Jus maken zonder vlees
Een jus, gemaakt zonder vlees. Jus maken zonder vlees is heel simpel. Zo krijg je toch een lekkere jus, zonder vlees. Lekker bij stamppot.
Jus maken zonder vlees
Bewaren
Jus, iets dat niet mag ontbreken bij een lekkere stamppot. Maar hoe kun je jus maken zonder vlees? Dat laat ik je in dit artikel zien. Het resultaat is een rijke jus/saus die het goed doet bij de Hollandse stamppot.
Met dit basisrecept maak je jus zonder vlees. Ideaal als je een vegetarisch recept eet (gebruik in dat geval groentebouillon) of als je stamppot met worst eet. Zoals deze boerenkoolstamppot de luxe. Of als je nog een lekkere stamppot in de vriezer hebt liggen en wel een lekkere jus kan gebruiken.
Jus maken zonder vlees
De basis van deze snelle jus is een roux van boter met bloem. Eerst laat je de boter smelten in een sauspannetje op laag vuur. Is de boter volledig gesmolten? Dan roer je er beetje voor beetje de bloem doorheen. Verwarm dit nog een minuut of 2 voordat je er wat bouillon aan toevoegt. Als je drie eetlepels bouillon hebt toegevoegd mag de tomatenpuree Ć©n de sojasaus erbij. Voeg hierna de rest van de bouillon toe, tot je blij bent met de dikte van de jus. Als laatste voeg je er nog wat peper aan toe om de zelfgemaakte jus een lekkere smaak te geven.
Geloof me, deze zelfgemaakte jus wil je maken. Jus zonder zakjes, gewoon zelfgemaakt zonder vlees. Lekker bij zo’n beetje alle gerechten met aardappel. Stamppot of gewoon los.
Jus bewaren
Is er jus over? Bewaar dit in een afgesloten bakje in de koelkast, dit kan tot 2 a 3 dagen. Verwarm het hierna weer in een pannetje. Smullen!
Met dit makkelijke recept geniet je van een smaakvolle jus. Perfect voor een lekkere aardappelpuree of stamppot. Dit is het bewijs dat je geen vlees nodig hebt om een heerlijke jus te maken. Ook de zakjes mag je achterwege laten. De lekkerste jus maak je helemaal zelf.
Ingrediƫnten
Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze jus maken zonder vlees
Stap 1
Laat de boter in een sauspannetje op laag vuur smelten.Stap 2
Doe de bloem erbij als de boter gesmolten is. Roer dit door en verwarm nog 2 minuten mee voor de je het eerste beetje bouillon toevoegt.Stap 3
Voeg 3 eetlepels bouillon bij de bloem en boter en roer hierna de tomatenpuree en de sojasaus door de roux. Voeg hierna 50 ml bouillon toe. Blijf de jus tussendoor doorroeren.Stap 4
Voeg telkens beetje bouillon toe tot je de dikte van de jus/saus goed vindt.Stap 5
Breng de jus tot slot op smaak met peper.Ingrediƫnten
Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze jus maken zonder vlees
Stap 1
Laat de boter in een sauspannetje op laag vuur smelten.Stap 2
Doe de bloem erbij als de boter gesmolten is. Roer dit door en verwarm nog 2 minuten mee voor de je het eerste beetje bouillon toevoegt.Stap 3
Voeg 3 eetlepels bouillon bij de bloem en boter en roer hierna de tomatenpuree en de sojasaus door de roux. Voeg hierna 50 ml bouillon toe. Blijf de jus tussendoor doorroeren.Stap 4
Voeg telkens beetje bouillon toe tot je de dikte van de jus/saus goed vindt.Stap 5
Breng de jus tot slot op smaak met peper.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
7 reacties
Mollie
Lekker sausje maar hij wordt niet zo mooi oranje rood als op de foto
Hanne
Zou je de jud eventueel ook kunnen invriezen als je veel over hebt?
Brenda Hoff
Ja dat kan heel goed Hanne, goed idee!
stance
Tip :fruit eerst een uitje mee. Daar wordt je jus smaakvoller van. Mijn oma voegde ook champignons toe. Wel even afmaken met de staafmixer.
Brenda Hoff
Wat een leuke tip Stance, fijne aanvulling
Jeannette
Lekker jus-tje! ja, best lastig dat jus-maken zonder vlees idd! Ik deed ongeveer hetzelfde maar bakte eerst een halve kleine ui in die 30 gr boter tot hij goudbruin is en deed er een half theelepeltje gerookt paprikapoeder bij. Dan de tomatenpuree en sojasaus, nog even samen bakken en dan verder met de bloem en bouillon. Dan is de jus ook iets bruiner. Voor als je een iets pittigere jus wilt :-)