Tijd voor een lekkere zomerse quiche met basilicumolie. Quiches meer winter- dan zomervoedsel? Dat hoeft niet! Door lichte(re) ingrediënten te gebruiken kan het juist heel goed in de zomer. Dat laat Joor zien met deze quiche van courgette met groene aspergetips.
En nog een tip: een quiche kun je ook heel goed koud eten, ook lekker als lunch!
Na wat googelen, kwam ik erachter dat de meeste quiches met zomerse inslag gemaakt worden met of Hüttenkäse of ricotta. Omdat die twee ingrediënten lichter zijn dan de traditionele room die je in de meeste quiches vindt. Dat wilde ik wel eens proberen.
Zomerse quiche met basilicumolie
Ik koos voor ricotta, omdat ik een zomerse quiche wilde maken met een beetje Italiaanse inslag. Ook omdat ik de week ervoor in een restaurant een gerecht met basilicumolie had gegeten en helemaal weg was van die smaak. Dus waarom die twee niet combineren? Dat werd deze zomerse quiche met basilicumolie. Lekker licht van smaak dankzij de ricotta en superlekker met de olie van basilicum.
Zomerse quiche met basilicumolie
Ingrediënten
- 6 plakjes bladerdeeg ontdooid
- handje bloem
- 100 gram aspergetips
- 1 courgette
- 1 rode ui
- 6 eieren
- 250 gram ricotta
- rasp van ½ limoen
- 150 gram peccorinokaas
- peper en zout
- 4 eetlepels extra vierge olijfolie
- 15 gram basilicum
- grof zeezout
Extra nodig: vijzel, grillpan, deegroller en quichevorm 28 cm
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een quichevorm in.
- Bestrooi je werkblad met de bloem en leg de plakjes bladerdeeg op elkaar. Rol het bladerdeeg met de deegroller uit tot een grote plak die in je quichevorm past. Bekleed de quichevorm met het bladerdeeg.
- Verwarm de grillpan op middelhoog vuur. Snijd de courgette in plakjes van ½ centimeter en snijd de rode ui in halve ringen. Grill de courgette, de aspergetips en de rode ui in de grillpan totdat ze mooie grilstrepen hebben. Laat afkoelen.
- Geen grillpan? Deze stap kan ook prima in een koeken- of hapjespan.
- Mix de eieren tot ze luchtig zijn. Voeg vervolgens de limoenrasp, de ricotta en de helft van de geraspte kaas toe. Roer goed door. Breng op smaak met peper en zout.
- Giet het eimengsel in de quichevorm en verdeel de gegrilde groenten eroverheen. Strooi de andere helft van de geraspte kaas eroverheen en zet de quiche 50 minuten in de oven. Kijk tussendoor of de quiche niet te bruin wordt. Dek anders de quichevorm af met een stukje aluminiumfolie.
- Maak tijdens het wachten de basilicumolie door de basilicum met flink wat grof zeezout in een vijzel klein te maken. Voeg vervolgens de olijfolie toe en peper.
- Smeer de quiche nadat deze uit de oven is gehaald in met de helft van de basilicumolie. Zet de rest van de olie op tafel.
