Ga naar de inhoud

Andijvieschotel met gehakt en spek

Stamppot met een twist. Geen andijviestamp, maar een andijvieschotel. Lekker met gehakt en spek.
25 minuten Voorbereidingstijd
30 minuten Bereidingstijd
Delen op
Andijvieschotel met gehakt en spek

Andijvieschotel met gehakt en spek

Een stamppot met een twist. Geen andijviestamp, maar een andijvieschotel. Een lekkere Hollandse ovenschotel met andijvie, aardappelen, gehakt en spek. Een topper waar het hele gezin van smult.

Andijvieschotel met gehakt en spek

Als er iets is dat bij ons thuis altijd goed gegeten wordt is het wel stamppot. Gekookte aardappelen met groenten wordt door de meiden altijd goed gegeten. Daarom eten we het dus ook zeker wel eens per week.

Omdat iedere keer andijviestamppot met spekjes wel saai is besloot ik er deze keer een lekkere ovenschotel van te maken. Het resultaat is deze andijvieschotel met gehakt en spek. En het bleek een topper die ook hier op de website zeker gedeeld mag worden. Zodat jullie er ook van kunnen smullen.

Andijvieschotel met gehakt en spek

Andijviestamppot

Andijviestamppot is een Hollandse klassieker. Samen met boerenkool en worst een van de meest bekende stamppotten. Gestampte aardappel en met andijvie. Rauw of met de aardappelen meegekookt. Vaak wordt het geserveerd met rookworst, gehaktballen of gebakken spekjes.

Mijn favoriete andijviestamppot is dit recept met spekjes, gehaktballetjes en kaas. Ben je opzoek naar meer stamppot-variaties? Neem dan een kijkje op deze pagina.

Andijvieschotel met gehakt en spek

Andijvieschotel met gehakt en spek

Maar deze keer gaan we dus niet voor andijviestamppot, maar een variatie erop. De een andijvieschotel. Met dezelfde ingrediĆ«nten als mijn favoriete stamppot, plus wat extra’s.

Het is een ovenschotel die eenvoudig is om te maken. En wat ook fijn is: dit is ook een ovenschotel die je gemakkelijk vooraf kunt maken zodat je het ‘s avonds alleen nog even in de oven hoeft te schuiven.

Voor de andijvieschotel met gehakt en spek koken we de aardappelen gaar, samen met de andijvie. Kook de aardappelen in een grote pan me water en leg de rauwe andijvie er op. Zo gaart de andijvie mee met de aardappelen.

Ondertussen fruiten we in een pan met olie ui en knoflook aan. Hierin bakken we het gehakt rul.

De gekookte aardappelen gieten we af en stampen we tot een puree met wat van het opgevangen kookvocht, zout, peper en mosterd. De uitgelekte gekookte andijvie roeren we hier ook door.

In een ingevette ovenschaal verdelen we het rul gebakken gehakt. Hierover verdelen we de andijviestamppot. Beleg de schotel met plakjes ontbijtspek en. blokjes boter. En bestrooi het tot slot met paneermeel. Verwarm de andijvieschotel 30 minuten in de oven en serveer het hierna direct.

Ingrediƫnten

personen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze andijvieschotel met gehakt en spek

Voorbereiding: 25 minuten
Bereiding: 30 minuten
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 graden.
2
Stap 2
Kook de aardappelen gaar samen met de andijvie, leg de andijvie op de aardappelen.
3
Stap 3
Verwarm olie in een pan. Fruit ui met knoflook aan en bak de gehakt rul. Breng op smaak met zout en peper.
4
Stap 4
Giet de aardappelen en andijvie af en vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen fijn, breng op smaak met zout, peper en mosterd. Voeg 50 ml van het kookvocht toe en roer door elkaar tot een mooie puree.
5
Stap 5
Vet een ovenschaal in. Verdeel hierover de het gehaktmengsel. Bedek dit met de aardappel-andijvie stamppot. Beleg de ovenschotel met de plakjes ontbijtspek en blokjes boter. Bestrooi de schotel met paneermeel.
6
Stap 6
Verwarm de ovenschotel 30 minuten in de oven. Serveer de andijvieschotel hierna direct.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
MonChou borreldip ā€“ met zalm, kip en pistache
Gevulde varkenshaas met truffeltapenade
Traybake met zalm en broccoli
Pizza met pistachepesto en ricotta

4 reacties

Tanja Lieshout

Ik heb bij het gehakt wat tomato grotto gedaan, dat gaf net een nog lekkerdere smaak aan de ovenschotel.

Laat een bericht achter

Anne Lammers

andijvie net zo lang koken als de aardappelen, jakkie wat ouderwets doorgekookte groente. Als ik het ga maken kook ik de andijvie wel 4 minuten apart van de aardappelen

Laat een bericht achter

Jantje van Klinken

Vanavond gemaakt. Heerlijk. Zeker ga ik het nog keer maken.

Laat een bericht achter

Hoi ik ga die andyvie stamp maken lykt me lekker

Leuke recepte

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op