Een ovenschotel met aardappel, vlees en groente doet het altijd goed. Er staan al vele variaties online op de blog (klik hier om ze te bekijken), maar een ovenschotel met rode biet ontbreek echter nog. Tot vandaag. Joor deelt een ovenschotel met rode biet die ze jaren geleden tijdens haar studententijd al kookte. Een bietenschotel met gehakt en een geheim ingrediënt die de schotel net even iets extra’s geeft.
Bietenschotel met gehakt
Door Joor – Deze bietenschotel en ik gaan ‘way back’. Ik maakte ‘m al toen ik 19 was en op mezelf woonde. Met vriendin Linda at ik toen vaker en eigenlijk aten we steevast deze bietenschotel. De aardappelpuree haalden we uit een pakje, de bieten uit een pot en voor het gehakt en de roomkaas kochten we de goedkoopste optie die we konden vinden. We maakten de schotel ook weleens met rodekool, maar dat was toch een stuk minder lekker.
Toen ik laatst aan het nadenken was over makkelijke maaltijden dacht ik weer aan deze schotel en ik besloot ‘m nog een keer te maken voor Brenda Kookt. Maar dan met een upgrade: zelfgemaakte aardappelpuree gekookte bieten die niet uit een pot komen (kan wel natuurlijk) en echt gehakt. De Paturain bleef wel gewoon, want die geeft zo’n lekker smaakje aan het geheel. Ik ben benieuwd wat jullie vinden van deze oud-studentenhap!
Bietenschotel met gehakt
Ingrediënten
- 800 gram kruimige aardappelen
- 800 – 1000 gram gekookte bieten
- 50 gram boter
- 100 ml melk of kookvocht van de aardappelen
- 300 gram half-om-halfgehakt of vegetarisch gehakt
- olijfolie om in te bakken
- 2 bakjes Paturain kruidenroomkaas of vergelijkbaar product
- 75 gram geraspte oude kaas
- peper
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schil de aardappelen en snijd ze in vieren. Kook ze in een pan met water en zout in 15 -20 minuten gaar.
- Verwijder in de tussentijd de harde stukjes van de bieten en snijd ze in plakken.
- Verwarm een koekenpan met wat olie op middelhoog vuur en bak hierin het gehakt in 5-8 minuten rul. Roer vervolgens de Paturain door het gehakt en zet het vuur uit. Breng op smaak met peper.
- Giet de aardappels af en bewaar eventueel het kookvocht. Doe 50 gram boter, 100 ml melk of kookvocht bij de aardappels en stamp de aardappels tot een fijne puree. Breng op smaak met peper en zout.
- Vul de ovenschaal als eerste met de plakken biet. Verdeel hierover het gehakt en verdeel als laatste hier de aardappelpuree overheen. Strooi de geraspte kaas eroverheen.
- Bak de bietenschotel in 15 – 20 minuten af in de oven.
