Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

NU VERKRIJGBAAR​
De 2021 scheurkalender 
nu met gratis bewaarmapje!
2021 scheurkalender & Brenda’s nieuwe kookboek!

Appelkruimel cheesecake met karamel

Herfst is aan! En wat is er lekkerder dan een punt verse appeltaart bij de thee op een regenachtige dag? Appeltaart met kaneel is herfst. Al geef ik de appeltaart deze keer een kleine twist. Ik ga voor een appelkruimel cheesecake met karamel.

Appelkruimel cheesecake met karamel

Ja, dat lees je goed! Een appelkruimeltaart en cheesecake in één! En dan ook nog met karamel, om het extra lekker te maken ;)

Deze keer ga ik niet voor een no bake cheesecake zoals deze monchoutaart met appel en karamel. Maar voor een gebakken Appelkruimel cheesecake. Hier heb je wat geduld voor nodig, na het bakken moet de cheesecake minimaal 4 uur afkoelen in de koelkast. Maar dan heb je er wel een hele lekkere taart voor terug.

Voor de boden van de cheesecake gebruik ik speculaas. Dat is zo lekker in combinatie met de frisse en romige roomkaasvulling, en kruidige kaneel. Ook verwerk ik verkruimelde speculaas in de kruimeldopping van de taart.

Nadat de appelkruimel cheesecake uit de oven komt verdeel ik er karamel of dulce de leche over. Om het nog lekkerder te maken. Heb je dit niet in huis kun je het weglaten.

Tip: in de sinterklaastijd vervang je de speculaas door kruidnoten. 

Appelkruimel cheesecake met karamel

30 minuten
+ 30 minuten
8 punten

Ingrediënten

Voor de bodem:

  • 80 gram speculaasjes fijngekruimeld
  • 40 gram boter

Voor de cheesecakevulling:

  • 300 gram roomkaas
  • 70 gram poedersuiker
  • sap van ½ citroen
  • 2 eieren medium
  • ½ theelepel vanille extract

Voor de topping:

  • 1,5 goudrenet appel of 2 granny smith’s
  • 70 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 30 gram speculaasjes grof verkruimeld
  • 45 gram bloem
  • 60 gram roomboter
  • 2 eetlepels dulce de leche of karamelsaus
Extra benodigdheden:
  • springvorm met een diameter van 18 cm

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 150 graden en bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Vet de randen van de springvorm in.
  • Smelt de boter in een pannetje op het vuur. Roer hier 80 gram fijngekruimelde speculaasjes door. Druk met de achterkant van een lepel goed aan.. Bak de bodem 5 minuten in de oven, zet het hierna even weg om af te koelen.
  • Mix de roomkaas met suiker, citroensap en vanille extract. Voeg hierna 1 voor 1 de eieren toe tot het goed gemengd is.
  • Bereid hierna de topping. Schil de appels en snijd in blokjes. Meng de appelblokjes met een beetje citroensap. Meng de appels met 1,5 eetlepel van de suiker en de kaneel.
  • Kneed in een andere kom de bloem met de speculaaskruimels, boter en overige suiker tot een kruimelig deeg.
  • Verdeel de cheesecakevulling over de springvorm. Verdeel hierover de appelblokjes en verkruimel hierna het kruimeldeeg.
  • Bak de appelkruimel cheesecake 30 minuten in de oven.
  • Zet de taart hierna op een rooster en laat het tot kamertemperatuur afkoelen. Zet de taart hierna nog minimaal 4 uur in de koelkast om volledig af te koelen.
  • Verdeel voor het serveren de dulce de leche of karamelsaus over de taart. Als de dulce de leche niet vloeibaar genoeg is kun je een beetje heel kort in een kommetje verwarmen in de magnetron. Roer het even door zodat het vloeibaarder wordt.

Tip:

Voeg niet meer appel toe, anders heb je de kans dat de topping door de taart zakt.

Nagerecht
Nagerecht, Zoet recept

Appelkruimel cheesecake met karamel

 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

2 Reacties

  1. Martine 10 oktober 2020 om 20:42

    Ik heb de taart vandaag gemaakt, maar de binnenkant is helemaal niet goed. Het is geen cheesecake maar heel dun, bijna nog net zoals het beslag was.

    Ik heb de taart drie uur laten afkoelen op het aanrecht en daarna heeft ie bijna 5 uur in de koelkast gestaan. Maar het is alsof ie niet lang genoeg gebakken is. Wat heb ik fout gedaan? 🤷🏼‍♀️😢

    1. Brenda Hoff 14 oktober 2020 om 08:00

      Dat klinkt niet goed Martine. Heb je 2 kleine eieren gebruikt? En ‘normale’ roomkaas?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept