Kaasfondue

Kaasfondue receptTwee jaar geleden stond er in het hotel tijdens de wintersport fondue op het menu. Met zijn alleen na een dag skiën, en de apres ski in een pan met olie met prikkertjes je vlees en groenten bakken. Succes gegarandeerd ;)  Toen bedacht ik me wel dat ik eens wilde kaasfonduen. Nu twee jaar later is dat er van gekomen, en bij deze deel ik het kaasfondue basisrecept met jullie.

Kaasfonduen kan met allerlei verschillende kazen, zelfs de Hollandse goudse kaas is hiervoor geschikt. Omdat dit de eerste keer was dat ik kaasfondue klaarmaakte heb ik gekozen voor de klassieke combinatie van emmentaler en gruyèrekaas. En bij een klassieke kaasfondue hoort ook wijn en Kirsch. Als je niet van de kirsch houdt (het is best overheersend) kun je dit ook vervangen door een beetje water. En wil je de kaasfondue alcoholvrij maken zodat de kids het ook kunnen eten? Vervang de wijn dan door melk (en de Kirsch laat je in dat geval ook weg).

De kaasfondue vond ik de eerste happen best wel machtig. Maar na een paar hapjes wende ik er aan en werd het steeds lekkerder. Je kunt blokjes brood en stukjes groenten gebruiken om in het kaasmengsel te dippen, maar er is nog veel meer mogelijk. Hierover vertel ik meer in een ander artikel (deze publiceer ik zondag).

Volgens mijn kaasboer heb je met normale eters voldoende aan 200 gram kaas per persoon. En ben je bij de kaasboer? Laat dan direct je kaas even raspen, dat scheelt je een hoop werk. En vraag dan ook meteen welke wijn hij bij de kaasfondue adviseert, mijn kaasboer gaf me zelfs een wijntje mee.

Nog een tip, en fout dit ik zelf ook heb gemaakt: maak je kaasfondue niet van te voren klaar. Het is echt niet mogelijk om het opnieuw op te waren, het wordt een grote klont waar je niet meer in kunt dippen.

Kaasfondue maken

Kaasfondue

Kaasfondue

30 minuten

Ingrediënten

 • 1 teen knoflook
 • 300 ml droge witte wijn
 • halve eetlepel verse citroensap
 • 400 gram geraspte gruyère
 • 400 gram geraspte emmertaler
 • 3 eetlepels maizena
 • 3 eetlepels kirsch
 • 1 mespunt nootmuskaat
 • snuf peper

Bereiding

 • Snijd de knoflook doormidden en wrijf de fonduepan hiermee aan de binnenkant in. Verwarm de wijn in de fonduepan samen met de citroensap tot het bijna kookt. Zet het vuur hierna lager en roer met een houten lepel de geraspte kaas er in delen door tot alles gesmolten in.
 • Roer in een kopje de maizena met de kirsch tot een papje. Meng dit door de kaasfondue en laat dit binden terwijl je roert.
 • Breng op smaak met een mespunt nootmuskaat en peper.
 • Serveer de kaasfondue direct.
 • Serveer kaasfondue met bijvoorbeeld blokjes brood en stukjes groente.
Pin dit recept
Afdrukken

Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
5 comments
 1. Lekker! Ik maak het met een roux en doe er daarna de witte wijn bij en daarna pluk voor pluk de kaas. Ik gebruik naast Emmentaler en Gruyère ook altijd nog raclette. Heerlijk smaakt dat. Receptje gekregen van een Franse kok. Lekker stokbrood erbij en smullen maar!

 2. Heelijk dank je voor het recept
  En nog een tip voor je. Als je ivm kinderen geen alcohol wil gebruiken kun je ipv witte wijn ook appelsap gebruiken. is altijd zoeter dan water ;)

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk