Ga naar de inhoud

Basisrecept erwtensoep – Snert

Stiekem hoop dat ik we deze winter nog kunnen schaatsen. En als het dan eenmaal zo koud is dat het ijs op de sloten ligt dan mag er één ding niet ontbreken. Bij deze deel ik mijn basisrecept erwtensoep, voor een lekkere kom snert. Basisrecept erwtensoep – Snert Snert, of...
30 minuten Voorbereidingstijd
4 uur Bereidingstijd
Delen op

Basisrecept erwtensoep – Snert

Stiekem hoop dat ik we deze winter nog kunnen schaatsen. En als het dan eenmaal zo koud is dat het ijs op de sloten ligt dan mag er één ding niet ontbreken. Bij deze deel ik mijn basisrecept erwtensoep, voor een lekkere kom snert.

Basisrecept erwtensoep – Snert

Snert, of erwtensoep, hoe noemen jullie het, is natuurlijk ultiem Hollands wintervoedsel. Rookworst mag natuurlijk niet ontbreken, maar verder bestaat de soep voornamelijk uit groenten.

Super simpel om te maken, het kost alleen even wat tijd. Maar die tijd kun je lekker wat anders doen, want zodra de pan op het vuur staat heb je er bijna geen omkijken meer naar.

Met dit basisrecept erwtensoep maak je 4 kommen snert. Maak je liever een hele grote pan met alles er op en er aan? Gebruik dan dit recept. Eet je liever geen vlees? Check dan deze lekkere vegetarische versie met ‘bacondressing’.

Basisrecept erwtensoep - Snert

Ingrediënten

kommen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze basisrecept erwtensoep – snert

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 4 uur
Stap 1
Doe de spliterwten met de bouillon in de pan en breng dit aan de kook. Laat dit minimaal 30 min pruttelen op laag vuur, schep het schuim er tussentijds vanaf.
2
Stap 2
Doe de groenten met de laurier bij de pan en verwarm dit nog 1½ uur mee tot de spliterwten stuk zijn gekookt. Breng op smaak met zout en peper en verwijderd het laurier.
3
Stap 3
Bak ondertussen de spekjes in een droge koekenpan (zonder boter of olie) krokant. Doe de gebakken spekjes met de rookworst bij de snert en verwarm dit nog even kort mee.
4
Stap 4
Serveer de snert met roggebrood en katenspek.

Tip: Snert of erwtensoep kun je heel goed een dag van te voren maken. Of invriezen.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Zomerse salade van gegrilde groenten met citroen-pestovinaigrette
Groentespiesjes met falafel en tzatziki
Gegrilde groenten met chimichurri en burrata

5 reacties

H Pronk

Heerlijk recept. Zeker in deze koude dagen. Gaan we vaker doen!

Laat een bericht achter

Hanny

Dit heb ik gemaakt! Heerlijk echter geen 1.5 uur laten pruttelen in de tweede fase. 45 minuten was genoeg.

Laat een bericht achter

Beertje

Sorry Brenda, Da snertrecept is wat je noemt een Snertrecept en mag ook geen Snert genoemd worden. de basis vans snert is (officieel ) een varkenskop met enkele pootjes. Tegen wording katje A) vrijwel geen varkenskop meer kopen, en B ) er zijnen wasketels meer waarin zo'n kop gekookt kan worden. Alternatief is dus een Hamschijf ( 15 tot 20 cm dik) dus niet van AH of welke super dan ook, maar van een echte varkens slager. En dan de Rookworst, Sorry die komt er bij mij niet in want de rooksmaak bederft de smaak van de snert, wel zet ik een schoteltje met plakjes rookworst bij elke Kom. Ik kook mijn snert naar een recept van mij overgrootmoeder endnat is van voor 1900, en de rookworst kwam eerst na 1910 op de markt en was toen voor de arme lieden die snert als levensmiddel hadden want varkens vlees koste al niet veel en de kop endpoten kreeg je voor nog minder. sorry voor mijn kritiek maar ik maak momenteel 2 x in de week 8 liter SNERT endnat gaat op aan 10 tot 12 ouderen en gehandcapten in mijn naaste omgeving.

Laat een bericht achter

E.Vonk

Hoi Beertje, Ik zou graag dit recept willen maken, zou je het kunnen dupliceren . ik hoor het graag van je. Gr Elvis

Brenda Kookt

Wat leuk dat je een reactie achter laat met daarin jouw visie. Ik geef in mijn tekst aan dat dit niet het recept is 'zoals het hoort'. Het andere recept waar ik naar verwijs, inderdaad met hamschijven, komt daar meer in de buurt. Maar zo heeft iedereen zij eigen smaak en gewoonten, dat is wat koken (en eten) zo leuk maakt.

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op