Ga naar de inhoud

Huzarensalade maken

Huzarensalade, lekker retro. Maar ook altijd lekker. Bijvoorbeeld bij de bbq of een buffet. Extra lekker wanneer je het zelf klaarmaakt.

30 minuten Bereidingstijd
Delen op
Huzarensalade

Huzarensalade maken

Een gerecht dat denk ik bij velen bekend is. Huzarensalade. De welbekende romige salade op basis van aardappel met augurk. Multifunctioneel en voor velen altijd lekker. Vooral als bijgerecht bij de barbecue bijvoorbeeld. Tip: koop het de volgende keer niet in de supermarkt, maar ga voor deze zelfgemaakte variant. Dat is veel lekkerder.

Huzarensalade

Op verzoek van jullie ben ik aan de slag gegaan met een recept voor huzarensalade. Ik moet bekennen dat ik zelf niet helemaal gek ben op huzarensalades uit de supermarkt. Maar.. deze homemade variant heeft mij ontzettend verrast. Op deze manier is iedereen er gek op vermoed ik.

Deze homemade variant op huzarensalade bevat verse ingrediënten, is romig en lekker fris. Perfect bijgerecht bij een barbecue of zomermaaltijd.

Huzarensalade maken

Huzaren salades

Het fijne aan zelf iets maken is dat je precies weet wat erin zit. En dat je ook zelf bepaald wat je toevoegt. In dit geval ben ik bewust gegaan voor een vegetarische variant van huzarensalade. Maar natuurlijk kun je ook gaan voor een variant met vlees of vis. Later in dit artikel zal ik je daarvoor tips geven.

Huzarensalade is een echt Hollandse salade. Een beetje retro zelfs. In feite is het een romige salade op basis van aardappel en augurk. En meestel met vlees. Huzarensalade wordt vooral gegeten als onderdeel van een lopend buffet. Of als voorgerecht.

Huzarensalade uit de supermarkt is vaak fijngesneden of fijngeprakt, waardoor de ingrediënten niet meer herkenbaar zijn. Ook kun je de ingrediënten wat grover laten zodat je ziet welke ingrediënten de huzarensalade bevat. Vooral bij de homemade variant vind ik dit fijner.

Huzarensalade maken

Huzarensalade maken

Het bereiden van de huzarensalade is ontzettend makkelijk. De basis is gekookte aardappel met ei, ui en augurk. Ook voeg ik blokjes appel toe, dit maakt het extra fris. Zorg ervoor dat je alle ingrediënten in fijne blokjes snijdt. Om de salade mooi romig te maken maak ik een dressing of saus van mosterd, mayonaise en crème fraîche. Tot slot breng ik de huzarensalade op smaak met zout, peper en fijngehakte peterselie.

Je kunt de salade opmaken met extra’s. In dit geval heb ik voor partjes gekookt ei, augurk en zilveruitjes gekozen. Hierbij kun je ook bijvoorbeeld kiezen voor gerookte zalm of plakjes ham. Maar ook tomaat, komkommer of andere rauwkost. Wat je zelf lekker vindt.

Deze versie van de salade is vegetarisch. Je kunt ook snippers gerookte zalm of rundvlees door de huzarensalade mengen.

Ingrediënten

schaal

Serveer met:

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze huzarensalade maken

Bereiding: 30 minuten
Stap 1
Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Kook dit in 8-10 minuten gaar. Spoel de gekookte blokjes aardappel af met koud water en laat even afkoelen.
2
Stap 2
Kook de eieren in een pan met water, 6-7 minuten zodat ze hard gekookt zijn. Laat de gekookte eieren schrikken in koud water. Spel ze en laat ze afkoelen.
3
Stap 3
Snijd 3 gekookte eieren in fijne blokjes.
4
Stap 4
Meng de blokjes aardappel en ei met gesnipperde ui, fijngesneden augurk en klein blokjes appel.
5
Stap 5
Meng of pureer in en kom de mosterd met mayonaise en crème fraîche tot een gladde saus.
6
Stap 6
Meng de saus samen met de andere ingrediënten. Breng op smaak met zout, peper en fijngehakte peterselie.
7
Stap 7
Verdeel de huzarensalade over een bord of schaal. Maak de vers gemaakte huzarensalade af met partjes gekookt ei, (mini)augurk en zilveruitjes.

de huzarensalade kun je afgedekt in de koelkast tot 3 dagen bewaren.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
MonChou borreldip – met zalm, kip en pistache
Pizza met pistachepesto en ricotta
Geroosterde pompoensoep met bloemkool
Parmezaanaardappels met bloemkool uit de oven

2 reacties

Willy

Ik heb geen beoordeling maar zou graag willen weten waarom ik het recept niet kan uitprinten.

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Onder de ingredientenlijst kun je kiezen voor print recept.

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op