Speculaastaart met kruidnoten – Sinterklaastaart

Het is inmiddels traditie dat ik ieder jaar een sinterklaastaart met jullie deel. Ook dit jaar ga ik er weer voor. Deze keer ga ik voor een speculaastaart met kruidnoten. Een topper!

Deze sinterklaastaart is een spektakelstuk, maar heel erg simpel om te maken. En heel erg lekker. Win-win-win dus!

Slagroom speculaastaart met kruidnoten - Sinterklaastaart

De nummer 1 sinterklaastaart blijft de MonChoutaart die ik in 2014 met jullie deelde. Nog steeds wordt deze taart super veel door jullie gemaakt. Eerlijk, het is ook echt een toptaart. Maar deze speculaastaart is een heel goede tweede. En na al die jaren is het ook weer eens wat anders.

–> Ben je op zoek naar meer sinterklaasinspiratie? Op deze pagina heb ik alle sinterklaasrecepten voor je bij elkaar gezet. De sinterklaasbrownies en carrotcake met kruidnoten kan ik beide ook van harte aanbevelen.

Speculaastaart met kruidnoten – Sinterklaastaart

Deze sinterklaastaart is een vermomde slagroomtaart. Aan het biscuit voeg ik speculaaskruiden toe. Dit zorgt meteen voor een echte sinterklaassmaak. En niet alleen heb ik de slagroomtaart versierd met chocoladekruidnoten, ik heb deze ook door de vulling gemengd. Hierdoor proef je ook in de binnenkant knapperige stukjes kruidnoot met chocola.

De zijkanten van de speculaastaart heb ik ‘naked’ gelaten. In plaats van versieren met nougatine of gehakte kruidnoten heb ik de buitenkant alleen bestreken met een laagje botercrème . Hierdoor komt het het mooie, bruine biscuitdeeg van de taart nog beter uit.

Slagroom speculaastaart met kruidnoten - Sinterklaastaart

Om deze heerlijke Sinterklaas te bereiden heb je volgende spullen nodig:

Speculaastaart met kruidnoten - Sinterklaastaart

1 uur
+ 1 uur
16 punten

Ingrediënten

  • mix voor 1 5 biscuitbodem
  • 4 eetlepels speculaaskruiden
  • 1,5 portie botercrème ik nam zakjes Dr Oetker-mix voor botercrème
  • 100 gram chocoladekruidnoten
  • 250 ml slagroom
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 1 zakje klopfix
  • schuddebuikjes en chocoladekruidnoten om de taart te versieren

Bereiding

  • Bereid de biscuitbodem volgens de aanwijzingen op de verpakking, voeg hier ook de speculaaskruiden bij, meng deze door het beslag. Bak de biscuitbodem volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de biscuitbodems hierna helemaal afkoelen voor je ermee aan de slag gaat.
  • Snijd de grootste biscuitbodem horizontaal door zodat je 3 lagen biscuitbodem hebt.
  • Bereid de botercrème volgens de aanwijzingen op de verpakking en verdeel de crème over 2 kommen. Hak de chocoladekruidnoten grof en meng ze door de botercrème in 1 van de 2 kommen. Deze kom met botercrème wordt de vulling van de taart.
  • Besmeer 2 van de biscuitbodems met een laag botercrème met kruidnoten erdoor. Leg de biscuitbodems op elkaar, sluit af met de onbesmeerde bodem.
  • Doe de overige botercrème in een plasticzak en knip het puntje eraf. Spuit dit aan de zijkant van de taart, en schraap er met een paletmes of lepel langs om af te strijken. Deze laag botercrème hoeft niet zo dik te worden. Het is juist mooi als het straks een ‘naked cake’ is, dat je de bruine biscuitbodems er doorheen ziet.
  • Verdeel ook botercrème op de bovenkant van de taart en strijk dit af.
  • Klop de slagroom met kristalsuiker en klopfix op. Verdeel dit in een plasticzak of spuitzak en spuit hiervan rondjes op de taart. Garneer de taart met schuddebuikjes en chocoladekruidnoten.
  • Is er een stukje slagroom-speculaastaart over? Bewaar dit dan in de koelkast.
Pin dit recept
Afdrukken

Slagroom speculaastaart met kruidnoten - Sinterklaastaart

12 Comments

  1. Houtenstellingspecialist 22 november 2019 at 11:42

    Hi Brenda, wat een leuk artikel! Koken is mijn hobby en om mijn hobby te versterken, heb ik onlangs een stellingkast aangeschaft zodat ik mijn hobby naar een hoger niveau kan tillen. Heb jij nog tips voor mij wat ik eventueel kan toepassen? Groetjes, Carla

    Reply
  2. Audrey 22 november 2019 at 14:36

    Oe, dit ziet er heel goed uit! Volgens mij is je biscuit ook perfect luchtig geworden…

    Reply
    1. Brenda Kookt 29 november 2019 at 13:37

      Ja hij was echt perfect. Ik heb de biscuitbodem van Dr Oetker gebruikt

      Reply
  3. Sam 22 november 2019 at 23:55

    Ik mis een hele stap mbt de oven in je recept .. ? kan je die er nog even opzetten? Of logt het aan mijn mobiel

    Reply
    1. Brenda Kookt 29 november 2019 at 13:37

      Hoi Sam, de oventijd is afhankelijk van de biscuitbodem die je gebruikt. Hierbij volg je de aanwijzingen van de verpakking, of je recept.

      Reply
  4. Jacqueline 26 november 2019 at 22:14

    Hoi Brenda,

    Heb je twee biscuitbodems gebakken of een grote en die in drieën gesneden?

    Alvast bedankt!

    Reply
    1. Brenda Kookt 29 november 2019 at 13:33

      Hoi Jacqueline, ik heb inderdaad een taart in drieën gesneden.

      Reply
  5. Amanda 27 november 2019 at 19:47

    Vanmiddag gemaakt, morgen trakteren bij de vergadering, ben benieuwd hoe het smaakt. Ziet er prachtig uit.

    Reply
    1. Brenda Kookt 29 november 2019 at 13:32

      Dat is nog eens fijn vergaderen :) Ik hoop dat jullie er van gesmuld hebben

      Reply
  6. Monique 2 december 2019 at 16:04

    Hoi Brenda,
    Bedoel je met mix voor 1,5 biscuitbodem dat je ander halve pak moet gebruiken?

    Groet Monique

    Reply
    1. Brenda Kookt 3 december 2019 at 23:17

      Hoi Monique, nee ik heb 1 pak gebruikt. Mijn vorm is kleiner, hierdoor heb ik het in 1,5 vorm gebakken. Als je een grotere vorm bakt dan past alles er in 1x in. Dan wordt je taart minder hoog, deze bodem snijd je dan 1x door zodat je hem 1x kunt vullen met jam.

      Reply
  7. Ingrid 6 december 2019 at 11:42

    Hoi Brenda,

    Vraagje past alles dan in 1 vorm van 20cm?
    Of gebruik je 2 vormen van 20cm?

    Reply

Geef een reactie