Galette met geroosterde biet en zoete aardappel
Bewaren
Heb jij als doel om in 2024 meer groenten te eten? Dan tip ik je dit altijd-goed recept, galette met geroosterde groenten. Een heerlijke hartige taart: galette met geroosterde biet, zoete aardappel en geitenkaas.
Galette met geroosterde biet en zoete aardappel
Een heerlijke combinatie van smaken, dat is deze galette met geroosterde groenten absoluut. Voor de galette gebruik je namelijk heerlijk bladerdeeg, pittige (geiten)kaas en een typische wintergroenten: bieten. Voor extra kleur en smaak voeg je ook zoete aardappels, oregano en grof zeezout toe. Het resultaat is een anders-dan-andersmaaltijd die een echte blikvanger is op tafel. Serveer de galette eventueel met wat extra groene salade en je hebt een heerlijke maaltijd!
Wat is een galette?
Galette is een soort taart. Het is de verzamelnaam voor een deegbodem met daarop een zoete of hartige vulling. De galette heeft een rustieke vorm, omdat je de randen ruw naar binnen vouwt.
Het woord ‘galette’ komt van het Normandische woord ‘gale’, wat platte cake betekent. Het wordt in de Franse keuken vaak gebruikt voor gebakjes waarbij je geen bakvorm nodig hebt. Het ontbreken van een bakvorm maakt de galette heel populair, omdat ze gemakkelijk aan te passen zijn en veel vergevingsgezinder om te maken dan traditionele taarten. Je rolt gewoon je deeg uit, vul het met je favoriete vulling en vouw het ruw op voordat je het in de oven stopt. Lekker, simpel en rustiek!
Vegetarische galette recept
Dit galette recept is volledig vegetarisch en gemaakt met extra veel geroosterde groenten. De rode biet, geitenkaas, zoete aardappel en harissa passen qua smaak gewoon perfect bij elkaar. Alle groenten verpakt in een knapperig en goudbruinen bladerdeeg en klaar is kees. Serveer dit met een lekkere groene salade, zoals deze spinazie-vijgensalade met balsamicodressing.
Bieten galette met geitenkaas
Deze eenvoudig te maken galette ziet er echt prachtig uit wanneer je de taart serveert. Rode biet en geitenkaas zijn een klassieke combinatie, terwijl de zoete aardappels de taart iets zoeter maken en de creme fraiche voor een heerlijk frisje zorgt. Smullen!
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze galette met geroosterde biet en zoete aardappel
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.Stap 2
Snijd de bieten in plakken. Schil de zoete aardappels en snijd ze in plakken. Houd de bietenplakken apart van de zoeteaardappelplakken. Meng de bietenplakken vervolgens met olie, het grove zeezout en peper en meng de zoete aardappels met wat olie, de oregano en peper en zout.Stap 3
Verdeel de groenten vervolgens apart van elkaar over de bakplaat. Rooster in 20-25 minuten gaar in de oven.Stap 4
Meng in de tussentijd de crème fraîche met de harissa en breng op smaak met zout.Stap 5
Haal de geroosterde groenten uit de oven en laat kort afkoelen. Laat de oven aanstaan.Stap 6
Rol het bladerdeeg uit over de bakplaat. Verdeel vervolgens de creme-fraichemix in een zo groot mogelijk rondje over het bladerdeeg. Verdeel daarover de geroosterde groenten en vouw vervolgens het bladerdeeg eroverheen tot je een ronde vorm hebt.Stap 7
Verdeel de geraspte kaas eroverheen. Klop het ei los en bestrijk hier de randen mee. Verdeel eventueel nog wat extra grof zeezout over de randen.Stap 8
Bak de galette in 20 - 25 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer daarna meteen.Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze galette met geroosterde biet en zoete aardappel
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.Stap 2
Snijd de bieten in plakken. Schil de zoete aardappels en snijd ze in plakken. Houd de bietenplakken apart van de zoeteaardappelplakken. Meng de bietenplakken vervolgens met olie, het grove zeezout en peper en meng de zoete aardappels met wat olie, de oregano en peper en zout.Stap 3
Verdeel de groenten vervolgens apart van elkaar over de bakplaat. Rooster in 20-25 minuten gaar in de oven.Stap 4
Meng in de tussentijd de crème fraîche met de harissa en breng op smaak met zout.Stap 5
Haal de geroosterde groenten uit de oven en laat kort afkoelen. Laat de oven aanstaan.Stap 6
Rol het bladerdeeg uit over de bakplaat. Verdeel vervolgens de creme-fraichemix in een zo groot mogelijk rondje over het bladerdeeg. Verdeel daarover de geroosterde groenten en vouw vervolgens het bladerdeeg eroverheen tot je een ronde vorm hebt.Stap 7
Verdeel de geraspte kaas eroverheen. Klop het ei los en bestrijk hier de randen mee. Verdeel eventueel nog wat extra grof zeezout over de randen.Stap 8
Bak de galette in 20 - 25 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer daarna meteen.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.