12 x de lekkerste voorgerechten voor kerst
Bewaren
Als het gaat om het plannen van het kerstdiner, dan wil je dat je voorgerecht een showstopper is. Of je nu trouw blijft aan klassiekers zoals carpaccio of zelfgemaakte ragout, of juist iets nieuws wilt proberen, zoals een romige zalmtartaar of aardappeltaartje met makreel, ik heb het allemaal voor je. Vandaag deel ik mijn 12 lekkerste voorgerechten voor de kerst.
Vegetarische voorgerechten kerst
Ben jij nog op zoek naar een vegetarisch voorgerecht voor kerst? Deze feestelijke recepten zijn ideaal voor op je kerstmenu.
Christmas crackers van filodeeg
Het ziet er misschien ingewikkeld uit, maar het is juist erg gemakkelijk om deze christmas crackers van filodeeg te maken. Het vegetarische voorgerecht heeft een lekker krokante laagje, het filodeeg. De Christmas crackers kun je vullen met wat je wilt, je kunt hier bijvoorbeeld ook lekker mee variëren. In dit geval heb ik de Christmas crackers van filodeeg gevuld met een mengsel van gekarameliseerde ui, champignons en feta. Lekker!
Champignonsoepje met bruingebakken ui en sojasaus
Met een lekker soepje zit je altijd goed. Dit champignonsoepje met bruingebakken ui en sojasaus is heerlijk romig en diep van smaak dankzij het toevoegen van bruingebakken ui, sojasaus en wijn, en dankzij de slagroom ook heel zacht qua textuur. Wat wil je nog meer? Serveer in een diep bord of in een leuk glaasje, en voilà!
Tartaar van rode biet met geitenkaasmousse
Wat dacht je van deze lekkere tartaar van rode biet? De geroosterde rode biet past heel goed bij de frisse appel en augurk. De geitenkaas geeft een heerlijke zachte smaak en de combinatie met de biet, (vegetarisch) spek en honing-mosterddressing is mooi in balans. Bovendien springen de kleuren echt van je bord. Een topper van een gerechtje, dat het goed doet in veel kerstmenu’s.
Romige aardappel-preisoep met 3 toppings (vlees vis of vega)
Één soep die altijd kan. Deze romige aardappel-preisoep is een fijne aanvulling in ieder menu. Of je nu een vlees, vis of vegetarisch kerstmenu serveert. Wil je een crunchy topping op de aardappel-preisoep? Ga dan voor croutons met gebakken preiringetjes. Als je voor hartig gaat, dan ga je voor gebakken spekbokjes en wil je de soep vooral romig houden? Dan zijn de snippers gerookte zalm perfect.
Voorgerecht kerst vlees
Ben jij nog op zoek naar een voorgerecht met vlees voor kerst? Dan mag je deze lekkere recepten niet vergeten.
Carpaccio torentjes
Een feestelijk voorgerecht voor bij het kerstdiner, dat zijn deze carpaccio torentjes. Een torentje gemaakt van cirkels bladerdeeg met daartussen alles wat normaal hoort bij een carpaccio salade. Deze kleine hartige taartjes maken een feestelijk en lekker voorgerecht. Deze carpaccio torentjes zijn net even een twist op de klassieker!
Carpaccio krans
Nog zo’n lekker carpaccio gerecht. Deze carpaccio krans is een carpaccio salade. Daar ga ik niet moeilijk over doen. Het is wat het is. Maar het is wel een carpaccio salade die leuker is geserveerd. Zo is het een echt kerst voorgerecht.
Homemade ragout met kip en champignon
Een recept dat altijd van pas komt: homemade ragout met kip en champignon. Lekker in een pasteitje of bladerdeeghapje. Dit kippenragout met champignons recept is al jaren een klassieker voor de kerst, en één van mijn populairste kerstrecepten. Heerlijk als voorgerecht en makkelijk te maken.
Kerst voorgerecht vis
Ben jij nog op zoek naar een voorgerecht met vis voor kerst? Dan heb ik de lekkerste voorgerechten voor de kerst met vis voor je.
Zalmcocktail met filodeeg
Geen zalmcocktail in een feestelijk glaasje, maar in een feestelijk bakje dat je op kunt eten. Dat is deze zalmcocktail met filodeeg, gerookte zalm en avocado. Het geheim van deze zalmcocktail? Dat is de heerlijke whisky-cocktailsaus. Smullen!
Vissalade krans
Een vissalade krans. Een vissalade vormgegeven als kerstkrans. Met gerookte zalm, makreel en garnaaltjes. Heel goed als voorgerecht of als salade als bijgerecht bij de hoofdmaaltijd. Altijd lekker!
Zalmbonbon met forel
Zalm doet het altijd goed als hapje of voorgerecht. En deze versie van de zalmbonbon met forel is gevuld met crème fraiche en blokjes appel wat het een heerlijk fris hapje maakt. De kappertjes, dragon en natuurlijk de forel maken het af en een compleet kersthapje.
Aardappeltartaartje met makreel
Licht en fris. Dit aardappeltartaartje met makreel is de perfecte starter van het kerstdiner. De basis is een romige laag van blokjes aardappel met mierikswortel, dille, zure room met citroen en komkommer. Hier overheen verdelen we een makreelmengsel van makreel uit blik met citroen. En tot slot verdeel ik een handje rucola met verse dille over het aardappeltartaartje. Een drupje olijfolie maakt er een extra feestelijk gerecht van. Yum.
Romige zalmtartaar met avocado en ei
Nog zo’n lekker tartaartje: deze romige zalmtartaar met avocado en ei. De romige zalmtartaar is opgebouwd uit fijngesneden snippers gerookte zalm, blokjes avocado, ei en groene appel. Door crème fraîche toe te voegen wordt het mengsel mooi romig en citroensap, dille en peper brengen de zalmtartaar extra op smaak. Het is superlekker om naast de romige zalmtartaar met avocado een knapperig element toe te voegen. In dit geval maken we knapperige toast van ciabatta brood.
De lekkerste voorgerechten voor kerst
Dit zijn een aantal van mijn lekkerste voorgerechten voor kerst. Op zoek naar meer inspiratie? Dat vind je op deze pagina vol kerstrecepten!