Champignonstoof
Deze donkere dagen na de kerst zijn ook heel geschikt voor een vegetarische stoofschotel. Vandaag deel ik een champignonstoof, zonder vlees! Stoofpot wordt vaak geassocieerd met vlees, maar dat hoeft helemaal niet. Er zijn genoeg groenten – zoals pompoen, wortel of champignons – die je ook heerlijk lang kunt stoven...Champignonstoof
Bewaren
Deze donkere dagen na de kerst zijn ook heel geschikt voor een vegetarische stoofschotel. Vandaag deel ik een champignonstoof, zonder vlees!
Stoofpot wordt vaak geassocieerd met vlees, maar dat hoeft helemaal niet. Er zijn genoeg groenten – zoals pompoen, wortel of champignons – die je ook heerlijk lang kunt stoven in wijn of saus waardoor de extra lekker worden. Dat deed ik dus bij deze champignonstoof.
Vegetarische champignonstoof
In een stoof met alleen maar groenten mis je natuurlijk die typische vleessmaak die stoofpotten met vlees wel hebben. De tip die ik ooit kreeg om die smaak een beetje na te bootsen, is sojasaus toevoegen. Dus dat heb ik bij dit recept gedaan. Benieuwd wat voor effect dat heeft? Proberen maar! Ik vind het in ieder geval heel geslaagd.
Champignon stoofpotje
Nog een voordeel van een lekker champignon stoofpotje: het is veel sneller klaar dan een traditionele stoofpot. Terwijl traditionele stoofpotten vaak urenlang moeten sudderen om het vlees mals te maken en de smaken volledig te laten ontwikkelen, bereid je de champignons relatief snel. Zo geniet je ook met gemak op een doordeweekse dag van een heerlijk stoofpotje.
Champignonstoof
Champignonstoof is heerlijk en kan je op verschillende manieren eten. Het is heerlijk als een bijgerecht bij gegrild vlees of vis, maar kan ook worden geserveerd met rijst, frietjes of aardappelpuree als een heerlijke vegetarische maaltijd. Bovendien kan je de restjes gebruiken als vulling voor bijvoorbeeld een hartige taart of omelet.
Variatietip: paddenstoelenstoof
Fan van paddenstoelen? Dan kan je er natuurlijk een paddenstoelenstoof van maken. Denk bijvoorbeeld aan oesterzwammen en portobello’s. Ook heel erg lekker!
Elke paddenstoel voegt weer een unieke smaak en textuur toe aan het gerecht, waardoor het geheel nog interessanter wordt. De aardse tonen van shiitake, de vlezige textuur van oesterzwammen en de stevige smaak van portobello’s zorgen samen voor een interessant en lekker gerecht.
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze champignonstoof
Stap 1
Snijd de teentjes knoflook klein en snipper de ui. Ris de blaadjes van de rozemarijn. Snijd de rozemarijnblaadjes zo klein mogelijk.Stap 2
Verhit de boter en 1 eetlepel olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de ui, de knoflook en de rozemarijn toe en laat 2 -3 minuten fruiten.Stap 3
Snijd in de tussentijd de kastanjechampignons in kwarten (de steel kun je gewoon laten zitten) en halveer de winterwortel. Snijd de halve wortels vervolgens in parten en voeg vervolgens samen met de shiitake en de kastanjechampignons toe aan de pan. Zet het vuur wat hoger. Roer goed door en laat zo’n 3-4 minuten bakken.Stap 4
Zet het vuur weer wat zachter en schep. Schep dan de bloem in de pan en roer weer goed door. Schep vervolgens de tomatenpuree in de pan. Bak een minuut goed door zodat de puree de ergste bitterheid kan verliezen. Blus vervolgens af met de rode wijn.Stap 5
Voeg de tomaten uit blik toe, net als de sojasaus en de groentebouillon. Doe een deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat minimaal 30 minuten sudderen. Proef dan: vind je de stoof te zuur? Voeg dan de suiker toe. Hoe langer je de stoof door laat sudderen, hoe lekkerder hij wordt.Stap 6
Serveer de stoof met brood of aardappelpuree en garneer de stoof met platte peterselie en crème fraîche.Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze champignonstoof
Stap 1
Snijd de teentjes knoflook klein en snipper de ui. Ris de blaadjes van de rozemarijn. Snijd de rozemarijnblaadjes zo klein mogelijk.Stap 2
Verhit de boter en 1 eetlepel olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de ui, de knoflook en de rozemarijn toe en laat 2 -3 minuten fruiten.Stap 3
Snijd in de tussentijd de kastanjechampignons in kwarten (de steel kun je gewoon laten zitten) en halveer de winterwortel. Snijd de halve wortels vervolgens in parten en voeg vervolgens samen met de shiitake en de kastanjechampignons toe aan de pan. Zet het vuur wat hoger. Roer goed door en laat zo’n 3-4 minuten bakken.Stap 4
Zet het vuur weer wat zachter en schep. Schep dan de bloem in de pan en roer weer goed door. Schep vervolgens de tomatenpuree in de pan. Bak een minuut goed door zodat de puree de ergste bitterheid kan verliezen. Blus vervolgens af met de rode wijn.Stap 5
Voeg de tomaten uit blik toe, net als de sojasaus en de groentebouillon. Doe een deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat minimaal 30 minuten sudderen. Proef dan: vind je de stoof te zuur? Voeg dan de suiker toe. Hoe langer je de stoof door laat sudderen, hoe lekkerder hij wordt.Stap 6
Serveer de stoof met brood of aardappelpuree en garneer de stoof met platte peterselie en crème fraîche.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
27 reacties
Peter
Erg lekker. Wat ik wel vaak mijn vraagtekens bij heb. Dit soort gerechten mis je toch wel de groenten met alle goede voedingswaarde en toch ook wel het vlees. Je krijgt wel erg weinig eiwitten binnen zo.
Ineke
Was heerlijk!!!
Franciska
Hi, Ik wil dit recept graag maken, maar wordt er zoute of zoete sojasaus gebruikt? franciska
Brenda Hoff
Hoi Franciska ik gebruik zoute sojasaus
Marieke
Heel lekkere stoofpot, met aardappelpuree gegeten, ook helemaal goedgekeurd door man die toch-echt-geen-vlees-kan-missen. Restant in de vriezer, ook al op. Blijvertje!
Jeanne
Kan dit ook in de slowcooker?
Brenda Hoff
Ja dat kan prima Jeanne, mijn ervaring met de slowcooker is wel dat je minder vocht kunt toevoegen.
Eline
Hoi Brenda, Heb je een tip voor als je de wijn in dit gerecht achterwege wil laten?
ineke
klinkt heerlijk.... wat voor soja saus wordt er gebruikt?
Irne
Brenda wat een lekker recept! Dat wordt een blijvertje. Ik had een dubbele portie gemaakt en de stoof als basis voor lasagne gebruikt voor de volgende dag.
Ina Godwaldt
Wat een heerlijk recept.
Inge
Hallo! Het recept klinkt erg lekker, maar ik heb wel één vraag: meestal maak ik stoofpotten een dag van te voren, kan dat met deze stoofpot ook of worden de champignons dan zompig? Vriendelijke groeten
Brenda Kookt
De stoof kun je heel goed een dag van te voren klaarmaken. In dat geval zou ik de stoofschotel 20 minuten laten sudderen. En de volgende dag nog even 10 - 15 minuten laten sudderen.
Willianne
Gisteravond gemaakt en het was echt heerlijk, rijk van smaak. Nog wel even de bereidingstijd aanpassen bij het recept.
Brenda Kookt
Super om te horen! En ik zie dat er bij de bereidingstijd inderdaad iets mis is gegaan, is inmiddels aangepast.
Chantal
Hey, Heb je hiervoor ook een slowcooker gebruikt? Hoelang heb je deze toen ingesteld? Chantal
Brenda Kookt
Hi Chantal, voor deze hebben we geen slowcooker gebruikt. Joor heeft hem gemaakt, en die heeft geen slowcooker. Dit recept is er wel geschikt voor, ik zou hem proberen op 4 uur. Maar test vooral zelf even, want heb met deze uit de slowcooker nog geen ervaring.
Chantal
Hey, Heb je hiervoor ook de slowcooker gebruikt? En hoe heb je deze ingesteld?
blog wonen
Hey, Dat ziet er allemaal lekker uit. Ik ga het zeker een keer proberen thuis. Dankjewel!
Marja
Hoi Brenda, Dit ziet er echt heel erg lekker uit én bijkomend voordeel....champignons zijn rijk aan kalium! Een broodnodige stof voor ons lichaam. Om spieren en zenuwen o.a. in goede conditie te houden. En aangezien het hart ook een spier is...erg belangrijk dus. Maar bovenal heeeeeel erg lekker. Ik eet heel graag champignons, maar heb ze nog nooit gestoofd gegeten. Dat gaat vanaf nu veranderen want ik ga dit zeker maken! Bedankt voor het recept en tot de volgende keer. Een hartelijke groet en een kusje voor Fem en Jill, Marja
Myrthe van de Meer
Was heel lekker! Dankjewel voor je lekkere recept!
Amy vd Kast
Super lekker! Ik heb er ook nog wat tijm bij gedaan en dat past er ook lekker bij!
B blogger
Hmmm dat ziet er allemaal lekker uit! Ik ga het zeker thuis uit proberen. Bedankt!
Ties
Heerlijk recept, heb het gisteravond gemaakt en het was verrukkelijk! Dankjewel :)
astrid blaauw
Dit gerecht ga ik zeker op mijn lijstje zetten, ziet er al heerlijk uit.
astrid
Zaterdag champignonstoof gegeten. het was heerlijk