Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Patatas bravas – Spaanse aardappeltjes

Aardappeltjes uit de oven, ik ben er dol op! Deze keer gaan we voor Spaanse aardappeltjes, namelijk patatas bravas. Een lekker hapje voor bij de tapas, of bijgerecht bij iedere andere maaltijd. Met pikante tomatensaus en knoflook-mayonaise.

Patatas bravas

Tapas zijn niet compleet zonder patatas bravas. De kruidige aardappeltjes met pikante tomatensaus. In dit geval serveer ik er zelfs nog een tweede sausje bij.

Patatas bravas

Ik gebruik voor de patatas bravas het liefst aardappeltjes in schil, maar wees vrij de aardappeltjes te schillen als je dat liever hebt. De aardappeltjes kook ik 6 minuten voor zodat ze van binnen mooi zacht blijven. Peper, zout, knoflook en paprikapoeder zorgen voor de smaak op de aardappeltjes, deze kruiden gaan mee de oven in.

Na het bakken van de patatas bravas verdeel ik de saus erover. Een pikante tomatensaus gemaakt van tomatenblokjes met ui, tomaat en sambal. Houd je niet van pittig? Dan voeg je minder sambal toe, of laat je deze achterwege. Naast de pikante tomatensaus verdeel ik ook nog een beetje knoflook-mayonaise over de aardappeltjes, een soort aioli. Om het af te maken bestrooien we de aardappeltjes met verse peterselie.

De aardappeltjes kun je goed vooraf voorbereiden, zodat ze je voor het tapasdiner alleen nog in de oven hoeft te schuiven. In dat geval kook je de aardappeltjes voor en verdeel je ze met de kruiden over de ovenschaal. Dek de schaal af en bewaar dit op het aanrecht. Beide sauzen kun je ook van te voren maken.
Het afbakken en toevoegen van de saus kun je het beste vlak voor het serveren doen.

–> Klik hier voor een overzicht van alle tapas-recepten. 

Patatas bravas

Patatas bravas

15 minuten
+ 20 minuten
4 personen

Ingrediënten

 • 600 gram krieltjes gewassen en gehalveerd
 • 2 teentjes knoflook geperst
 • ½ theelepel paprikapoeder
 • 1 eetlepel verse peterselie fijngesneden, ter garnering
 • 2 eetlepels olijfolie
 • zout en peper

Voor de pittige tomatensaus:

 • 1 ui gesnipperd
 • 2 teentjes knoflook geperst
 • 400 ml tomatenblokjes
 • ½ theelepel paprikapoeder
 • ½ theelepel cayennepeper
 • ½ theelepel sambal
 • olijfolie om in te bakken
 • snuf zout

Voor de aioli-saus:

 • 100 ml mayonaise
 • 1 teentje knoflook geperst
 • sap van 1/3 citroen

Bereiding

 • Kook de aardappeltjes 6 minuten voor en giet het hierna af.
 • Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in.
 • Verwarm olie in een koekenpan en fruit hierin de ui met knoflook. Voeg als de ui glazig is de tomatenblokjes, paprikapoeder, cayennepeper, sambal en een snuf zout toe. Laat dit op laag vuur 15 minuten pruttelen.
 • Verdeel de voorgekookte aardappeltjes over de ovenschaal en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de knoflook er samen met de paprikapoeder en olijfolie door. Bak de aardappeltjes 20 minuten in de oven.
 • Pureer de pikante tomatensaus. Verdeel de tomatensaus over de gebakken aardappeltjes, verdeel ook een beetje van de aioli-saus over de aardappeltjes. Garneer tot slot met de gehakte verse peterselie. Serveer de patatas bravas hierna direct.

Tip:

Houd je niet van pittig? Laat de sambal dan achterwege, of voeg minder sambal toe.

Patatas bravas
Bijgerecht
Hoofdgerecht

Patatas bravas

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

2 Reacties

 1. Hennie 6 juli 2021 om 08:11

  Hallo Brenda, dit recept heb ik zondag gemaakt, bijzonder lekker, ik heb er zelfs nog wat tabasco aan toe gevoegd, erg lekker

  dank je voor dit recept !
  groet, Hennie

 2. Sammy 5 mei 2022 om 21:17

  5 sterren
  Zo lekker!! Ik heb een marinade gemaakt voor over de aardappelen van paprika poeder, knoflook, beetje chilipoeder en best wel wat extra olie. Ik heb namelijk mijn groenten er ook bij gedaan en in de oven gezet. Echt zalig!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeel recept