Een diner is bij mij eigenlijk niet goed afgesloten als het toetje geen chocolade bevat. Ik kan je zeggen dat je met dit toetje goed zit hoor! Een heerlijk chocoladecakeje met salted karamel.
Een chocolade lava cakeje of moelleux au chocolat als we op chique gaan. Zo eentje waar de chocolade en karamel uitlopen als je hem open snijdt. Instant happyness!
Chocoladecakeje met salted caramel
Een chocoladecakeje, gelukkiger kun je mij niet krijgen. Een goed toetje met chocolade én karamel. Dat maakt je avond compleet.
Het fijne aan dit gerecht is dat je het beslag van te voren kunt maken. Dit bewaar je in een spuitzak of afgesloten plasticzakje in de koelkast tot je aan het toetje toe bent. Daarna spuit je het beslag in de vormpjes en schuif je het zo de oven in. En dan staat het binnen 12 minuten op tafel.
In dit geval heb ik gezouten karamel (of Dulce de leche) in het midden van het beslag toegevoegd. Dit loopt samen met de chocolade uit het chocoladecakeje als je hem opensnijdt.
Het chocoladecakeje maak ik af door er nog wat salted caramel over te verdelen en er een bolletje ijs bij te serveren.
Chocoladecakeje met salted caramel
Ingrediënten
- 100 gram pure chocolade
- 100 gram boter
- 2 eieren
- 2 eidooiers
- 100 gram suiker
- 50 gram patentbloem
- snuf zout
- 4 eetlepels dulce de leche of karamelsaus plus extra voor garnering
- grof zeezout
- snuf zout
- ijs voor erbij
Bereiding
- Breek de chocolade in blokjes en smelt dit in een pannetje op zacht vuur samen met de boter.
- Klop de suiker met 2 eieren en 2 eidooiers los met een garde. Meng de bloem en een snuf zout erdoor. Schenk het chocolademengsel bij het beslag.
- Giet het beslag in een plastic zak en laat dit minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 210 graden en vet de vormpjes in. Bekleed ze voor de zekerheid ook met een rondje bakpapier. Zo komen ze straks gemakkelijker uit de vorm.
- Knip een punt van een spuitzak open en spuit het beslag in de vormpjes. Vul ieder vormpje eerst voor de helft en verdeel dan een half theelepeltje karamelsaus of dulce de leche in het midden. Spuit hierna de rest van het beslag erop om het af te sluiten, vul de vormpjes voor voor maximaal 2/3 tot 3/4. Bak de cakejes 8-10 minuten in de oven.
- Roer de dulce de lech los en meng met wat grof zeezout.
- Snijd met een mesje voorzichtig langs de cakejes en wip ze er voorzichtig uit en leg ze op een bordje.
- Maak het gerecht af met een bol ijs (ik nam karamelijs) en verdeel nog wat dulce de leche over het chocoladecakeje.
