maart 2017 om 17:26

  Lekkerrrr…. Wij eten vaak een Italiaanse met mozzarella, parmezaanse en jonge kaas met Italiaanse kruiden.

  1. Brenda Kookt 17 maart 2017 om 19:42

   Oehh dat klinkt goed Janneke! Ik zou weleens bij je willen aanschuiven als dat op het menu staat ;)

 3. Cornelieke 18 maart 2017 om 15:24

  Lekker! Ik maak het met een roux en doe er daarna de witte wijn bij en daarna pluk voor pluk de kaas. Ik gebruik naast Emmentaler en Gruyère ook altijd nog raclette. Heerlijk smaakt dat. Receptje gekregen van een Franse kok. Lekker stokbrood erbij en smullen maar!

  1. Sophie van Vliet 24 december 2020 om 01:36

   Klinkt heel lekker; kun je het recept delen met de hoeveelheden erbij

   1. Brenda Hoff 3 januari 2021 om 14:02

    Hoe bedoel je met hoeveelheden erbij Sophie, de ingrediënten staan erbij vermeld toch?

 4. Bianca 29 december 2017 om 13:20

  Heelijk dank je voor het recept
  En nog een tip voor je. Als je ivm kinderen geen alcohol wil gebruiken kun je ipv witte wijn ook appelsap gebruiken. is altijd zoeter dan water ;)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept