Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Fatteh met gehakt en aubergine

Een lekker borrelhapje of onderdeel van een hoofdmaaltijd. Fatteh met gehakt en aubergine, naar recept van Nigella Lawson.

Fatteh wat? Fatteh is een zuidelijk Levantijns gerecht. Het bestaat uit stukjes verse of geroosterde restjes flatbread bedekt met andere ingrediënten. Het wordt ook wel shâmiyât genoemd. En je ziet dit gerechtje in veel verschillende vormen. Als ontbijt met yoghurt en kikkererwten, maar ook als hapje tussendoor of als avondmaaltijd met groenten en vlees.

Ik zag fatteh voor het eerst voorbijkomen bij Masterchef Australië, Nigella Lawson kookte dit geloof ik voor de deelnemers. Het water liep me in de mond, dit wilde ik ook eten! Dus toen ik laatst een foto van fatteh met gehakt en aubergine tegenkwam op internet ging ik er mee aan de slag. Het was zó lekker, dat ik vond dat dit recept ook gedeeld moest worden op brendakookt.nl. Ik besloot geen variatie te maken, maar het recept van Nigella te delen. De enige echte.

Fatteh met gehakt en aubergine

Fatteh met gehakt en aubergine

Dit receptje deed me denken aan nacho’s. Maar dan is het weer net iets anders. Ik kon het niet laten een kleine twist te geven aan de fatteh met gehakt en aubergine. Nigella gebruikt pitabrood om driehoekjes van te maken. Omdat onze Hollandse pitabroodjes vrij dik zijn, heb ik voor platbrood gekozen. Als je dit 10 minuten in de oven roostert (zonder olie) wordt het lekker krokant.

De aleppo-peper heb ik vervangen door paprikapoeder, omdat ik de fatteh niet te pittig wilde maken.

En heb je geen tahini in huis? Maak het recept dan zonder. Ook dat heb ik een keer geprobeerd. Wat mij betreft mis je wel de diepere sesamtint in de yoghurt, maar ook zonder is de yoghurt ook erg lekker bij het aubergine-gehaktmengsel.

Fatteh met gehakt en aubergine

Fatteh met gehakt en aubergine

30 minuten
4 personen

Ingrediënten

 • 2 vellen platbrood of 4 pitabroodjes
 • 500 gram Griekse yoghurt
 • 75 gram tahini
 • sap van 1 citroen
 • 2 teentjes knoflook geperst
 • 1 of 2 theelepels zeezoutvlokken naar smaak
 • 125 gram granaatappelpitten
 • 50 gram pijnboompitten geroosterd
 • 1 tot 2 eetlepels fijn gescheurde muntblaadjes of peterselie

Voor de gehakt-auberginelaag:

 • 3 eetlepels olijfolie
 • 1 kleine ui gepeld en fijngehakt
 • 1 aubergine 250 gram, in kleine blokjes gesneden
 • 2 theelepels gemalen komijnzaadjes
 • 2 theelepels gemalen koriander
 • 1 theelepel gemalen paprikapoeder of aleppo-peper plus wat extra om te strooien
 • 1 tot 2 theelepels zeezoutvlokken of naar smaak
 • 500 gram rundergehakt

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd het platbrood in driehoekjes en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster het brood in 10 minuten krokant. Zet hierna opzij tot gebruik.
 • Klop de yoghurt, tahini, het citroensap, de geperste knoflook en 1 theelepel zeezoutvlokken samen in een vuurvaste kom. Deze kom moet straks op een sauspan kunnen staan. Breng op smaak met zout en zet opzij tot gebruik.
 • Verwarm de olie in een koekenpan of hapjespan, fruit de ui tot de stukjes zacht zijn en geurig worden.
 • Zet het vuur middelhoog, voeg de blokjes aubergine toe en meng goed door de ui. Laat het nog 10 minuten bakken en roer regelmatig door. Zet het vuur lager als de aubergines bruin beginnen te worden.
 • Roer de komijnzaadjes, koriander, het paprikapoeder en zout door het mengsel. Zet het vuur hoger en roer het rundergehakt erdoorheen. Zet het vuur lager en verwarm nog 10 minuten, tot het gehakt gaar is.
 • Giet een laagje kokend water van ongeveer 3 cm in een andere sauspan en zet die op laag vuur. Zet de kom met het tahini-yoghurtmengsel erop en zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Klop goed door tot de yoghurt iets boven kamertemperatuur is en de structuur van licht geklopte room heeft.
 • Verdeel de driehoekjes krokant brood over een groot bord, grote plank of schaal. Verdeel hierover het aubergine-gehaktmengsel en daarop de yoghurt-tahihisaus. Bestrooi met paprikapoeder en verdeel hierover de granaatappelpitjes en de geroosterde pijnboompitten. Maak af met gescheurde muntblaadjes of peterselie.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

2 Reacties

 1. Sam 18 januari 2021 om 18:38

  5 sterren
  Heerlijk!!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept