Geroosterde pompoensoep
Bewaren
Vandaag gaan we voor een soepje. Een heerlijke geroosterde pompoensoep. Lekker voor de herfst- en wintermaanden, en vol met gezonde groenten. De afgelopen weken heb ik deze soep al drie keer gemaakt. Dat zegt genoeg, toch?
Lekkere pompoensoep
In de wintermaanden ben ik altijd wel te porren voor een lekkere kop soep. Pompoensoep is een romige, hartige soep gemaakt van gepureerde pompoen, vaak verrijkt met lekkere specerijen en smaakmakers zoals knoflook en rozemarijn.
Lekker variëren? Voeg er dan nog andere groentes of fruit aan toe. Deze pompoensoep met sinaasappel en appel bijvoorbeeld is ook echt heerlijk. Dit is een snelle soep die het heel goed doet als lunch of makkelijke maaltijd. Een broodje of salade erbij en je hebt een lekkere maaltijd.
Pompoensoep geroosterd
In dit recept is de pompoensoep geroosterd. De flespompoen, ui en knoflook roosteren eerst in de oven. Dit roosterproces karameliseert de natuurlijke suikers in de pompoen, wat het een zoetere, nootachtige smaak geeft. Bovendien krijgt de soep door het roosteren een romigere textuur.
De geroosterde pompoensoep is ook lekker stevig, hierdoor is het bijna een maaltijdsoep. Neem een flinke kom met een broodje er bij om in de soep te dippen en je hebt genoeg. Ook handig om in te vriezen voor een snelle lunch of een lekker diner. Serveer de soep met een beetje kookroom en wat verse kruiden. Heerlijk!
Zelf geroosterde pompoensoep maken?
Zelf pompoensoep maken betekent dat je ook lekker kan afwisselen met de groenten die je erin stopt. In kant en klare soep zit vaak veel rommel. Dit is lekker gezond! Naast flespompoen kan je er zoveel groenten aan toevoegen als je zelf wilt. Je kunt ook kiezen voor een hokkaido pompoen, die geeft een extra zoete, nootachtige smaak. En de kookroom? Die kan je ook vervangen voor kokosmelk.
Geroosterde pompoensoep is een heerlijke variatie op de traditionele pompoensoep. Het roosteren van de pompoen geeft de soep een unieke smaak en textuur die je zeker eens moet proberen. Dus de volgende keer dat je zin hebt in een verwarmende kom soep, denk dan eens aan deze heerlijke geroosterde versie!
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze geroosterde pompoensoep
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180ºC, bekleed een bakplaat met bakpapier.Stap 2
Halveer de pompoen, lepel de pitten er uit en snijd de pompoen in parten. Leg de parten pompoen op de bakplaat. Pel de uien en snijd in kwarten, verdeel dit tussen de parten pompoen op de bakplaat. Kneus de teentjes knoflook en verdeel dit ook rondom de pompoen. Strooi de blaadjes rozemarijn en salie over de pompoen, besprenkel met olijfolie. Bak dit 40 minuten in de oven totdat de pompoen mooi zacht is.Stap 3
Schep het vruchtvlees van de pompoen uit de schil in een grote pan. Voeg de knoflook en ui er ook bij. Voeg de bouillon er bij en pureer het geheel. Voeg een beetje honing toe en kook dit een paar minuten door. Breng eventueel op smaak met extra zout en peper.Stap 4
Tip: voeg extra water of bouillon toe als de soep te dik is. Dit is afhankelijk van de grootte van de pompoen die je hebt gebruikt.Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze geroosterde pompoensoep
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180ºC, bekleed een bakplaat met bakpapier.Stap 2
Halveer de pompoen, lepel de pitten er uit en snijd de pompoen in parten. Leg de parten pompoen op de bakplaat. Pel de uien en snijd in kwarten, verdeel dit tussen de parten pompoen op de bakplaat. Kneus de teentjes knoflook en verdeel dit ook rondom de pompoen. Strooi de blaadjes rozemarijn en salie over de pompoen, besprenkel met olijfolie. Bak dit 40 minuten in de oven totdat de pompoen mooi zacht is.Stap 3
Schep het vruchtvlees van de pompoen uit de schil in een grote pan. Voeg de knoflook en ui er ook bij. Voeg de bouillon er bij en pureer het geheel. Voeg een beetje honing toe en kook dit een paar minuten door. Breng eventueel op smaak met extra zout en peper.Stap 4
Tip: voeg extra water of bouillon toe als de soep te dik is. Dit is afhankelijk van de grootte van de pompoen die je hebt gebruikt.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
16 reacties
Annemay
Voor een beetje pit enkele druppels tabasco toegevoegd.
Corry
goede morgen, ik ga straks de pompoensoep maken, ben benieuwd.
Margreet
Dit is een heerlijke pompoensoep. Ik laat de pompoen gewoon in de schil en pureer het mee. Nog meer gemak.
Julia
Super lekker soepje!
Leonie Dominicus
De "soep" staat in de oven...............wat een leuk recept. Ik zocht een voorgerechtje voor bij een tapasborrel en dit is hem geworden. Het ruikt nu al verrukkelijk.........jammer dat ik de geur niet mee kan sturen!
Leonie Dominicus
Hij is klaar en te lekker! Heerlijk simpel om te maken! Dank voor het recept!
Irma
Soepje net gemaakt, smaakt heerlijk! Dank je wel voor het recept!
Hans
Geweldig recept! Ik heb net met verbazing genoten van een soep van eigen hand(niet mogelijk zonder Brenda's recept). Dank je Brenda, ik houd je site in de gaten.
Heleen
Heerlijke soep! Bij gebrek aan honing gembersiroop toegevoegd. Top!
Pien
Wij vonden het heerlijk! Gisterenavond gemaakt, vanavond opgewarmd en de honing toegevoegd. Wordt toegevoegd aan ons receptenboek!!!
Monique
Ik ben deze soep op dit moment aan het maken ;) hoop dat deze zal smaken!
Monique
Gemaakt en geproefd, het smaakt niet vies maar is toch niet helemaal mijn smaak.
hannema-annemieke
Hoi Brenda, Hoe veel gram pompoen op een liter bouillion. Soep was te dik! groetjes Annemieke.
Brenda Kookt
Hoi Annemieke, ik heb de pompoen niet gewogen maar gebruikte een 'gemiddelde' flespompoen. Als de soep te dik is kun het verdunnen met extra water of bouillon.
Nicole
Ik heb nog een "gewone" pompoen liggen. Morgen dus maar dit lekkere soepje gaan maken.
Brenda Kookt
Wat leuk Nicole! Ideaal voor in het weekend :)