Eierpotjes
Bewaren
Al tijden staan er eierpotjes (chique ‘Oeufs en Cocotte’ genoemd) op mijn to-make lijstje. Toch kwam het er steeds niet van deze te maken, tot ik ze op het blog van Linda (Lekker eten met Linda) tegenkwam. Deze eierpotjes moesten het worden, mijn gerecht voor de foodblogswap van deze maand.
Wat zijn eierpotjes?
Eierpotjes, dus. Een lekker alternatief voor het standaard gekookte eitje bij je ontbijt. Dat is een eitje gegaard in een ramekin. En die kun je vullen met wat je dan ook maar lekker vindt. Smullen!. In het Frans noemen ze dit gerecht dan ook Oeufs en Cocotte. Echt smullen!
Eierpotjes maken
Het eierpotje met zalm leek me heerlijk. Daarom vul ik met oeuf en cocotte met gerookte zalm en maak ik een variant met hamreepjes en paprika. Ik wilde hier ook wat hüttenkäse bij gebruiken, iets waar ik tot nu nog niet mee gekookt heb. De hüttenkäse maakt het een romig geheel, eventueel kun je dit vervangen door bijvoorbeeld crème fraîche. Voor vriendlief die niet van gerookte zalm houdt heb ik een combinatie gemaakt van hamreepjes met paprika. Deze viel ook erg in de smaak, dus bij deze deel ik beide combinaties.
Oeufs en cocotte
Een echte Franse klassieker dus, deze oeufs en cocotte. Eerst kook je water met een waterkoker en verwarm je de oven voor op 180 °C. Vet de schaaltjes in met boter of olie. Meng dan de hüttenkäse met peper en zout en meng dit met de vulling die je gebruikt (houd een beetje van de vulling apart om straks over het ei te strooien ter garnering).
Schep in ieder schaaltje 1/4 van het hüttenkäsemengsel en breek hierboven een ei. Garneer de schaaltjes met een beetje van de apart gehouden vulling. Zet de schaaltjes in een ovenschaal en vul deze met water tot het water tot de helft van de kleinere schaaltjes komt.
Zet de ovenschaal dan in de oven en bak de eitjes 15 tot 25 minuten, afhankelijk van hoe zacht of hardgekookt je de eitjes wilt hebben. Om uitdroging van de eieren te voorkomen raad ik je aan de schalen na 10 minuten af te dekken met aluminiumfolie.
Serveer de eierpotjes met repen geroosterd brood zodat je lekker kunt dippen. Yum!
Eierpotjes met zalm
Lekker hoor, die eierpotjes met zalm of spek. Hier echt voor herhaling vatbaar. Lekker bij de paasbrunch, het kerstdiner of om je geliefden mee te verrassen. Maar ook voor een snel en gezond ontbijtje voor jezelf.
Ingrediënten
Voor de zalmvulling
Voor de spek-vulling
Extra benodigd
- kleine ovenschaaltjes of ramequins plus een grote ovenschaal waar de kleinere schaaltjes in passen.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze eierpotjes
Stap 1
Kook water met een waterkoker. Verwarm de oven voor op 180 °C en vet de schaaltjes in met boter of olie.Stap 2
Meng de hüttenkäse met peper en zout en meng dit met de vulling die je gebruikt (houd een beetje van de vulling apart om straks over het ei te strooien ter garnering).Stap 3
Schep in ieder schaaltje 1/4 van het hüttenkäsemengsel en breek hierboven een ei. Garneer de schaaltjes met een beetje van de apart gehouden vulling.Stap 4
Zet de schaaltjes in een ovenschaal en vul deze met water tot het water tot de helft van de kleinere schaaltjes komt.Stap 5
Zet de ovenschaal in de oven en bak de eitjes 15 tot 25 minuten, afhankelijk van hoe zacht of hardgekookt je de eitjes wilt hebben. Om uitdroging van de eieren te voorkomen raad ik je aan de schalen na 10 minuten af te dekken met aluminiumfolie.Stap 6
Serveer de eierpotjes met repen geroosterd brood zodat je lekker kunt dippen.Ingrediënten
Voor de zalmvulling
Voor de spek-vulling
Extra benodigd
- kleine ovenschaaltjes of ramequins plus een grote ovenschaal waar de kleinere schaaltjes in passen.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze eierpotjes
Stap 1
Kook water met een waterkoker. Verwarm de oven voor op 180 °C en vet de schaaltjes in met boter of olie.Stap 2
Meng de hüttenkäse met peper en zout en meng dit met de vulling die je gebruikt (houd een beetje van de vulling apart om straks over het ei te strooien ter garnering).Stap 3
Schep in ieder schaaltje 1/4 van het hüttenkäsemengsel en breek hierboven een ei. Garneer de schaaltjes met een beetje van de apart gehouden vulling.Stap 4
Zet de schaaltjes in een ovenschaal en vul deze met water tot het water tot de helft van de kleinere schaaltjes komt.Stap 5
Zet de ovenschaal in de oven en bak de eitjes 15 tot 25 minuten, afhankelijk van hoe zacht of hardgekookt je de eitjes wilt hebben. Om uitdroging van de eieren te voorkomen raad ik je aan de schalen na 10 minuten af te dekken met aluminiumfolie.Stap 6
Serveer de eierpotjes met repen geroosterd brood zodat je lekker kunt dippen.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
9 reacties
LNNK
Dit klinkt heerlijk!
Joyce
Dit wil ik zo lang al eens maken! Denk dat ik het in het weekend eens ga proberen.
Melissa Charlotte
Dat ziet er lekker uit!
Linda
Hi Brenda, wat heb je er een leuk stuk van gemaakt. Enne, je hebt mij op ideeën gebracht met de ham. Dank je wel. Groeten, Linda
Brenda Kookt
Niet te danken, ik vind het een heerlijk recept. Leuk dat ik op mijn beurt jou weer kan inspireren :)
Maaike
Jammer dat er geen vegetarische zalm is...
Antimonia
Wat een leuk idee!! Wat zou je kunnen gebruiken ipv de huttenkase, dat vinden ze hier niet zo lekker!!
Eva
Ziet er weer heerlijk uit!!