12x kerst voorgerechten: vis, vlees en vegetarisch
Bewaren
Ben je nog op zoek naar een heerlijk voorgerecht voor kerst? Deze feestelijke recepten zijn perfect voor op je kerstmenu! Ik heb 12 verrassende kerstvoorgerechten voor je op een rij gezet.
Of je nu houdt van vlees, vis, of liever vegetarisch eet, deze recepten passen gegarandeerd in elk kerstmenu. Ik deel 3 feestelijke voorgerechten met vlees, 3 voorgerechten met vis en 3 vegetarische voorgerechten voor kerst. En omdat kiezen soms lastig is, geef ik je ook nog 3 extra tips voor een mix van vlees, vis en vega.
Scroll snel naar beneden, er zit vast iets lekker voor je bij.

12x kerst voorgerechten
Kun je meer inspiratie voor het kerstdiner gebruiken? Op deze pagina vind je het overzicht van alle kerstrecepten. Van voorgerechten tot hoofdgerechten en van bijgerechten tot desserts: je vindt hier alles wat je nodig hebt om een feestelijk kerstdiner samen te stellen.
3x vlees kerst voorgerechten
Het meest wordt gekozen voor een kerst voorgerecht met vlees. Denk aan carpaccio, steak tartare of kipragout. Hier zijn drie heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan:
Carpaccio bonbon op krokant bladerdeeg

Een lekker vlees voorgerecht voor bij het kerstdiner. Carpaccio bonbon op krokant bladerdeeg, met truffelmayonaise en zongedroogde tomaatjes. Echt genieten! Carpaccio is misschien een beetje een standaard gerecht, maar zeker niet minder lekker. Door het op een andere manier dan standaard te serveren, als carpaccio bonbon, is het een echt feestelijk kerstvoorgerecht. Extra lekker om te serveren op krokant bladerdeeg.
Wil je voor Capaccio gaan, maar wil je geen bonbon serveren? Neem dan eens een kijkje bij de carpaccio torentjes of de carpaccio-krans-salade.
Steak tartare

Steak tartare kun je zowel serveren als voorgerecht als hoofdgerecht. Simpel om te maken, en zo lekker. Vooral als het goed op smaak gebracht is. De belangrijkste ingrediënten van de steak tartare zijn verse biefstuk van de slager en de meest verse eieren die je kunt krijgen. Serveer het met mosterdmayonaise voor een extra lekkere combi.
Ragout met kip en champignon

Een klassieker, misschien old school. Maar dit blijft een topper hoor. Een pasteitje met ragout. Wel gevuld met de aller lekkerste homemade ragout met kip en champignon. Een lekker warm kerst voorgerecht, waar iedereen van smult!
3x vegetarische kerst voorgerechten
Steeds vaker wordt gekozen voor een vegetarisch kerst voorgerecht. Omdat een deel van het gezelschap vegatarisch eet, of omdat er na het voorgerecht nog meer gangen volgen en een vegetarisch voorgerecht vaak wat lichter is.
Deze drie vegetarische kerst voorgerechten zijn zo lekker, die vallen zelfs bij de vleeseters in de smaak.
Christmas cracker van filodeeg

Superleuk om een Christmas cracker te serveren als start van het kerstdiner. Deze keer geen variant van karton, maar een Christmas cracker van filodeeg als voorgerecht. Een hartig cadeautje, dat je kunt opeten. Het ziet er super leuk uit, en je kunt het vullen met een vulling naar keuze.
De Christmas cracker vul ik met met gekarameliseerde ui en tijm. Een heerlijke combinatie, maar wees vrij om de Christmas cracker te vullen met jouw favoriete hartige vulling.
Tartaar van rode biet

De vegetarische variant van de steak tarare. Het tartaartje van rode biet. Een gerecht van geroosterde rode biet, vol van smaak. Met honing-mosterdsaus en geitenkaasmousse. Het fijne is dat dit een kerst voorgerecht is dat je heel goed kunt voorbereiden. Alle componenten kun je vooraf klaarmaken, zodat je het vlak voor het serveren alleen nog bij elkaar hoeft te voegen en hoeft op te maken.
De geroosterde rode biet past heel goed bij de frisse appel en augurk. De geitenkaasmousse schrikt misschien af, maar dat is nergens voor nodig. De geitenkaas overheerst niet. De combinatie met de biet, en honing-mosterddressing is mooi in balans. Een topper van een gerechtje, die het goed doet in vele kerstmenu’s.
Ik heb spek bij de tartaar van rode biet geserveerd, voor een compleet vegetarische variant laat je de spek achterwege.
Bloemkoolsoepje met baconkruim

Een soepje doet het ook altijd goed als voorgerecht, ook als kerstvoorgerecht. Wel leuk om dan niet voor een standaardsoep zoals tomatensoep te gaan. Ga voor dit feestelijke bloemkoolsoepje met baconkruim.
We serveren het rijke bloemkoolsoepje met een kruim van krokant brood met citroen, bieslook en gebakken bacon.
3x vis kerst voorgerechten
Niet iedereen houdt van vis. Maar als je er wel van houdt is het superlekker om een vis voorgerecht te serveren. Het voordeel van vis is dat het vaak lichter is dan een vleesgerecht. En omdat niet iedereen vaak vis eet is het extra feestelijk om een vis kerst voorgerecht te serveren. Ik tip je drie toppers van de website.
Zalm cocktail met filodeeg

Bij ons thuis was de zalm cocktail ieder jaar present bij het kerstdiner. Met lekker veel cocktailsaus.
Ik maakte een nieuwe variant, een feestelijke zalm cocktail. Geen zalmcocktail in een feestelijk glaasje, maar in een feestelijk bakje. Dat je op kunt eten, Zalmcocktail met filodeeg, gerookte zalm en avocado. Gemaakt van gerookte zalm (in plaats van zalm uit blik) en avocado.
Tonijntartaar met avocado en balsamico

Tonijntartaar met avocado en balsamico: een feestelijk voorgerechtje met vis. Heerlijke smaken bij elkaar. En een heerlijke start van het kerstdiner.
Tonijntartaar is niet alleen superlekker, maar ook heel stijlvol om te serveren. Het ziet er indrukwekkend uit, terwijl het eigenlijk heel makkelijk te maken is. Het belangrijkste is dat je verse tonijn gebruikt. Daar staat of valt dit gerecht mee. Klik hier om het recept te bekijken.
Zalmbonbon met forel

Deze versie van de zalmbonbon met forel is gevuld met crème fraiche en blokjes appel wat het een heerlijk fris hapje maakt. De kappertjes, dragon en natuurlijk de forel maken het af en een compleet kersthapje.
3 kerst voorgerechten met een trio of combinatie
Kun je niet kiezen en wil je graag van alles wat serveren? Of vind je het leuk om meerdere gerechtjes bij elkaar als kerst voorgerecht te serveren? Dan tip ik je graag onderstaande kerst voorgerechten.
Romige aardappel-preisoep met 3 toppings (vlees vis of vega)

Een soepje met voor ieder wat wils. Bij het romige aardappel-preisoepje kunt je verschillende toppings serveren. Ga voor croutons met gebakken prei voor een vegetarische topping, krokant gebakken spekreepjes voor een topping van vlees en voor snippers gerookte zalm voor een topping van vis.
Zo past deze soep bij ieder menu, en kun je hem aanpassen naar ieders smaak. Of je nou van vis houdt of vegetarisch eet.
Kerst borrelplank met trio van carpaccio, vitello tonnato en zalm

Voor iedereen dit niet kan kiezen, ga voor een combi van vlees, vis en vega. Zoals bij de kerst borrelplank met trio van carpaccio, vitello tonnato en zalm. Ik ben gek op dit soort plankjes met meerdere gerechtjes bij elkaar. Een borrelplank als deze doet het ook goed als kerst voorgecht.
Blini hapjes (3 variaties)

Lekkere feestelijke hapjes. Blini hapjes. Ik deel 3 variaties. Een met vlees, vis en een vegetarsiche variant. Blini met carpaccio, gerookte zalm of geroosterde biet met geitenkaas. Alledrie om te smullen! Combineer je ze met elkaar, of is er een favoriet?
De lekkerste kerst voorgerechten
Dit zijn toch heerlijke voorgerechten voor de kerst? Er zit vast iets voor je tussen. En kun je na deze voorgerechten meer inspiratie voor het kerstdiner gebruiken? Op deze pagina vind je het overzicht van alle kerstrecepten.