Bietenschotel met gehakt

Een ovenschotel met aardappel, vlees en groente doet het altijd goed. Er staan al vele variaties online op de blog (klik hier om ze te bekijken), maar een ovenschotel met rode biet ontbreek echter nog. Tot vandaag. Joor deelt een ovenschotel met rode biet die ze jaren geleden tijdens haar studententijd al kookte. Een bietenschotel met gehakt en een geheim ingrediënt die de schotel net even iets extra’s geeft.

Bietenschotel met gehakt

Bietenschotel met gehakt

Door Joor – Deze bietenschotel en ik gaan ‘way back’. Ik maakte ‘m al toen ik 19 was en op mezelf woonde. Met vriendin Linda at ik toen vaker en eigenlijk aten we steevast deze bietenschotel. De aardappelpuree haalden we uit een pakje, de bieten uit een pot en voor het gehakt en de roomkaas kochten we de goedkoopste optie die we konden vinden. We maakten de schotel ook weleens met rodekool, maar dat was toch een stuk minder lekker.

Toen ik laatst aan het nadenken was over makkelijke maaltijden dacht ik weer aan deze schotel en ik besloot ‘m nog een keer te maken voor Brenda Kookt. Maar dan met een upgrade: zelfgemaakte aardappelpuree gekookte bieten die niet uit een pot komen (kan wel natuurlijk) en echt gehakt. De Paturain bleef wel gewoon, want die geeft zo’n lekker smaakje aan het geheel. Ik ben benieuwd wat jullie vinden van deze oud-studentenhap!

Bietenschotel met gehakt

Bietenschotel met gehakt

30 minuten
+ 20 minuten
4 personen

Ingrediënten

  • 800 gram kruimige aardappelen
  • 800 – 1000 gram gekookte bieten
  • 50 gram boter
  • 100 ml melk of kookvocht van de aardappelen
  • 300 gram half-om-halfgehakt of vegetarisch gehakt
  • olijfolie om in te bakken
  • 2 bakjes Paturain kruidenroomkaas of vergelijkbaar product
  • 75 gram geraspte oude kaas
  • peper

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in vieren. Kook ze in een pan met water en zout in 15 -20 minuten gaar.
  • Verwijder in de tussentijd de harde stukjes van de bieten en snijd ze in plakken.
  • Verwarm een koekenpan met wat olie op middelhoog vuur en bak hierin het gehakt in 5-8 minuten rul. Roer vervolgens de Paturain door het gehakt en zet het vuur uit. Breng op smaak met peper.
  • Giet de aardappels af en bewaar eventueel het kookvocht. Doe 50 gram boter, 100 ml melk of kookvocht bij de aardappels en stamp de aardappels tot een fijne puree. Breng op smaak met peper en zout.
  • Vul de ovenschaal als eerste met de plakken biet. Verdeel hierover het gehakt en verdeel als laatste hier de aardappelpuree overheen. Strooi de geraspte kaas eroverheen.
  • Bak de bietenschotel in 15 – 20 minuten af in de oven.
Bietenschotel met gehakt
Hoofdgerecht
Bietenschotel, Makkelijke Maaltijd, Vlees
Ovenschotel
Pin dit recept
Afdrukken

Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
11 comments
  1. Wat een heerlijke recepten. Genoeg inspiratie om elke dag iets anders op tafel te zetten. Blij dat ik deze site eindelijk onder de aandacht heb.

  2. Deze bieten schotel gemaakt met vega gehakt en bloemkoolpuree. En toch nog steeds heerlijk. Ook goed ontvangen door de kinderen. Deze gaan we vaker maken.

  3. Ik maak ook altijd een boete schotel. Maar ik doe door het gehakt nog spekjes, uitjes en champignons. Hier vinden ze het nog steeds een heerlijke maaltijd.

  4. Lekker gerecht, 3 personen hebben dit hier schoon opgegeten!
    Uit gezondheidsoogpunt de hoeveelheid gehakt/kruidenkaas/oude kaas wel wat teruggeschroefd voor een betere balans.

  5. Hallo,
    Ik wou graag de Paturain voor dit gerecht kopen maar ik wist niet of ik de kleinste, de middelste of de grootste verpakking moest kopen. Welke moet ik hebben?
    Alvast bedankt
    Groetjes
    Mada

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk