Ga naar de inhoud

Zomerse quiche met basilicumolie

Tijd voor een lekkere zomerse quiche met basilicumolie. Quiches meer winter- dan zomervoedsel? Dat hoeft niet! Door lichte(re) ingrediënten te gebruiken kan het juist heel goed in de zomer. Dat laat Joor zien met deze quiche van courgette met groene aspergetips. En nog een tip: een quiche kun je ook...
20 minuten Voorbereidingstijd
50 minuten Bereidingstijd
Delen op

Zomerse quiche met basilicumolie

Tijd voor een lekkere zomerse quiche met basilicumolie. Quiches meer winter- dan zomervoedsel? Dat hoeft niet! Door lichte(re) ingrediënten te gebruiken kan het juist heel goed in de zomer. Dat laat Joor zien met deze quiche van courgette met groene aspergetips.

En nog een tip: een quiche kun je ook heel goed koud eten, ook lekker als lunch!

Zomerse quiche met basilicumolie

Na wat googelen, kwam ik erachter dat de meeste quiches met zomerse inslag gemaakt worden met of Hüttenkäse of ricotta. Omdat die twee ingrediënten lichter zijn dan de traditionele room die je in de meeste quiches vindt. Dat wilde ik wel eens proberen.

Zomerse quiche met basilicumolie

Ik koos voor ricotta, omdat ik een zomerse quiche wilde maken met een beetje Italiaanse inslag. Ook omdat ik de week ervoor in een restaurant een gerecht met basilicumolie had gegeten en helemaal weg was van die smaak. Dus waarom die twee niet combineren? Dat werd deze zomerse quiche met basilicumolie. Lekker licht van smaak dankzij de ricotta en superlekker met de olie van basilicum.

Zomerse quiche met basilicumolie

 

Ingrediënten

personen

Extra nodig: vijzel, grillpan, deegroller en quichevorm 28 cm

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze zomerse quiche met basilicumolie

Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 50 minuten
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een quichevorm in.
2
Stap 2
Bestrooi je werkblad met de bloem en leg de plakjes bladerdeeg op elkaar. Rol het bladerdeeg met de deegroller uit tot een grote plak die in je quichevorm past. Bekleed de quichevorm met het bladerdeeg.
3
Stap 3
Verwarm de grillpan op middelhoog vuur. Snijd de courgette in plakjes van ½ centimeter en snijd de rode ui in halve ringen. Grill de courgette, de aspergetips en de rode ui in de grillpan totdat ze mooie grilstrepen hebben. Laat afkoelen.
4
Stap 4
Geen grillpan? Deze stap kan ook prima in een koeken- of hapjespan.
5
Stap 5
Mix de eieren tot ze luchtig zijn. Voeg vervolgens de limoenrasp, de ricotta en de helft van de geraspte kaas toe. Roer goed door. Breng op smaak met peper en zout.
6
Stap 6
Giet het eimengsel in de quichevorm en verdeel de gegrilde groenten eroverheen. Strooi de andere helft van de geraspte kaas eroverheen en zet de quiche 50 minuten in de oven. Kijk tussendoor of de quiche niet te bruin wordt. Dek anders de quichevorm af met een stukje aluminiumfolie.
7
Stap 7
Maak tijdens het wachten de basilicumolie door de basilicum met flink wat grof zeezout in een vijzel klein te maken. Voeg vervolgens de olijfolie toe en peper.
8
Stap 8
Smeer de quiche nadat deze uit de oven is gehaald in met de helft van de basilicumolie. Zet de rest van de olie op tafel.
Bekijk ook andere recepten
Eton mess met lemoncurd
Croissantkrans met roerei, spinazie en kaas
Caesar salad recept
Bladerdeegnestjes met Nutella

3 reacties

Else

Mmm.. zier er lekker uit! Ga hem zeker proberen, maar wel als t iets minder heet is. Nu zet ik de oven liever niet aan :)

Laat een bericht achter

Janine

Ziet er heerlijk uit! Ga ik zeker eens proberen!

Laat een bericht achter

Marja

Hoi Brenda, Dit lijkt me idd een heerlijk zomergerecht om koud te eten. Maar mijn vorm is maar 24 cm. en in feite is dat ook genoeg want we zijn maar met z’n beidjes. Kan ik dit recept halveren of hoe doe ik dat met een kleinere vorm? Ik vind het ook zonde als ik overhoud omdat er niet meer bijkan in mijn vorm. Ik hou niet van verspillen. Alvast bedankt voor ‘t lezen van mijn vraag. Hou je haaks in deze hitte en tot een volgende keer. Een hartelijke groet, Marja

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op