Ga naar de inhoud

Uiensoep – het lekkerste oma’s uiensoep recept

Een heerlijke soep voor de koudere maanden. Uiensoep van gekarameliseerde ui. Natuurlijk lekker met een gegratineerd stokbroodje met kaas.

20 minuten Voorbereidingstijd
1 uur Bereidingstijd
Delen op
Uiensoep recept

Uiensoep – het lekkerste oma’s uiensoep recept

Uiensoep: een klassieker, maar dit blijft wat mij betreft een heerlijke soep voor de koudere maanden. Uiensoep van gekarameliseerde ui. Natuurlijk lekker met een gegratineerd stokbroodje met kaas. Zoals je oma hem vroeger maakte.

Uiensoep maken, dat is Ć©Ć©n van mijn favoriete soepen als het weer buiten koud en guur is. Nu ik er weer aan denk krijg ik weer zin om het te maken. Zo lekker is dit recept voor uiensoep.

Het geheim? Simpele ingrediĆ«nten, met liefde bereid. En natuurlijk mag een gegratineerd stokbroodje met een smeuĆÆg laagje kaas niet ontbreken. Want dĆ”t maakt uiensoep helemaal af.

Scroll naar beneden voor de uitgewerkte receptkaart.

Uiensoep recept

Oma’s uiensoep recept

Dit is een recept uit de herfsteditie van het Brenda Kookt magazine. Maar ook deze winter is dit nog een heerlijke soep: eenvoudig te maken en budgetvriendelijk. Ideaal voor een doordeweekse avond of om je ‘s middags tijdens de lunch aan op te warmen.

Hoe maak je uiensoep?

Het is echt niet moeilijk om dit lekkerste uiensoep recept te maken. We beginnen met boter: de basis voor de heerlijke gekarameliseerde uien. Dit smelt je in een pan, en daaraan voeg je ui en suiker toe.

Gekarameliseerde uien

Dit bak je op laag vuur, zo’n dertig minuten, zodat de ui mooi bruin kleurt en begint te karameliseren. Hier voeg je geperste knoflook aan toe, en dan blijf je ongeveer drie minuten roeren.

Voeg dan de witte wijn toe aan de soep. Breng het geheel aan de kook en laat het even op laag vuur pruttelen. Voeg vervolgens het water en bouillonblokjes toe. Doe een deksel op de pan en laat dit 25 minuten pruttelen. Breng de soep op smaak met peper en eventueel zout.

Gegratineerde stokbroodjes

Een lekker gegratineerd stokbroodje kan bij zo’n uiensoep natuurlijk niet ontbreken. Deze maak je in een handomdraai!

Snijd een stokbrood in dunne plakjes en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk de plakjes met een beetje olijfolie en bestrooi ze royaal met geraspte kaas. GruyĆØre of oude Goudse kaas werkt het beste, want die smelt mooi en heeft een volle, hartige smaak.

Zet de stokbroodjes een paar minuten onder de grill tot de kaas bubbelt en goudbruin kleurt. Serveer het met de warme soep voor de ultieme combinatie.

Uiensoep recept

Uiensoep zonder wijn

Maak je de uiensoep liever zonder alcohol? Dan kan je de witte wijn ook gerust achterwege laten. Ook heel erg lekker!

Franse uiensoep voor de herfst en winter

Dit is echt een heerlijk gerecht voor in de herfst en winter. Wil je uiensoep voorbereiden? Goed nieuws: deze soep kun je prima een dag van tevoren maken. De smaken worden dan zelfs nog voller. Bewaar de soep in een afgesloten bakje in de koelkast en verwarm hem langzaam op laag vuur. Zorg ervoor dat je de stokbroodjes vers maakt, want die smaken het beste wanneer ze net uit de oven komen.

Heb je een grotere hoeveelheid gemaakt? Vries de uiensoep dan in! Zo heb je altijd een portie comfortfood achter de hand. Handig voor drukke dagen waarop je geen tijd hebt om uitgebreid te koken.

Uiensoep recept

Uiensoep uit de slowcooker

Zin in een heerlijke soep, maar geen tijd om te koken? Dan kan je deze soep ook maken in de slowcooker. Perfect voor drukke dagen waarop je toch iets warms en huiselijks op tafel wilt zetten.

Zet de slowcooker eerst aan op de lage stand en smelt de roomboter in de slowcooker. Voeg daar dan de ui, knoflook en suiker aan toe. Laat dat zo’n vier uur opstaan.

Vervolgens voeg je de wijn, bouillon en kruiden toe. Nog vier uur later is je soep klaar om te eten.

De slowcooker is ideaal voor uiensoep, omdat de langzame garing de smaken intens laat samenkomen. Je hebt er nauwelijks omkijken naar, en aan het eind van de dag heb je een heerlijke pan dampende soep klaarstaan. Wie wil dat nou niet?

Ingrediƫnten

personen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze uiensoep – het lekkerste oma’s uiensoep recept

Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 1 uur
Stap 1
Smelt de boter in een pan met dikke bodem en voeg de ui en suiker toe. Bak dit op laag vuur ongeveer 30 minuten, zodat de ui mooi bruin kleurt en begint te karamelliseren.
2
Stap 2
Voeg de geperste knoflook toe en blijf ongeveer 3 minuten roeren. Voeg hierna de witte wijn toe, breng dit aan de kook en laat het even op laag vuur pruttelen. Voeg vervolgens het water en bouillonblokjes toe. Doe een deksel op de pan en laat dit 25 minuten pruttelen. Breng de soep op smaak met peper en eventueel zout.
3
Stap 3
Verwarm de grill op 200 graden en rooster de stukjes stokbrood met daarop geraspte kaas.
4
Stap 4
Serveer de uiensoep met de gegratineerde stokbroodjes.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Uiensoep recept
Pindasoep met zoete aardappel en wortel
Broccolisoep met kikkererwten en zalm
Driekazen-pestodip met crostini

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op