Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Witlofsalade met appel, kip en Jersey kaas

Dit is toch wel dé tijd voor een lekkere salade. Als lunch, of avondmaaltijd. Een salade kan altijd, zeker in de zomer. Vandaag deel ik een topper van een salade met witlof. Een witlofsalade met appel, kip en kaas. En die kaas, dat is een bijzondere in dit recept.

Ik ben gek op onze Hollandse kaas en eet dit vaak. Op een boterham of cracker, maar ik gebruik het ook regelmatig in mijn recepten. Ik strooi het over ovenschotels en hartige taarten, meng het door stamppotten en gebruik het bij salades. Nu heb ik een nieuwe kaassoort ontdekt waarmee ik aan de slag mag, Landana Jersey kaas.

Witlofsalade met kip, appel en kaas

Landana Jersey kaas

Landana Jersey kaas is een nieuwe Hollandse Gouda kaas. Niet gemaakt van de melk van de bekende zwart-wit-gevlekte koeien, maar van melk van de Jersey koe. Dit is een bruine koe, oorspronkelijk afkomstig van het Britse eiland Jersey.

De Jersey koe is een ander ras, een bijzonder ras. De Jersey koe eet 30% minder en produceert daardoor ook 30% minder mest. Hierdoor hebben ze een lagere ecologische foodprint.

Niet alleen is de Jersey koe duurzamer, de melk die deze koeien geven is ook bijzonder. De melk is van nature rijk aan vitaminen en mineralen en wordt niet afgeroomd. Hierdoor is de melk (en dus ook de kaas gemaakt van de melk) bijzonder romig.

De Landana Jersey kaas is vrij van e-nummers, vegetarisch en lactose-arm (0,1g/100g). De kaas is verkrijgbaar in de smaken Mild, Belegen en Oud. Zie de verkooppunten op de website.

Witlofsalade met kip, appel en kaas

Witlofsalade met appel, kip en Jersey kaas

De Landana Jersey kaas is romiger dan we van onze Hollandse kaas gewend zijn. Als je de kaas even uit de koelkast hebt kun je het bijna kneden, zo zacht is het. En de smaak, die is ook vol. In dit recept gebruik ik de milde variant, maar het proeft bijna als (jong) belegen kaas.

De witlofsalade heb ik bewust grover gehouden, zodat je alle smaken echt proeft en de kaas ook goed tot zijn recht komt. Hierdoor is het misschien niet zoals je van een witlofsalade gewend bent, fijnsneden.

De licht-knapperige witlofbladeren en frisse partjes appel, kipfilet en knapperige croutons passen perfect bij de zachte en romige Landana Jersey mild. Als dressing gebruik ik een basis van yoghurt met een lichte honing/mosterdsmaak.

Witlofsalade met kip, appel en kaas

Witlofsalade met appel, kip en kaas

15 minuten
2 pers maaltijdsalade, of 4 pers bijgerecht

Ingrediënten

 • 75 gram gemengde sla
 • 2 stronkjes witlof
 • halve rode ui
 • 125 gram gerookte kipblokjes
 • halve appel
 • 100 gram Landana Jersey kaas mild
 • handje croutons

Voor de dressing

 • 4 el yoghurt
 • ½ tl mosterd
 • 1 tl honing
 • zout en peper

Bereiding

 • Snijd het uiteinde van de witlof en haal de blaadjes los.
 • Snijd de ui in fijne halve ringen. Snijd de appel in dunne schijfjes en de kaas in kleine blokjes.
 • Doe de yoghurt met de mosterd en honing in een kommetje. Breng op smaak met zout en peper en roer goed door.
 • Verdeel de sla over de borden en leg hier de witlofblaadjes op. Leg hiertussen de schijfjes appel en bestrooi met rode ui. Verdeel hierna de kipblokjes, Landana Jersey kaas en de croutons over de salade.
 • Maak de salade af door de dressing erover te verdelen.

Tip: als je het lekkerder vindt kun je de dressing ook in een kom door de sla, witlof en appel mengen.


  Dit artikel schreef ik in samenwerking met Landana Jersey Kaas, lees mijn disclaimer.

  Deel dit bericht:

  Share on facebook
  Share on twitter
  Share on whatsapp
  Share on email
  Reacties

  5 Reacties

  1. Gera 6 juli 2019 om 11:13

   Wauw, dat klinkt HEERLIJK! Alleen superjammer dat de Landana Jersey in Noord-Nederland alleen bij groothandels verkrijgbaar is. Wordt dat nog aangepast? Ik ben namelijk erg benieuwd, als echte kaasliefhebber!

   1. Marjon 20 augustus 2019 om 12:49

    Ik koop Jersey kaas bij Deen (supermarkt).

  2. Marjon 20 augustus 2019 om 12:48

   Zalig zeg! Die Jersey-kaas bevat ook een andere eiwit dan de ‘gewone’ melkkoe-kaas en daardoor wordt het door mensen die gevoelig zijn voor zuivel beter verdragen. Gaat natuurlijk niet voor iedereen op, maar voor mij in ieder geval wel.

   1. Renée 13 mei 2021 om 17:29

    Ik koop ook deze heerlijke kaas bij de Deen. De Deen heeft helaas zijn bedrijf verkocht. Wij krijgen er de Deka Markt voor in de plaats. Hopelijk gaan zij de Jersey kaas ook verkopen.

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Beoordeel recept