Rundersukade met pompoenpuree – Kerstrecept

Dit is hem, het (ideale en perfecte) kerstrecept dat jullie dit jaar allemaal moeten maken. Rundersukade met pompoenpuree en aardappeltjes. Een gevalletje kleine moeite met groots resultaat, dit is een mega makkelijk kerstrecept, die super lekker is.

De afgelopen maand hebben we bij ons thuis twee keer een etentje georganiseerd, en twee keer stond deze rundersukade op het menu. Ik ben niet iemand die twee avondjes exact hetzelfde op tafel zet, maar dit was zo lekker dat ik het nog een keer moest maken. En ik moet eerlijk zeggen: de kans bestaat dat dit ook mijn kerstrecept wordt en het zelfs een derde keer op het menu komt.

Rundersukade met een hele lekkere jus

Dit is het ideale kerstrecept omdat je het goed kunt voorbereiden. Daarbij is het een redelijk simpel recept. Nadat je het vlees in de oven hebt gezet heb je er urenlang geen omkijken meer naar. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is het inkoken van de jus.

Wat je nodig hebt voor dit kerstrecept is tijd. Tijd om de rundersukade langzaam in de oven te laten garen. Als je wilt kun je het de dag van te voren al klaarmaken, en de dag van het diner kun je het al opwarmen. Zelf vond ik het gerecht zelfs lekkerder toen ik het een dag van te voren had gemaakt, toen had het nog meer smaak.

En laat ik het nog hebben over de jus, die is geweldig. Ik heb nog nooit eerder zo’n super lekkere jus gemaakt. Het heeft zoveel smaak, echt top! Een jus als deze, daar word ik intens gelukkig van. En de rundersukade zelf is natuurlijk ook geweldig. Dit is zo’n gerecht waarbij je gasten het bord aflikken. Staat niet netjes natuurlijk maar dan weet je wel dat het een geslaagd dier was ;)

Ik serveer de rundersukade met pompoenpuree, gebakken aardappeltjes en gebakken champignons met spekjes. Ben je opzoek naar een ander kerstrecept? Neem een kijkje op deze pagina, hier staan alle kerstrecepten bij elkaar.

Rundersukade met pompoenpuree en aardappeltjes

20 minuten
+ 4 uur
6 personen

Ingrediënten

  • 1 kilo rundersukade aan een stuk
  • 4 eetlepels fijne mosterd
  • 1 liter groentebouillon
  • 350 ml rode wijn
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 prei
  • 2 blaadjes laurier
  • 3 takjes tijm
  • boter om te bakken plus 25 gram om aan de jus toe te voegen

Bereiding

  • Snijd de groenten in grove stukken.
  • Verwarm de oven op 110 ºC. Bestrooi het vlees met zout en peper en braad dit rondom even aan in een koekenpan met boter. Besmeer het vlees hierna met de mosterd.
  • Leg het vlees in een stoofpan of diepe ovenschaal (het liefst een waarvan je een deksel hebt). Verdeel de groenten eromheen en voeg de bouillon, rode wijn, laurier en tijm toe. Zorg er voor dat de sukade helemaal onder staat, is het niet het geval? Voeg dan extra rode wijn toe, of neem een kleinere pan.
  • Laat dit minimaal vier uur lang met de deksel op de pan of ovenschaal garen in de oven op 110 ºC.
  • Haal het vlees hierna voorzichtig uit de pan en plaats het even in een andere schaal. Zeef de groenten uit de jus. Breng de jus in een grote pan aan de kook, laat dit de helft inkoken. Voeg hierna een paar klontjes koude boter toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Eventueel kun je de sukade nog even opwarmen in de oven, 15 minuten op 100 ºC. Snijd de sukade in plakken (dit gaat niet altijd even netjes omdat het vlees uit elkaar kan vallen) en verdeel dit over de borden. Serveer de jus er bij.

Tip: als je geen deksel voor op de ovenschaal hebt kun je de schaal ook bedekken met aluminiumfolie.

    Pin dit recept
    Afdrukken

    (Visited 2 times, 1 visits today)

    Brenda Hoff
    Brenda Hoff
    Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
    9 comments
    1. Hoi Brenda,
      Wij hebben dit recept gisteren gemaakt. Het is echt super en de jus is idd heerlijk!
      Heeft bij ons wel 4 uur in de oven gezeten. 3 uur was te kort. Op hoeveel graden warm je het vlees op als je het de volgende gaat eten?
      Super bedankt, is echt een top recept!

    2. Afgelopen vrijdag dit hele gerecht gekookt! Dus het heerlijke vlees, pompoenpuree en de heerlijke aardappeltjes! Echt geweldig, dank je wel voor dit heerlijke recept!

    3. Hoi Brenda, gisteren heb ik de rundersucade gemaakt en we gaan het vandaag bij het kerstdiner eten. Hoe kan ik vlees het best opwarmen? In folie in de oven of in de jus?

    4. Hoi Brenda,
      Geb dit gerecht al een keer in de oven gemaakt, was echt heerlijk, maar wil hem nu een keer in de slowcooker doen. Heb jij hier ervaring mee?
      Ik hoor het graag!
      Groetjes,
      Anne-Marie

    Geef een reactie

    Misschien vind je dit ook leuk