Ga naar de inhoud

Hartige vis crumble

Ik ben gek op vis! Het fijne is dat het lekker licht is en dat ik er niet zo bom-vol van raak als dat met vlees soms het geval is. Meestal eet ik een visfiletje gewoon, gebakken in een koekenpan met wat kruiden. Toch is het juist leuk én lekker om met vis te experimenteren

Hartige vis crumble

Hartige vis crumble txt

Ik ben gek op vis! Het fijne is dat het lekker licht is en dat ik er niet zo bom-vol van raak als dat met vlees soms het geval is. Meestal eet ik een visfiletje gewoon, gebakken in een koekenpan met wat kruiden. Toch is het juist leuk én lekker om met vis te experimenteren en meer te doen dan het alleen te bakken.

In ‘Mijn Franse Keuken‘ van Rachel Khoo kwam ik een hartige vis crumble tegen. Dit leek me een leuk visgerechtje om eens te testen. Het recept heb ik iets aangepast naar mijn smaak, en het resultaat is een topper! Een lekker potje met romige vis met daarop een krokant laagje.

Hartige vis crumble 02

Hartige vis crumble

Bereidingstijd 20 minuten en 30 minuten oventijd

Ingrediënten voor 3 personen:

Voor de vulling:

  • 1 zalmfilet
  • 1 witvisfilet (kabeljauw, panga, tilapia kan allemaal, maar ik nam panga)
  • 1 prei
  • 2 tomaten
  • 3 eetlepels kwark
  • sap van een halve citroen
  • peper en zout
  • dille

Voor de crumble:

  • 35 gram koude boter
  • 50 gram bloem
  • 30 gram havermout
  • 30 gram pijnboompitjes
  • 30 gram geraspte oude kaas

Extra benodigd: 3 ramekins of kleine ovenschaaltjes

Bereiding:

Vet de schaaltjes in en verwarm de oven voor op 180ºC.

Snijd de vis en tomaten in blokjes en de prei in halve ringen. Meng dit met het citroensap, peper en zout, dille en kwark. Verdeel de vulling over de schaaltjes.

Snijd de boter in blokjes en kneed dit met je handen samen met de bloem. Meng vervolgens de havermout, pijnboompitjes en kaas erdoor. Verdeel de crumble over de schaaltjes.

Plaats de schaaltjes in de oven (op een bakplaat of ovenschaal zodat het niet erg is als het straks over de rand loopt) en bak het 30 minuten. Als de crumble niet mooi gekleurd is kun je hem de laatste 10 minuten nog even op 200 ºC. zetten.

 

Bekijk ook andere recepten

12 reacties

Franky Bruneel

Dit gerechtje heb ik vandaag klaargemaakt en het bleek een dikke hit! Omdat wij het niet zo hebben begrepen op zure smaken, liet ik het citroensap achterwege en heb ik de tomaat vervangen door wortel (even wat voorgekookt zodat die zeker zacht zou zijn). In de groentenmix stak ook wat rode paprika en pijpajuin. Ik zocht - en vond - evenwicht tussen het zoete in de groenten en het zure van de kwark. Het is volop het seizoen van de skrei, dus ging deze prachtige witte vis erin. En omdat ik de crumble echt wel crunchy wou, heb ik de havermout vervangen door paneermeel. Als geraspte kaas werd het oude Flandrien. En in de crumble ging ook nog pijpajuin. Iedereen tevreden en voor herhaling vatbaar!

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Wat super om te horen Franky!

Roderic

Moet in dit gerecht roomboter?

Laat een bericht achter

Paul Driessen

Hoe groot zijn die ramekins (diameter) ?

Laat een bericht achter

Wendy

Ik vraag me af in hoeverre dit gerecht al van tevoren is voor te bereiden?

Laat een bericht achter

merel

Kan je dit ook een dag van te voren maken

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ja dat kan, al zou ik het gerecht dan wel even voorgaren

Lisa

Moet het verse zalm zijn of kan het ook zalm zijn uit de diepvries?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Je kunt ook zalm uit de diepvries gebruiken. Zorg wel dat het ontdooid is voor je er mee aan de slag gaat.

A.J.

Wat een leuk idee. Ik heb alles in huis voor dit recept. Behalve de havermout. Kan ik dat voor iets anders vervangen? Ik ben erg benieuwd. AJ

Laat een bericht achter

Femke

Wat een origineel idee! Lijkt me heerlijk :)

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Je kunt ook stukjes koek gebruiken, bijvoorbeeld biscuitjes. Hierdoor krijgt het net even meer crunch.

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op