Sperziebonenstamppot met gerookte kip

Het is nog winter, hét seizoen voor een lekkere stamppot. Al kan deze sperziebonenstamppot met gerookte kip wat mij betreft het hele jaar rond.

Deze stamppot met sperziebonen en gerookte kip is niet zo zwaar als we van een stamppot gewend zijn. De stamppot bevat geen boter, spek, kaas of worst. Een hele lekkere light versie op de welbekende Hollandse stamppotten.

Sperziebonenstamppot met gerookte kip

Sperziebonenstamppot met gerookte kip

De sperziebonenstamppot met gerookte kipfilet is een van onze favorieten thuis. Het fijne is ook dat de kids vaak goed eten als er aardappelen op het menu staan. En stiekem bevat de sperziebonenstamppot zelfs extra veel groente ;)

Om de aardappelpuree romig te maken gebruik ik geen boter, maar een beetje van het kookvocht. Hierdoor eten we deze stamppot zonder een lepeltje jus. De blokjes paprika roer ik rauw door de stamppot, als je het lekkerder vind kun je deze ook even met de ui meebakken.

Ik voeg gerookte kip toe voor een extra bite en hartige toevoeging. Gerookte kip wordt veel gebruikt in salades of als broodbeleg. Maar je kunt het ook heel goed toevoegen aan de avondmaaltijd. Je kunt de kip nog even meebakken met de ui, of koud door de stamppot mengen.

Tip: Wil je meer weten over kip?  Kiprecepten.nl is dé website van de pluimveesector in Nederland, hier vind je alle informatie over kip. Naast recepten vind je ook achtergrondinformatie over de herkomst van kippenvlees.

Sperziebonenstamppot met gerookte kip

Sperziebonenstamppot met gerookte kip

25 minuten
4 personen

Ingrediënten

  • 800 gram aardappelen geschild en in grove stukken
  • 800 gram sperziebonen uiteinden verwijderd en gehalveerd
  • 2 uien in halve ringen
  • 1 gele paprika in blokjes
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 350 gram gerookte kip in blokjes

Bereiding

  • Kook de aardappelen in ruim water gaar, kook in een andere pan de sperziebonen in 8 minuten beetgaar.
  • Verwarm boter of margarine in een koekenpan en fruit hier de ui in aan. Bak de ui op medium vuur goudbruin.
  • Giet de aardappelen af, en vang hierbij een kopje van het kookvocht op. Stamp de aardappelen fijn, breng op smaak met zout en peper en giet een beetje van vocht erbij. Roer goed door zodat een smeuïge puree ontstaat.
  • Roer de gekookte sperziebonen door de aardappelpuree en roer tot slot de ui, paprika en kip door de stamppot. Serveer de sperziebonenstamppot hierna direct.
| Afdrukken

Sperziebonenstamppot met gerookte kip

Dit recept ontwikkelde ik in samenwerking met Kiprecepten.nl, lees mijn disclaimer.


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
2 comments

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk