Ga naar de inhoud

Champignonsoepje met bruingebakken ui en sojasaus

Een luxe en feestelijk soepje, een echte kerstsoep of start van een ander diner. Champignonsoepje met bruingebakken ui en sojasaus
40 minuten Bereidingstijd
Delen op
Champignonsoepje met bruingebakken ui en sojasaus

Champignonsoepje met bruingebakken ui en sojasaus

Een lekker feestelijk soepje mag natuurlijk niet ontbreken bij het kerstmenu. Dit champignonsoepje met bruingebakken ui en sojasaus is een topper die het goed doet bij de feestdagen. Een romig soepje met diepe smaak. Een ideaal soepje om in kleinere glaasjes te serveren. Met daarbij een broodje bijvoorbeeld, maar dat hoeft niet. Zeker niet als er daarna nog een compleet kerstdiner volgt.

Champignonsoepje met bruingebakken ui en sojasaus

Champignonsoepje met bruingebakken ui en sojasaus

Ik hoef je vast niet te vertellen dat het hoofdingredient van dit kerstsoepje champignons zijn 😉 De champignons zijn gebakken, waardoor ze extra veel smaak hebben. En een deel van de champignons voegen we ook toe als garnering van het champignonsoepje.

Maar dat is niet alles wat dit feestelijke soepje extra lekker maakt. Dit champignonsoepje met bruingebakken ui en sojasaus is heerlijk romig en diep van smaak dankzij het toevoegen van bruingebakken ui, sojasaus en wijn, en dankzij de slagroom ook heel zacht qua textuur. Wat wil je nog meer? 

Dit is een redelijk dikke soep die ik in kleinere hoeveelheden zou serveren. Kies dus wat kleinere (soep)borden of kies voor (kleine) glaasjes. Serveer de soep met een plakje desembrood of met een stukje vijgenbrood. Of wat denk je van een gegrild plakje kerststol? Ook dat zal hier heerlijk bij smaken!

Tip: je kunt ook croutons maken van overgebleven kerstbrood door ze met olijfolie te bestrijken en even te roosteren in de oven.

Champignonsoepje met bruingebakken ui en sojasaus

Feestelijke kerstsoepjes

Een soepje mag wat mij betreft niet ontbreken bij het kerstdiner. Lekker om mee te beginnen of om als tussengerecht te serveren. Op deze pagina vind je alle soepen bij elkaar. Al is niet iedere soep geschikt om bij een feestelijk kerstdiner te serveren. Ik licht daarom graag een paar soeprecepten voor je uit die het heel goed doen op het kerstmenu:

Champignonsoepje met bruingebakken ui en sojasaus

Ingrediënten

personen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze champignonsoepje met bruingebakken ui en sojasaus

Bereiding: 40 minuten
Stap 1
Snipper de uien. Snijd de champignons in plakjes.
2
Stap 2
Laat de boter smelten in een grote koekenpan of hapjespan. Fruit hierin de uien. Neem hier de tijd voor en laat ze lekker bruin en zacht worden. Hoe meer tijd je hiervoor neemt, hoe lekkerder de soep wordt.
3
Stap 3
Voeg dan de champignons toe en laat ook deze rustig bruin, zacht en gaar worden. Voeg eventueel nog wat extra olie of boter toe. Breng de champignons op smaak met peper en zout.
4
Stap 4
Ris de blaadjes van de tijmtakjes en voeg de blaadjes toe aan de champignons. Voeg ook de sojasaus, witte wijn en het paprikapoeder toe. Roer goed door.
5
Stap 5
Houd wat champignons apart voor de garnering. Doe de rest van de champignons in een pan en voeg de witte bonen en 200ml groentebouillon toe. Blend met een staafmixer tot een dikke soep. Voeg de slagroom toe en roer goed door elkaar. Vind je de soep te dik? Voeg dan extra bouillon toe.
6
Stap 6
Breng de soep op smaak met peper en zout. Garneer de soep met wat champignons en eventueel nog wat verse tijmblaadjes.

Serveer de soep met een plakje desembrood of een stukje vijgenbrood. Maar bijvoorbeeld een gegrild plakje kerststol zal hier ook heerlijk bij smaken.
Je kunt bijvoorbeeld ook croutons maken van overgebleven kerstbrood door ze met olijfolie te bestrijken en even te roosteren in de oven.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Tarte tartin van sjalot en wortel
Bladerdeegkrans met zalm en MonChou
Tonijntartaar met avocado en balsamico
Gourmethapjes met vlees, tips gourmetten

2 reacties

Kees

De beschrijving is een beetje verwarrend. Snap de volgorde niet precies bij 5: doe de rest in een pan staat daar. Maar de champignons zitten toch al in pan ? Ik neem aan dat je enkele gebakken champignons er uit haalt voor garnering en de rest in de pan laat, bonen etc erbij en dan pureren. Wat is precies de bedoeling?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hoi Kees, de champignons bak je eerst in een koekenpan, en daarna bij stap 5 gaat het in een soeppan samen met de bouillon etc. In de soeppan kun je het dan pureren.

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op