Andijvieschotel met gehakt en spek
Bewaren
Een stamppot met een twist. Geen andijviestamp, maar een andijvieschotel. Een lekkere Hollandse ovenschotel met andijvie, aardappelen, gehakt en spek. Een topper waar het hele gezin van smult.
Als er iets is dat bij ons thuis altijd goed gegeten wordt is het wel stamppot. Gekookte aardappelen met groenten wordt door de meiden altijd goed gegeten. Daarom eten we het dus ook zeker wel eens per week.
Omdat iedere keer andijviestamppot met spekjes wel saai is besloot ik er deze keer een lekkere ovenschotel van te maken. Het resultaat is deze andijvieschotel met gehakt en spek. En het bleek een topper die ook hier op de website zeker gedeeld mag worden. Zodat jullie er ook van kunnen smullen.
Andijviestamppot
Andijviestamppot is een Hollandse klassieker. Samen met boerenkool en worst een van de meest bekende stamppotten. Gestampte aardappel en met andijvie. Rauw of met de aardappelen meegekookt. Vaak wordt het geserveerd met rookworst, gehaktballen of gebakken spekjes.
Mijn favoriete andijviestamppot is dit recept met spekjes, gehaktballetjes en kaas. Ben je opzoek naar meer stamppot-variaties? Neem dan een kijkje op deze pagina.
Andijvieschotel met gehakt en spek
Maar deze keer gaan we dus niet voor andijviestamppot, maar een variatie erop. De een andijvieschotel. Met dezelfde ingrediĆ«nten als mijn favoriete stamppot, plus wat extra’s.
Het is een ovenschotel die eenvoudig is om te maken. En wat ook fijn is: dit is ook een ovenschotel die je gemakkelijk vooraf kunt maken zodat je het ‘s avonds alleen nog even in de oven hoeft te schuiven.
Voor de andijvieschotel met gehakt en spek koken we de aardappelen gaar, samen met de andijvie. Kook de aardappelen in een grote pan me water en leg de rauwe andijvie er op. Zo gaart de andijvie mee met de aardappelen.
Ondertussen fruiten we in een pan met olie ui en knoflook aan. Hierin bakken we het gehakt rul.
De gekookte aardappelen gieten we af en stampen we tot een puree met wat van het opgevangen kookvocht, zout, peper en mosterd. De uitgelekte gekookte andijvie roeren we hier ook door.
In een ingevette ovenschaal verdelen we het rul gebakken gehakt. Hierover verdelen we de andijviestamppot. Beleg de schotel met plakjes ontbijtspek en. blokjes boter. En bestrooi het tot slot met paneermeel. Verwarm de andijvieschotel 30 minuten in de oven en serveer het hierna direct.
Ingrediƫnten
Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze andijvieschotel met gehakt en spek
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 graden.Stap 2
Kook de aardappelen gaar samen met de andijvie, leg de andijvie op de aardappelen.Stap 3
Verwarm olie in een pan. Fruit ui met knoflook aan en bak de gehakt rul. Breng op smaak met zout en peper.Stap 4
Giet de aardappelen en andijvie af en vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen fijn, breng op smaak met zout, peper en mosterd. Voeg 50 ml van het kookvocht toe en roer door elkaar tot een mooie puree.Stap 5
Vet een ovenschaal in. Verdeel hierover de het gehaktmengsel. Bedek dit met de aardappel-andijvie stamppot. Beleg de ovenschotel met de plakjes ontbijtspek en blokjes boter. Bestrooi de schotel met paneermeel.Stap 6
Verwarm de ovenschotel 30 minuten in de oven. Serveer de andijvieschotel hierna direct.Ingrediƫnten
Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze andijvieschotel met gehakt en spek
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 graden.Stap 2
Kook de aardappelen gaar samen met de andijvie, leg de andijvie op de aardappelen.Stap 3
Verwarm olie in een pan. Fruit ui met knoflook aan en bak de gehakt rul. Breng op smaak met zout en peper.Stap 4
Giet de aardappelen en andijvie af en vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen fijn, breng op smaak met zout, peper en mosterd. Voeg 50 ml van het kookvocht toe en roer door elkaar tot een mooie puree.Stap 5
Vet een ovenschaal in. Verdeel hierover de het gehaktmengsel. Bedek dit met de aardappel-andijvie stamppot. Beleg de ovenschotel met de plakjes ontbijtspek en blokjes boter. Bestrooi de schotel met paneermeel.Stap 6
Verwarm de ovenschotel 30 minuten in de oven. Serveer de andijvieschotel hierna direct.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
4 reacties
Tanja Lieshout
Ik heb bij het gehakt wat tomato grotto gedaan, dat gaf net een nog lekkerdere smaak aan de ovenschotel.
Anne Lammers
andijvie net zo lang koken als de aardappelen, jakkie wat ouderwets doorgekookte groente. Als ik het ga maken kook ik de andijvie wel 4 minuten apart van de aardappelen
Jantje van Klinken
Vanavond gemaakt. Heerlijk. Zeker ga ik het nog keer maken.
Hoi ik ga die andyvie stamp maken lykt me lekker
Leuke recepte