Ga naar de inhoud

Geroosterde aubergine met dukkah (notenmengsel)

Aubergine is niet mijn favoriete groente. Je komt het daarom ook niet zo veel tegen in de recepten op brendakookt.nl. Maar als je weet hoe je het klaar moet maken kan het wel heel erg lekker zijn, en echt iets toevoegen aan een gerecht. Zoals Joor deed bij deze geroosterde...
Delen op

Geroosterde aubergine met dukkah (notenmengsel)

Aubergine is niet mijn favoriete groente. Je komt het daarom ook niet zo veel tegen in de recepten op brendakookt.nl. Maar als je weet hoe je het klaar moet maken kan het wel heel erg lekker zijn, en echt iets toevoegen aan een gerecht. Zoals Joor deed bij deze geroosterde aubergine met dukkah.

Aubergine vind ik niet lekker. Zo lang als ik me kan herinneren, mijd ik deze groente. Ik herinner me nog de zompige stukjes aubergine in de pasta van vroeger, die ik het liefst direct aan de kant van mijn bord legde om ze niet op te hoeven eten. Aangezien vriendlief ook geen fan is van aubergine staat er bijna nooit een recept met aubergine bij ons op tafel.

Tot ik enige tijd geleden een gerecht met geroosterde aubergine at en dat ineens heel erg lekker vond. Want wat blijkt, aubergine is een heel fijne smaakdrager. Juist omdat een aubergine van zichzelf weinig smaak heeft, kan hij heel goed andere smaken juist extra goed uit laten komen.

Geroosterde aubergine met dukkah (notenmengsel)

Geroosterde aubergine met dukkah

Dus werd het tijd om zelf aan de slag te gaan met aubergine. En natuurlijk werd mijn eerste uitdaging om een lekkere, geroosterde versie te maken. Dat werd dit recept, waarin ik de aubergine combineer met twee andere favorieten: een notenmengsel met een Arabisch tintje (dukkah) en zelfgemaakte knoflooksaus. Et voila! De aubergine in dit gerecht vind ik wel lekker en ik hoop jullie ook.

Geroosterde aubergine met dukkah (notenmengsel)

 

Ingrediënten

Eventueel: reepjes rode peper voor nog meer pit

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze geroosterde aubergine met dukkah (notenmengsel)

Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2
Stap 2
Mix de ras-al-hanoutkruiden met de olijfolie. Halveer de aubergines over de lengte en snijd ze kruislings in (zie foto). Leg de aubergines met de binnenkant naar boven op de bakplaat en bestrijk ze met het olijfoliemengsel. Breng op smaak met peper en zout. Rooster de aubergines 35 minuten in de oven.
3
Stap 3
Rooster de noten en het sesamzaad in een droge koekenpan totdat ze lichtbruin kleuren en lekker beginnen te ruiken. Laat afkoelen.
4
Stap 4
Mix in de tussentijd de rozijnen met de couscous. En maak vervolgens de couscous klaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Voeg het bouillonblokje toe aan het water, zodat je couscous een lekker smaakje krijgt. Laat dit even staan.
5
Stap 5
Snijd de muntblaadjes fijn. Maak nu de knoflooksaus door de knoflookteentjes te persen en te mengen met de yoghurt. Voeg flink peper en zout toe en ook de helft van de muntblaadjes.
6
Stap 6
Maak als laatste het notenmengsel. Doe dit door de anijssterren met een vijzel of in een koffiemolentje klein te maken. Haal de grote, houtachtige stukken eruit. Maak nu de afgekoelde noten klein in een keukenmachine en mix de noten vervolgens met de anijs en het komijnpoeder. Breng op smaak met grof zeezout.
7
Stap 7
Haal de aubergines uit de oven en serveer ze met de couscous, de knoflooksaus en het notenmengsel.
Bekijk ook andere recepten
Witte chocolade koeken met karamel en pretzels
Romige pasta met asperge en pesto
Bloemkoolschotel met gehakt en kaassaus
Naan met kofte en tzatziki

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op